Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fiasko komunistov: Na Stalinovom pomníku partizánka "onanovala" vojaka!

Monument mali deťom radšej ukazovať iba z jednej strany
Monument mali deťom radšej ukazovať iba z jednej strany (Zdroj: wikipedia/Miroslav Vopata)

PRAHA - Pred 50 rokmi, vo februári 1962, sa tajne zišlo politbyro ÚV KSČ pod vedením prvého tajomníka Antonína Novotného. Malo vyriešiť delikátnu záležitosť. Stalinov pomník sa totiž stal akýmsi druhom národnej pornografie: Na pravej strane monumentu to vyzeralo, ako by partizánka za ňou stojacemu vojakovi onanovala prirodzenie.

Prvého mája 1955 došlo k odhaleniu najväčšieho Stalinovho pomníka na svete. Gigant postavili z 235 žulových kvádrov. Váha jedného kvádra predstavovala 30 ton. Železobetónová konštrukcia dohromady činila 17 000 ton.  Rozmer celého pozemku, na ktorom socha stála, vrátane priľahlého parku, ktorý celý areál architektonicky dopĺňal, mal 100 000 m2.

Po spočítaní týchto parametrov je jasné, že za monument by sa nemusel hanbiť ani egyptský faraón. Vyhotovenie monštra, vrátane priľahlého okolia, stálo vtedy 109 miliónov korún (prerátané na dnešnú menu asi 44 miliónov eur).

Skupinový pomník dostal v ľudovej reči prezývku "fronta na mäso", čo malo poukazovať na nedostatkové hospodárstvo komunistického štátu. Napriek tomu bol nával más šplhajúcich sa po žulových schodoch hore ku krutovládcovi neobyčajne veľký. Aký bol však skutočný dôvod?

Na pravej strane monumentu stáli za Stalinom zástupcovia "pracujúcej triedy", pričom partizánka bola umiestnená tak nešťastne, že to vyzeralo, ako by držala za sebou stojaceho vojaka za rozkrok. Celé skupiny školákov pochodovali okolo pomníka radostne volajúc: "Súdružka učiteľka, poďte sa pozrieť! Ona mu honí vtáka!"

V roku 1962 Stalinov pomník s konečnou platnosťou doslúžil. ÚV KSČ sa uzniesol zmiesť onanujúce súsošie čo najrýchlejšie z povrchu zemského. V novembri najväčší monument hanby na svete vyhodili do povetria.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu