Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lietanie v USA je bezpečnejšie, než cesta na letisko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Ešte nikdy nebola letecká doprava v USA taká bezpečná ako teraz. Uplynulých 10 rokov so 153 obeťami bolo najlepších v leteckej histórii USA.

Vo svete, samozrejme, existujú krajiny, kde je lietanie riskantné, patria medzi ne napríklad Rusko, Konžská demokratická republika a Somálsko.

Vyplýva to z vládnych údajov o nehodovosti, ktoré analyzovala agentúra Associated Press. Zistila, že sa letecká doprava pozoruhodne zlepšila. Ešte pred 10 rokmi bolo pravdepodobnosť, že cestujúci americkými lietadlami zomrú, desaťnásobná. Riziko smrti bolo ešte vyššie po vynáleze prúdových lietadiel, v rokoch 1962 až 1971, kedy bola ročná úmrtnosť 1696 ľudí, čo je 133 na každých 100 miliónov cestujúcich. Tieto údaje nezahŕňajú teroristické akcie.

Je oveľa pravdepodobnejšie, že zomriete pri ceste autom na letisko ako počas letu naprieč USA. Dopravná úmrtnosť na cestách dosahuje vyše 30.000 ľudí, čo je osemnásobok úmrtnosti v lietadlách.

"Nepovedal by som, že havárie dopravných lietadiel sú vecou minulosti. Iba sú oveľa zriedkavejšie, ako bývali," povedal bývalý bezpečnostný inžinier spoločnosti Boeing a riaditeľ nadácie Airsafe.com Todd Curtis.

Afrika zastupuje iba tri percentá svetovej leteckej dopravy, ale 14 percent smrteľných havárií.

Celkove bol rok 2011 dobrým rokom leteckej dopravy. V celosvetovom meradle mal druhú najnižšiu úmrtnosť, pri haváriách zomrelo 507 ľudí. Sedem z 28 havarovaných lietadiel bolo z leteckých spoločností, ktoré majú zakázané lietať do Európskej únie, pretože majú bezpečnostné problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu