Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Záhadný Stonehenge odkryl svoje tajomstvo!

Stonehenge
Stonehenge

LONDÝN - Vedci z Birminghamu, Bradfordu a Viedne odhalili pomocou najmodernešej techniky, tzv. virtuálnymi výkopmi röntgenovým žiarením, unikátne objavy v oblasti Stonehenge. Tie naznačujú, že miesto bolo centrom prastarých rituálov už 500 rokov pred vztýčením stavby určenej na uctievanie slnka.

Archeológovia sú nadšení objavom dvoch presne umiestnených jám na "chodníku" zvanom Cursus, v ktorých mohli byť vložené stojace kamene, drevené koly či totemy využívané na ceremoniálne ohne. "Pri pohľade od záhadného kameňa Heel Stone, ktorý stojí iba kúsok od vchodu do Stonehenge, sú tie jamy v súlade s postojom slnka pri východe a západe počas letného slnovratu," uviedol profesor Vince Gaffney s tým, že je to prvýkrát, čo niečo podobné pri Stonehenge našli.

Tieto zaujímavé nálezy naznačujú, že oblasť mohla byť významným posvätným miestom už oveľa skôr ako pred 5000 rokmi, kedy Stonehenge postavili. "Aj keď Stonehenge bol v konečnom dôsledku najdôležitejší monument v okolí, v istom období nemusel mať jediný a ani najdôležitejší rituálny účel," hovorí Gaffney.

Všetky tieto objavy zvyšujú pravdepodobnosť, že miesto bolo pôvodne a primárne spojené s uctievaním slnka. Špekulácie o mimozemskom výtvore tak začínajú ustupovať faktom.

Tajomstvo Stonehenge

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu