Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Páni pozor: Laptop na kolenách poškodzuje spermie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: webstockpro.com)

PRAHA - Bezdrôtové wifi pripojenie k internetu používame najčastejšie pri notebookoch, ale taktiež aj v prípade tablletov a smartfónov. Tím argentínskych vedcov, vedený doktorom Conradom Avendanom, teraz podrobil žiarenie z wifi siete testom, ktorých výsledky sa nebudú páčiť najmä mužom. Wifi pripojenie môže totiž vážne poškodiť spermie!

Odborníci z reprodukčného centra Nascentis v Córdobe vyšetrovali najmä spojitosť úbytku pohyblivosti spermií v súvislosti s umiestnením notebooku na mužský rozkrok. Mnoho mužov si totiž kladie prenosný počítač na kolená. Vedci odobrali vzorky spermií 29 zdravým mužom.

Výskumníci vzali niekoľko vzoriek a umiestnili ich vedľa počítača so zapnutou bezdrôtovou sieťou. Po niekoľkých hodinách podrobili spermie testom a zistili, že 25% spermií vo vzorkách sa prestalo hýbať a deväť percent vykazuje poškodenie DNA. Pre porovnanie umiestnili vzorky spermií aj ďalej od počítača. Tie vykazovali 14-percentný pokles mobility a len 3 percentá mala poškodenú DNA. Vzorky umiestnené vedľa počítača s vypnutou wifi sieťou neukazovali žiadne známky poškodenia. Všetky testované spermie boli umiestnené v rovnakej teplote.

Avendano viní z poškodenia spermií signál wifi siete, ktorý v počítači vytvára vysielač. "Naše informácie nasvedčujú tomu, že používanie notebooku bezdrôtovo pripojeného k internetu a umiestneného blízko mužských reprodukčných orgánov môže znižovať kvalitu spermií," vyhlásil. Podobné výsledky priniesla aj minuloročná štúdia kanadských vedcov. Ak teda páni myslíte na plodenie potomkov, držte radšej svoj ​​laptop ďalej od rozkroku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu