Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Servítková Tonka je držiteľkou svetového rekordu

Antónia Kozáková Zobraziť galériu (2)
Antónia Kozáková (Zdroj: Ond)

RUSKÁ – Antónia Kozáková z obce Ruská v okrese Michalovce už 14 rokov zbiera servítky. Jej zbierka nemá na celom svete konkurenciu. Servítková Tonka, ako ju známi volajú, nedávno získala v poradí už šiesty titul a zápis do Slovenskej knihy rekordov.

Počet servítok v jej súkromnej zbierke dosiahol rekordných 50-tisíc kusov a prevzala si titul Rekordman roka 2011. V roku 2006  a 2007 jej rekordy zapísali aj do Guinnessovej knihy rekordov. Vtedy ešte mala o 20-tisíc servítok menej ako dnes.

Zbieraniu servítok sa systematicky začala venovať v roku 1997. Zatiaľ ich má doma uložené v pätnástich, špeciálne vyzdobených škatuliach, podľa kategórií.

V jednej z nich sú uložené najzaujímavejšie originály. Napríklad, najstaršia servítka z roku 1940, alebo servítky s potlačou známych osobností a rôznych tvarov. Najdlhšia meria 117 centimetrov a najmenšia 8 x 8 cm, Tonka ich približne raz mesačne prezerá kvôli tomu, aby v nich mala lepší prehľad a súčasne ich aj trochu prevetrala.

Každá servítka v zbierke je jedinečná a cena celej zbierky sa nedá ani finančne vyčísliť. Jednotlivé kúsky sa odlišujú nielen farbou, motívom, či tvarom. Servítky si vymieňa s ďalšími zberateľmi nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. “Kupujem si ich v špeciálnych obchodoch pre zberateľov a objednávam z internetu. Sú však aj takí ľudia, ktorí mi svoju zbierku podarovali,“ prezradila nám Antónia.

Doteraz predstavila záujemcom svoje servítky na štyroch výstavách. Aktuálne má v zbierke presne 53 500 servítok. “Mojím cieľom je nazbierať ich 100-tisíc a znovu sa dostať do Guinnessovej knihy rekordov,“ uzavrela zberateľka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu