Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Záhada "pohoria duchov" vyriešená: Povstalo ako Fénix!

Gamburcevovo pohorie v Antarktíde Zobraziť galériu (2)
Gamburcevovo pohorie v Antarktíde (Zdroj: nsf.gov)

NEW YORK - Dlhú dobu si vedci lámali hlavu, kde sa uprostred Antarktídy vzalo Gamburcevovo pohorie, ktorého najvyšší bod dosahuje 3400 metrov, a pritom je ukryté pod niekoľko sto metrov hrubou vrstvou ľadu. Vďaka poslednému výskumu sa teraz podarilo záhadu jedného z najzvláštnejších pohorí na svete objasniť.

Vedcom dlho nebolo jasné, čo robí obrie "pohorie duchov", ktoré je svojimi rozmermi i tvarom veľmi podobné európskym Alpám, uprostred antarktického kontinentu. Väčšina pohorí totiž leží na okrajoch svetadielov.

Príbeh začal pred viac než miliardou rokov. Vtedy sa pevninské útvary spojili v jednotný celok a nárazom vznikli hory a podkladové lôžka usadené v krajine. Počas nasledujúcich stoviek miliónov rokov ale štíty hôr postupne erodovali, až sa zachovali len ich "základy".

Zhruba pred 250 až 100 miliónmi rokov sa začala zemská kôra rozpadávať v sérii trhlín, ktoré zatlačili na zemský podklad. Krajina sa tak v danej oblasti opäť vytiahla smerom nahor a pohorie sa obnovilo. K ďalšiemu vyzdvihnutiu došlo, keď hlboké údolia vyplnili rieky a ľadovce.

A práve tieto ľadovce podľa vedcov napísali záverečnú kapitolu prazvláštneho horského masívu, keď sa pred asi 35 miliónmi rokov rozprestreli a sformovali ľadový príkrov východnej Antarktídy. Gamburcevovo pohorie, ktoré je dlhé zhruba 1200 kilometrov, uväznili pod masou ľadu.

Posledné informácie pochádzajú z výskumu, ktorý sa uskutočnil v rokoch 2008 a 2009. Odborníci vtedy mapovali pomocou radaru tvar skrytého pohoria a zaznamenávali gravitačné a magnetické pole danej oblasti. Podľa doktora Robina Bella z Kolumbijskej univerzity posledný výskum odpovedal na otázku, ako je možné nájsť uprostred starého kontinentu mlado vyzerajúce pohorie. "Pôvodné Gamburcevovo pohorie v tomto prípade pravdepodobne úplne zerodovalo, aby ako bájny Fénix opäť povstalo," povedal Bell.

Záhada
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nsf.gov)

Gamburcevovo pohorie objavil v 50. rokoch minulého storočia sovietsky tím, ktorý na mieste robil seizmický prieskum. Prítomnosť obrovského horského masívu bola vtedy pre vedcov šokom. Očakávali totiž, že podklad Antarktídy bude pomerne rovný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu