Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NASA natočila záhadu: Z neobývanej oblasti žiari prudké svetlo!

Obrie ropné pole Bakken svieti v nocvi ako mesto
Obrie ropné pole Bakken svieti v nocvi ako mesto (Zdroj: vimeo)

MINNEAPOLIS - Silne osvetlené mesto, ktoré sa objavilo na úchvatných záberoch NASA z konca októbra, nie je v skutočnosti mesto. Otázku rozpútali niektorí všímavci, ktorí spomínali, že nevedia o nijakom podobnom pri americkom Bismarcku. A dané miesto žiarilo bezmála tak, ako neďaleký Minneapolis. Novinár Ken Paulman teraz prišiel s obstojným vysvetlením.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil koncom októbra videozábery, ktoré zachytávali planétu Zem z obežnej dráhy v čase, keď pozemšťania majú noc. Prelety nad osvetlenými mestami ukazovali nočný život na Zemi z menej tradičnej perspektívy. Video však vyvolalo jednu záhadu - išlo o neznáme "mesto" neďaleko Minneapolisu, Sioux Fallsu a Bismarcku.

Záhadu nakoniec vysvetlil novinár zameriavajúci sa na tému energetiky Ken Paulman. Ten sa navyše sám považuje za nadšenca geografie, a tak ho celá záležitosť zaujala o to viac. Paulman vysvetlil, že enormné množstvo svetla v inak neobývanej oblasti má na svedomí obrie ropné pole Bakken v Severnej Dakote. Tam prirodzene uvoľňujú plyn horením, aby ťažobné zariadenia neutrpeli nehodu vzniknutú pretlakom plynov.

Bakken je údajne jedným z najväčších ropných polí na svete. Leží v amerických štátoch Severná Dakota a Montana, navyše potom značná časť zasahuje aj do Kanady. Pole zaberá asi 518 000 kilometrov štvorcových. Tomu, že sa v tejto oblasti ťaží naozaj ohromné ​​množstvo ropy, jasne napovedá aj extrémny objem plynov, ktoré potom stoja za plameňmi, ktoré natočila teraz NASA.

Zábery urobila posádka Expedície 29 na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v priebehu septembra a októbra. Na nočných záberoch je zreteľne vidieť kontrast medzi oblasťami ponorenými do tmy a žiariacimi aglomeráciami pulzujúcimi ľudským životom. Na záberoch sú dobre zreteľné aj búrky a ďalšie zaujímavé atmosférické javy.

Záhada vyriešená

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu