Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pripravte sa na sobotu, meteory zaplavia nočné nebo!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Sobotňajšie nočné nebo prinesie zaujímavé divadlo. Zem bude prechádzať meteorickým prúdom prachových častíc. Ak nebude veľká oblačnosť alebo silný mesačný svit, mali by sme voľným okom pozorovať meteorický roj Drakoníd od 19:00 do 24:00.

Informoval o tom Juraj Tóth z Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK  v Bratislave. "Pri jasnej nočnej oblohe bude možné vidieť voľným okom 50 až 100 meteorov za hodinu. Meteory z roja Drakoníd budú viditeľné na celej oblohe, pričom budú vyletúvať zo súhvezdia Draka," uviedol Tóth.

Pracovníci katedry sa podľa Tótha zúčastnia so svojimi originálne vyvinutými celooblohovými videokamerami na prvej európskej leteckej kampani na palube výskumných lietadiel. Taktiež sa budú podieľať na pozorovaní zo zeme, zameranými na vedeckú štúdiu meteorického roja, vlastností prachových častíc ako aj samotnej materskej kométy.

"Meteorické častice pochádzajú z kométy 21P/Giacobini-Zinner. Kométa obieha okolo Slnka po eliptickej dráhe s obežnou dobou necelých sedem rokov. Pri každom návrate k Slnku z nej unikajú prachové častice, ktoré zostávajú pozdĺž jej dráhy. Zem sa začiatkom októbra pravidelne stretá s prúdom týchto častíc, ktoré vnikajú do zemskej atmosféry rýchlosťou viac ako 20 kilometrov za sekundu. Horia vo výškach okolo 100 kilometrov nad povrchom, kde žiaria ako meteory," opísal vznik astronomického javu Tóth.

Podľa výpočtov sú "za aktivitu tohtoročných Drakoníd zodpovedné vlákna meteorických častíc, ktoré opustili materskú kométu v 19. a začiatkom 20. storočia a spôsobili meteorický dážď v rokoch 1933 a 1946".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu