Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zverejnili zvitky tak vzácne, že na ne treba tajný kód!

Chrámový zvitok
Chrámový zvitok (Zdroj: dss.collections.imj.org.il)

JERUZALEM - Päť zo vzácnych Kumránských zvitkov nájdených pri Mŕtvom mori je prvýkrát dostupných na internete. O ich prevedenie na web sa postaralo Izraelské národné múzeum s vyhľadávačom Google.

Za zvitky je označovaných asi 900 rukopisov nájdených v rokoch 1947 až 1956 v jaskyniach v Kumráne pri Mŕtvom mori. Bol to jeden z najvýznamnejších archeologických objavov všetkých čias. Ide o staré náboženské texty spísané v aramejčine, hebrejčine a gréčtine. Súčasťou bol tiež vôbec najstarší známy Starý zákon. Najstarší zo zvitkov pochádza z 3. storočia pred naším letopočtom, najmladší z roku 70.

Medzi tými, na ktoré sa môže verejnosť pozrieť, je päť najvýznamnejších vrátane knihy Izaiáš a rukopisu nazývaného Chrámový zvitok. Užívatelia internetu môžu text prehľadávať, zväčšiť ho a nájsť tiež určité pasáže. Dostupný je aj preklad do angličtiny.

Originály sa uchovávajú v Jeruzaleme, v trezore zriadenom práve pre tieto dokumenty. Dostať sa k nim vyžaduje tri rozdielne kľúče, magnetickú kartu a tajný kód. V mieste je udržiavaná rovnaká vlhkosť vzduchu a teplota, aká zodpovedá jaskynným podmienkam v Kumráne.

Päť doteraz sprístupnených textov kúpili izraelskí vedci v rokoch 1947 až 1967 z antikvariátov. Zvitky boli nájdené v značne poškodenom stave, na viac ako 30 000 útržkoch, získaných od beduínskych pastierov.

Na internet sú prevádzané ďalšie zvitky a všetky by potom mali byť dostupné online do roku 2016.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu