Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mikrobiológ predpovedá: Ľudia vyhynú do 100 rokov!

Veľkonočné ostrovy
Veľkonočné ostrovy (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Koniec je možno bližšie, ako by sme čakali. Uznávaný austrálsky profesor Frank Fenner predpovedal, že ľudstvo zanikne počas nasledujúcich 100 rokov v dôsledku zmeny podnebia, populačnej explózie a bezuzdnej spotreby.

"Bude nás čakať rovnaký osud ako ľudí na Veľkonočnom ostrove. Zmena klímy je ešte len na samom začiatku. Ale už teraz sme svedkami významných premien," uviedol pre Stanfordskú univerzitu a dodal, že ľudský druh sa uberá rovnakou cestou ako mnoho iných, ktoré sa už zmizli z povrchu našej planéty.

Veľkonočný ostrov je dnes známy hlavne kvôli obrím kamenným sochám hláv, ktoré sa pozerajú do diaľky. Polynézania sa tu usadili v polovici prvého tisícročia a počet obyvateľov najprv stúpal zvoľna, ale v určitom okamihu nastala populačná explózia. Ostrovania najprv vyrúbali les a naštartovali vymieranie živočíchov so zničujúcimi dôsledkami pre nich samotných, napísal portál national-geographic.cz, podľa ktorého tamojšia civilizácia nakoniec skolabovala po roku 1600, až nakoniec úplne vymizla niekedy v polovici 19. storočia.

Oficálne údaje OSN ukazujú, že na svete je momentálne okolo 6,8 miliárd ľudí a do konca roka sa má toto číslo zaokrúhliť na rovných sedem. Podľa Fennera čím väčšia populácia sa musí deliť o rovnaké zdroje, tým ich je menej. "Prídu vojny o jedlo," citoval portál mikrobiológa, podľa ktorého je tento nastúpený trend nezvratný.

Nie všetci jeho kolegovia zdieľajú rovnaký názor, ale ako uviedol Simon Ross z Optimum Population Trust:  "Ľudstvo stojí pred skutočnými problémami, vrátane zmeny klímy, straty biodiverzity a nebývalého rastu populácie."

Vedec a mikrobiológ Frank Fenner, ktorý zomrel vlani v novembri vo veku 95 rokov, získal ocenenie za jeho pomoc pri odstránení vírusu varioly, ktorý spôsobuje kiahne. Je autorom alebo spoluautorom 22 kníh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu