Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zem je plochá doska, ktorú strážia anjeli, tvrdil developer

Mapa zobrazuje Zem ako dosku
Mapa zobrazuje Zem ako dosku

WASHINGTON - Istý realitný developer z Južnej Dakoty v roku 1893 nakreslil neobyčajnú mapu Zeme, ktorá bola kombináciou vtedajších vedeckých a biblických poznatkov. Tie si však Orlando Ferguson vysvetlil po svojom. Tvrdil totiž, že naša planéta má tvar plochej dosky.

O pravdivosti svojej teórie bol samozvaný profesor natoľko presvedčený, že precestoval takmer celú krajinu a svoje "znalosti" z geografie prednášal tisíckam ľudí. Jeho mapa obdĺžnikového tvaru zobrazuje Zem ako obrovskú, obdĺžnikovú dosku s vyvýšeným nepravidelným povrchom.

Jedna z jej dvoch neporušených kópií sa nachádza v v Kongresovej knižnici vo Washingtone. "Je veľmi krehká, pretože je namaľovaná akvarelmi na hodvábnom papieri," povedal jej darca Don Homuth (67). Mapu kedysi dostal od svojho učiteľa histórie, ktorý ju zas má od prastarého otca. Národnej knižnici Spojených štátov ju podľa vlastných slov daroval preto, lebo nechcel, aby skončila v rukách príbuzných. Druhá kópia sa nachádza v Múzeu histórie v meste Hot Springs, kde sa jej autor narodil.

"Ferguson sa snažil "updateovať" verziu teórie o plochosti Zeme.  Zobrazil ju ako obdĺžnik so štyrmi rohmi, z ktorých každý stráži anjel. Je to veľmi chytré a dômyselné dielo, pretože sa snažil objasniť jav, prečo na horizonte na mori najprv vidíte stožiar lode a potom samotné plavidlo. Ľudia v tej dobe skutočne verili, že Zem nie je okrúhla," povedal predstaviteľ Múzea histórie James Bingham.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu