Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európska vlajka oslávila štvrťstoročie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

Štrasburg/Brusel 10. mája (TASR) – Počas osláv Dňa Európy na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu sa konala v pondelok 9. mája ešte jedna mimoriadna ceremónia: slávnostné vztýčenie európskej vlajky, ktorá si pripomína 25 rokov od svojho vzniku.

 Európsku komisiu na tomto slávnostnom ceremoniáli zastupoval jej podpredseda Maroš Šefčovič, ktorý o význame jedného z hlavných európskych symbolov povedal: "Dnes kdekoľvek na svete vidíte ako popri národných vlajkách veje aj modrá zástava EÚ. Za tých 25 rokov sa táto vlajka stala symbolom slobody, demokracie a základných ľudských hodnôt. Tak je vnímaná v širokom svete a tak je prostredníctvom nej vnímaná aj Európska únia a európske krajiny."

Ceremóniu spoločného vztýčenia vlajky pred europoslancami, vedením EP a zástupcami ostatých euroinštitúcií zabezpečili vojaci z európskeho vojenského útvaru Eurocorps. Na ceremóniu bola pozvaná aj Monika von Hasselová, vdova po bývalom spravodajcovi EP. Bol to práve nemecký europoslanec za ľudovcov Kai-Uwe von Hassel, ktorý pred 25 rokmi navrhol zástavu s modrým podkladom a kruhom s dvanástimi hviezdičkami ako symbol pre zjednocujúcu sa Európu. Kai-Uwe von Hassel zomrel vo veku 84 rokov v roku 1997.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu