Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mýli sa Biblia? Ježišova Posledná večera mala byť už v stredu!

Posledná večera
Posledná večera

LONDÝN - Kresťania už po stáročia oslavujú Kristovu poslednú večeru na Zelený štvrtok. Najnovší výskum Univerzity v Cambridge však tvrdí, že sa mýlia a sviatok by mali oslavovať už o deň skôr.

Profesor Colin Humphreys sa domnieva, že posun v dňoch nastal kvôli zmätkom s kalendármi. Na základe biblického, historického a astronomického výskumu sa teraz snaží zistiť presný čas, kedy Ježiš posledný krát pred svojou smrťou jedol so svojimi apoštolmi.

Podľa Matúša, Mareka a Lukáša sa posledná večera konala v čase začiatku židovského sviatku pesah, Ján však tvrdí, že sa odohrala ešte pred ním.

"Nech si o Biblii myslíte čokoľvek, židia by si nikdy nepomýlili pesah s iným jedlom, preto je ťažké pochopiť tomuto rozporu v Evanjeliách," hovorí profesor. Mnoho biblických učencov preto vraví, že im nemôžeme veriť.

Podľa Humphreysa sa Ježiš riadil starým židovským kalendárom a nie lunárnym, ktorý sa hojne využíval už vtedy. Ak by sa táto teória potvrdila, poslednú večeru by to naozaj posunulo už na stredu. Tým by sa dalo vysvetliť, ako bolo možné, že Ježiša pred ukrižovaním stihli zatknúť, vypočuť a postaviť pred viaceré súdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu