Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pokojný deň na Slnku: Teplota vyše milión stupňov Celzia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Verte či neverte, toto je ešte pomerne pokojný deň na Slnku hoci na fotografii to tak nevyzerá. Táto jedinečná snímka zobrazuje zoskupenie slnečných škvŕn ako sa pohybujú po povrchu hviezdy.

K slnečným eupciám došlo neďaleko horizontu známeho ako AR 9169 čo je skupina slnečných škvŕn z posledného slnečného cyklu. Dokonca i relatívne chladné a tmavé oblasti Slnka tam dosahujú teploty niekoľkých tisícok stupňov Celzia. Ale plyn jasnočervenej farby, ktorý prúdi okolo slnečných škvŕn, má až neuveriteľných vyše milión stupňov.

Dôvod, prečo to tak je, vedci nepoznajú. Domnievajú sa však, že by to mohlo spôsobovať rýchlo meniace sa magnetické pole v slnečnej plazme.

AR 9169 prešla okolo Slnka v septembri 2000 a rozložila sa v priebehu niekoľkých týždňov. Snímky urobil vesmírny teleskop pod názvom TRACE, ktorý NASA vytvorila na to, aby skúmal spojenie medzi magnetickými poľami a súvisiacimi plazmovými štruktúrami.

Slnko momentálne znovu vstupuje do najaktívnejšieho obdobia svojho dvanásťročného cyklu. Posledné slnečné maximum nastalo v roku 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu