Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spev mu zmenil život

Janko Zobraziť galériu (3)
Janko

BRATISLAVA - Vyrastal v detskom domove. Vďaka hodinám klavíra a spevu v „zuške“ i organizácii Úsmev ako dar sa dnes živí spevom a pomáha deťom.

Janko H. vyrastal v Detskom domove Žitavce. Je jedným z tých „domovákov“, ktorí si vďaka finančnej pomoci organizácii Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar mohli rozvinúť svoj umelecký talent. Janko v súčasnosti študuje sociálnu prácu na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave a zároveň pracuje pre organizáciu Úsmev ako dar. Šesť rokov navštevoval Základnú umeleckú školu vo Vrábľoch, kde absolvoval spev a hru na klavíri. Jej výuku mu hradili práve „úsmeváci.“

„Cestu k tomuto umeniu mi pomohol naštartovať vychovávateľ z detského domova, gitarista pán Bárta a na „zuške“ ma viedla pani Gabika Šimková, známa zo skupiny Close Harmony Friends. Na výuku som chodil dvakrát týždenne, pomohlo mi to nielen rozvinúť svoj talent, ale aj zmysluplne využiť voľný čas, no a dnes môžem povedať, že ma spev dokonca živí,“ prezradil nám talentovaný mladý muž, ktorý vrábeľskú „zušku“ úspešne reprezentoval aj na niekoľkých slovenských i medzinárodných speváckych súťažiach.

Dnes ho môžete najčastejšie vidieť a počuť na koncertoch v Nitre a Bratislave, neraz účinkuje a vystupuje spolu so „superstaristami“ – napríklad s Michalom Chrenkom. Okrem toho sa venuje detským táborom a organizuje športové aktivity detí a mládeže. Najbližšie sa predstaví na podujatí organizácie Úsmev ako dar známom ako Najmilší koncert roka v Nitre.

Uskutoční sa 10. apríla v starom divadle Karola Spišáka a moderovať ho bude známy šoumen a herec Roman Pomajbo. Predsedom hodnotiacej poroty bude riaditeľ Divadla Andreja Bagara Ján Greššo. Na akcii sa zúčastnia deti zo šiestich detských domovov z nitrianskeho regiónu, pričom prídu aj deti zo sanatória v Poľnom Kesove. Práve nitriansky Najmilší koncert roka pomohol v minulosti uspieť napríklad aj Karolovi Kotlárovi, ktorý sa „zviditeľnil“ vo verejnoprávnej televíznej súťaži Minitalent, ako aj speváčke Gyöngyi Bódišovej, ktorá sa „blysla“ v markízackej televíznej súťaži Slovensko má talent v r. 2008. Nitrianska pobočka organizácie Úsmev ako dar pomáha viacerým nadaným deťom v detských domovoch hradením ich hodín v základných umeleckých školách.

V praxi to funguje na princípe žiadosti o zaplatenie umeleckej školy, ktorú príslušný detský domov postúpi na schválenie spomínanej nitrianskej pobočke organizácie Úsmev ako dar. Podľa jej predsedu Romana Hajdáka je veľa šikovných talentov zvlášť medzi rómskymi deťmi, takže vidia výsledok a tiež zmysel svojej aktivity.

Najmilšie koncerty roka organizuje Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar už vyše dvadsať rokov. V tomto roku to bude už po dvadsiatyprvý krát. Každoročne tak ponúka šancu a priestor talentovaným deťom z detských domovov, ktoré môžu predviesť svoje nadanie pred verejnosťou. Prípravy podujatia ktoré sa tento rok bude konať v piatich mestách Slovenska, v týchto dňoch práve vrcholia. Organizátori pripravili zaujímavý a pestrý program, v ktorom vystúpia aj niektoré populárne osobnosti. V programovej skladbe koncertov dominuje spev, tanec a divadlo. Deti a detské domovy, ktoré sa do podujatia zapoja, obdržia diplomy.

Prvé koncerty sa uskutočnia 8.4. 2011 v Žiline, 9.4. v Prievidzi a 10.4. v Nitre. V mesiaci máji budú pokračovať v Košiciach - 1. mája 2011 a v Banskej Bystrici 8. mája. Kto má záujem dozvedieť sa podrobnosti, nájde ich na webe www.usmev.sk  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu