Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jedinečné VIDEO Zem vyzerá vďaka gravitácii ako zemiak!

Zem vyzerá na zázname ako zemiak
Zem vyzerá na zázname ako zemiak

BRATISLAVA - Model Zeme vytvorený podľa zmien v sile gravitácie vyzerá ako gigantický zemiak vznášajúci sa vo vesmíre. Aj napriek tomu informácie v modeli poskytujú najpresnejší pohľad na tieto zmeny po celej planéte, vyplýva z výsledkov výskumu tímu, ktorý pracuje na európskom satelite GOCE.

Ide síce o nadsadené vyjadrenie gravitácie Zeme, ale verne zobrazuje, ako gravitačná sila, ktorú pociťujeme spod svojich nôh, nie je na všetkých miestach našej planéty rovnako veľká. Na zobrazenom modeli, ktorý odborníci nazývajú geoid, je tiaž najsilnejšia v žltých oblastiach, v modrých častiach je naopak najslabšia.

Odborníci tvrdia, že údaje zozbierané kozmickou sondou prinášajú obrovskú zmenu v chápaní tiažovej sily a spôsob, ktorým určuje niektoré kľúčové procesy na Zemi. Hlavným z týchto nových objavov je jasnejší pohľad na pohyby oceánov a na to, ako prenášajú teplo zo Slnka po celom svete, čo je informácia dôležitá pre oblasť klimatických štúdií.

Výsledky vyplývajúce z údajov, ktoré na Zem vyslal satelit GOCE, sa týkajú aj zemetrasení. Mohutné otrasy, ktoré v marci zasiahli Japonsko a v minulom roku Čile, spôsobil náhly posun obrovského množstva horniny. GOCE by mal ponúknuť trojdimenzionálny pohľad na to, čo sa v tom čase dialo vnútri planéty.

Projekt Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) spustila Európska kozmická agentúra (ESA) v marci 2009. Satelit prelieta od pólu k pólu v nadmorskej výške 254,9 kilometra, čo je najnižšia orbita, na ktorej sa v súčasnosti nachádza výskumný satelit.



Zem ako zemiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu