Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Senickí dôchodcovia: Školákov vodia cez cestu

Filip Loveček (10) zľava, Dominik Jantus (8) a Adrián Jahelka (12) sú radi, že im cez priechod pomôže prejsť Zita Zríniová (60).
Filip Loveček (10) zľava, Dominik Jantus (8) a Adrián Jahelka (12) sú radi, že im cez priechod pomôže prejsť Zita Zríniová (60).

SENICA - Rodičia v Senici sa nemusia báť o svoje malé ratolesti. Každé ráno školákom pomáha prejsť cez cestu štrnásť babičiek a dedkov z tamojšieho klubu dôchodcov. Tí za sprevádzanie detí dostávajú mesačne 1 500-korunovú odmenu. Viacerí však tvrdia, že by to robili aj zadarmo, iba z lásky k deťom.

Nápad vodiť deti cez cestu skrsol v hlavách senických mestských policajtov po tom, čo evidovali niekoľko kolízií áut s deťmi. Podľa náčelníka mestskej polície Rastislava Janáka najskôr oslovili úrad práce. S týmito ľuďmi však nemali dobré skúsenosti. Boli väčšinou mladí a za takúto prácu sa hanbili. „Nechceli nosiť reflexné vesty, schovávali zastavovacie terčíky. Tak sme oslovili klub dôchodcov. Začínali sme s tromi dôchodcami, dnes je ich už štrnásť. Sú na najfrekventovanejších priechodoch pri školách po celom meste. Prácu si vážia a s deťmi vychádzajú veľmi dobre,“ doplnil Janák. Policajti si cenia najmä to, že vďaka tomuto nápadu sa kolízie na cestách v poslednom čase nestávajú. „Denne prevediem cez cestu veľké množstvo detí. Sú poslušné, už sme si na seba zvykli,“ rozpráva Emília Eichingerová (66).

Na priechodoch v meste sprevádza deti aj manželský pár Jozefa (59) a Jozef (63) Valentovci. „Mne skoré vstávanie neprekáža. Veď kedysi som do továrne musela vstávať o piatej ráno,“ povedala J. Valentová. Zita Zríniová (60) zasa prevzala prácu po manželovi. „Našiel si inú robotu, tak v jeho šľapajach pokračujem ja,“ hovorí. Dôchodcov na priechodoch každé ráno rady vidia aj deti. „Nebojím sa už chodiť cez cestu,“ povedala Kristínka Plotová (9).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu