Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Herec Martin Huba bol online

Martin Huba Zobraziť galériu (3)
Martin Huba (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Prof. Martin Huba, herec, režisér a profesor na VŠMU sa narodil 16. júla.1943 v Bratislave v umeleckej rodine. Jeho otec bol známy slovenský herec Mikuláš Huba a matka operná speváčka Mária Kišonová - Hubová. V roku 1964 vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave.

Po absolvovaní štúdia sa v roku 1964 stal členom činohry Štátneho divadla v Košiciach. Od roku 1967 pôsobí v Bratislave. Začínal v Divadle poézie, potom prešiel na scénu Divadla na korze a neskôr Novej scény. Členom činohry SND sa stal v roku 1976 a v tomto súbore zotrval viac ako dvadsať rokov. Od roku 1999 nemá trvalý angažmán v žiadnom divadle a hosťuje na viacerých scénach.

Od 90. rokov aj režíruje, ako prvú v SND Enquistovu hru Zo života dážďoviek, potom Čechovove Tri sestry, viacnásobne boli ocenené Višňový sad a Tančiareň. Úspech mal aj s Kráľom Learom na Letných shakespearovských slávnostiach v Prahe. V Opere SND debutoval réžiou diela Juraja Beneša The Players na jeseň v roku 2000. Je často obsadzovaným filmovým hercom a učí aj na VŠMU.

Za svoju hereckú a režisérku prácu bol viackrát ocenený. V rokoch 1983 a 1986 mu udelili vyznamenanie – cenu Zväzu slovenských dramatických umelcov za divadelnú tvorbu. Získal Cenu Alfréda Radoka, Cenu Thálie, Krištálové krídlo, Dosky. V marci 2007 získal ocenenie Český lev za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Jířiho Menzela "Obsluhoval jsem anglického krále". V septembri 2007 získal ocenenie Dosky za najlepší mužský herecký výkon za postavu Henrika v inscenácii hry Christophera Hamptona Popol a vášeň. V novembri 2007 získal výročnú cenu Literárneho fondu.

Na cenu Český lev bol nominovaný aj za hlavnú postavu uznávaného psychiatra a známeho disidenta v Hřebejkovom filme Kawasakiho ruže, ktorý 26.5.2010 vychádza aj na DVD.

Rozhovor

10:56:11 - otázka od: Vladimír Dobrý deň. Nemrzí vás teraz spätne, že ste prijali rolu v takom kinematografickom odpade ako bola Rapošova Cinka Panna? zivot je zlozitejsi ako sa na prvy pohlad javi.....

10:57:21 - otázka od: andrea Zdravím vás... Kto je podľa vášho názoru najlepším, najcharizmatickejším slovenským hercom všetkých čias: a) František Dibarbora, b) Jozef Kroner, c) Ladislav Chudík, d) Štefan Kvietik, e) Michal Dočolomanský? Ctibor Filcik, Ivan Mistrik a vlastne vsetci ktorych ste spomenuli. Poradie sa bezvyhradne urcit neda.

10:59:40 - otázka od: Kika ahoj Martin... prijal by ste v mladšom veku úlohu v mierne eroticky ladenom filme, ktorá by vyžadovala, aby ste sa pred kamerami vyzliekol donaha, ak by táto úloha bola zaujímavá z hereckého či finančného hľadiska? Nastastie toto obdobie rozhodovania pre podobny typ mam za sebou. Ale nahotu teda opodstatnenu nahotu nezatracujem a sam v ulohe rezisera som ju od kolegu raz vyzadoval. Dufam, ze opodstatnene. Islo o postavu Krala Leara.

11:01:11 - otázka od: dominika dobry den pan huba.ste velmi sympaticky clovek.aj ked som ooooovela mladsia rada sa na vas pozeram v tv,mate niektory den v tyzdni na to aby ste poriadne vipli a oddychli si?dakujem Nemam, ale permanentne sa o to pokusam. Zijem v nadeji, ze raz sa vypnem ja a nie ze budem "vypnuty".

11:04:48 - otázka od: Boris27 americkí herci vašej generácie ako Robert De Niro, Al Pacino, Michael Douglas, Harrison Ford a pod. majú za sebou už hromadu hereckých úspechov, sú úspešní, bohatí a známi na celom svete... vy ste počas svojej hereckej kariéry účinkovali prevažne vo vedľajších rolách v rámci TV produkcie a ľudia vás poznajú jedine na Slovensku prípadne ČR... nemrzí vás to trochu? No vidite moji kolegovia maju na rozsah mojich roli dost rozdielny nazor od vasho nazoru a som im vdacni za ich velkorysost, ze mi to obcas aj dopraju. Je pravdou, ze vas dosah je hodne determinovanejsi nez vami spominanych americkych hercov a nie len americkych. Ale taky bol pravdepodobne nas udel. Mozno ma to trochu mrzi, ale na druhej strane som vdacny osudu zato co mi doprial.

11:06:07 - otázka od: erik Dobrý deň... typovo sa hodíte do zápornej postavy v spaghetti westerne... prijali by ste pred cca 20-30 rokmi takúto filmovú úlohu? Prial by som ju vtedy aj teraz, ved westerny ponukaju prilezitosti aj pre zrelych resp. prezrelych muzov a priznam sa, ze pre western mam slabost. Kone su moja laska :)

11:08:37 - otázka od: Dominik Dobrý deň ako ste sa dostali k herectvu nasledovali ste otca? Rozmyslali ste aj nad inym povolanim? Urcite som rozmyslal, ale prostredie v ktorom som vyrastal, otec znamy herec, mama znama a vynikajuca operna spevacka, bolo na tolko atraktivne, ze privela priestoru a premyslanie o inom povolani mi neostavalo. Netvrdim, ze to bola osudova vyhra ci uz pre mna alebo pre divakov, ale chcem dufat, ze nemusim trpiet nejakym extremnym pocitom viny zato, ze som sa tak rozhodol.

11:12:18 - otázka od: R * R Dobry den prajem, Pan Profesor Huba - som rad, ze sa mi podarilo Vas zastihnut on-line. Cital som niekolko rozhovorov s Vami a skladam hlboku poklonu Vasmu vycibrenemu sposobu vyjadrovania ! Napiste prosim Vas nazor na nasledovnu myslienku : " Zivot je len jeden dlhy a blaznivy vylet, vypada to , ze niektori ludia dostali detailnejsie mapy ..." Dakujem Vam a uprimne Vam zelam, aby sa Vase jedinecne postihovanie reality iba prehlbovalo ! Dovolim si vam odpovedat Cechovou myslienkou z hry Tri sestry, kde jeden z hrdinov si povzdychne..."Keby jeden zivot, ten prezity bol tak na necisto az ten druhy nacisto" vela som uvazoval ci by clovek zil rozumnejsie, berme to tak, ze zivot je dar a podla toho sa k nemu treba spravat.

11:15:10 - otázka od: DSNP Martin Peknu stredu, pan Huba - v minulosti ste na on-line tvrdili - za vsetko, co ste v zivote dosiahli dakujete ZENAM (manzelke, pani Dagmar) a KNIHAM, ( v ktorych si mnohi " overujeme " svoju/svoje zivotnu/zivotne pravdu/pravdy...) Aky je Vas nazor : " Ma zivot vobec vyznam ? Existuje aj po smrti ? " Uz samotne polozenie vasej otazky cloveku podsuva odpoved, ze zvtot vyznam nema alebo moze nemat. Ja si vsak myslim, ze nase "ocitnutie sa v byti" je tak zazracnym faktom, ze neviem ci mame pravo si podobne otazky klast prilis casto.

11:16:21 - otázka od: Anna B. Dobry den - pan Huba, patrite medzi mojich oblubenych hercov / mam rada Vasu dokonalu neverbalnu komunikaciu.Pamatam si Vas clanok z on-line rozhovoru o tom, ako ucite mladych hercov hladat istotu ( na javisku ). Mam za to, ze mate dostatok hlbokych zivotnych skusenosti ... neuvazujete nad ich zverejnenim v kniznej podobe ? Pri podobnych uvahach si vzdy uvedomim kolko hodnotneho je uz napisaneho a nie som si isty ci to co by som vedel ponuknut ja by malo nejaky lepsi zmysel.

11:18:19 - otázka od: Dušan Reisinger Prosím vás o názov tel.hry, hrali ste tam spolu s Dančiakom,Labudom,Zednikovičom(na ruské motívy-postavenie v spoločnosti podľa druhu pridelenej čiapky).Prajem Vám veľa zdravia,ste úžasný človek! Velmi mi je luto azda keby ste mi poskytli viacej informacii o inscenacii, tak by som z pamati vylovil jej nazov. Chcem len verit, ze v tej vzacnej spolocnosti, ktoru ste vymenovali sme vam poskytli trochu radosti.

11:18:34 - otázka od: andrej aké ženy sa vám viac páčia blondínky alebo brunetky ? nezne :)

11:26:17 - otázka od: Karin Dobrý deň. Chcem sa vás ako človeka znalého pomerov spýtať, či ste vy osobne spokojný so súčasnou situáciou v slovenskej filmovej branži a najmä s tým, že nádejní slovenskí herci musia účinkovať v podradných telenoveloidných seriáloch typu Panelák či Ordinácia v ružovej záhrade či dokonca šaškovať na súkromných akciách, aby sa aspoň ako-tak dostali do diváckeho povedomia (keďže na Slovensku sa v posledných rokoch veľa celovečerných filmov netočí...) Je to asi najbolestnejsia tema a situacia, v ktorej musia ludia z oblasti dramatickeho umenia celit a na otazky, z toho vyplyvajuce, odpovedat. Myslim si ze je to zle a skodlive, predovsetkym pre sposob a "hlbku uvazovania" ani nie tak pre zucastnenych hercov a tvorcov, ale pre vplyv na "hlbku uvazovania" divackej obce. Ved ponukat generalny problem zpocivajuci z 90% iba v tom, ze ktora s ktorym a ktory s ktorou, je ponizujuce. A mam pocit, ze na sposobe a hlbke uvazovania divackej obce teda spolocnosti to uz zanechava vyrazne stopy.

11:26:49 - otázka od: keko si mudry ako hovno v trave kazdy robi co moze. Viete ako potom trava pekne rastie? :)

11:27:49 - otázka od: jubi Dobrý deň p. Huba,keď ste taký parketový lev, ktorý z tancov obľubujete? Valcik :) pravdaze zalezi aj alebo predovsetkym na partnerke.

11:29:04 - otázka od: anyx Zdravím Martina Hubu - aké jedlo obľubujete? Ktorá kuchyňa okrem slovenskej je vám blízka? Prajem veľa hereckých úoh:) Pokial ide o jedlo som nenarocny, cim jednoduchsie tym lepsie. Mozno kysle mlieko so zemiakmi, mozno to vyplyva z toho, ze od 12tich rokov mam zaludocne vredy.

11:29:56 - otázka od: wewe p. Huba, aká dovolenka pri mori, alebo taká horská turistika? tak moj rebricek prostredí kam utekam najradsej je vysokohorska turistika a az potom more.

11:33:35 - otázka od: Nora Dobrý deň, neámte pocit, že sa vytrácajú herecké osobnosti , resp. ani žiadne z radov mladých nie sú ? Dnešné herectvo je afektované, umelé, neprirodzené, nezaujímavé ... Trochu zlozita otazka, musel by som sa s dovolenim spytat, ktore z divadelnych snazeni spominanych mladych hercov ste absolvovala. Mozno vas pohlad je ovplyvneny tym, ze prilis mnohi z nich ucinkuju v nie prilis kvalitnych predlohach, napr. v televiznych serialoch.

11:34:03 - otázka od: Majco dobrý deň... vzhľadom k vášmu priezvisku mi nedá neopýtať sa... chodievate na huby? :) Ano velmi rad :)

11:35:52 - otázka od: Eugen Ako sa vám pozdáva spôsob obživy niektorých dnešných hercov, zabávačov či spevákov? Človek zapne TV a na každej VIP párty, večierku, plese, krstení CD, otváraní novej predajne atď. atď. vidí Kramára, Vajdu, Studenkovú a spol. v dobrej nálade s pohárikom šampusu v ruke... Tento typ celebrít nesmie chýbať nikde a to ani nevravím o tom, že mnohí z nich sa teraz zapredali politickým subjektom a tradične vystupujú v rámci ich predvolebnej kampane... Sám som nedávno bol na jednom takom zábavnom večierku organizovanom nemenovanou pol. stranou, kde po klasických predvolebných drístoch prišiel kultúrno-zábavný program v ktorom vystupovalo mnoho známych osobností showbiznisu... Pravdaze sa mi to nepozdava a dufam, ze sa do toho zoznamu ludi a akcii, ktore ste spomenuli nedostanem.

11:37:10 - otázka od: Sona Dobry den, keby bola dalsia volba na riaditela SND budete kandidovat? Ak nie, tak preco? Dakujem za odpoved. Nie nebudem kandidovat, clovek sa musi rozhodnut alebo pre javisko alebo pre kancelariu. Ja sa na javisku citim istejsie.

11:41:17 - otázka od: matus lazar dobry den pan Huba, pred asi 2 tyzdnami som bol na predstaveni Popol a vasen. Musim povedat ze to bolo najlepsie predstavenie ake som kedy videl v divadle. Zaroven sa obavam ze ste latku nasadili tak vysoko, ze sa az bojim chodit do divadla. Chcel by som sa spytat co chystate v najblizsej buducnosti a na ktore sucasne predstavenia v Bratislave by ste mi odporucil ist.Dakujem za skvely zazitok. Dakujem za poklonu, tiez mam rad to predstavenie, mozno o to radsej, ze pocas jeho pripravy som mal velku obavu o divacky zaujem. Predstavenie je predsa len o trochu narocnejsie ako byva zvykom, ale podla vsetkeho asi posobi katarzne na dost siroku divacku obec aspon teda tych 70 vypredanych repriz tomu napoveda. Co odporucujem? Skuste "Amadea", ktoreho hrame v historickej budove SND.

11:44:48 - otázka od: dušan majstre, režisérsky ste sa už dávnejšie odmlčali a váš posledný film Slepý Geronimo a jeho brat má už 17 rokov... možno teda režisérsku epochu vašej profesnej kariéry považovať za uzavretú, alebo v tomto smere do budúcna ešte čosi plánujete? Minuly rok som reziroval v divadle hru Amadeus, ktora je stale na repertoari a zatial zaplat panboh sa tesi divackemu zaujmu. V Jokajiho divadle v Komarne som reziroval Cechovove Tri sestry a v sucastnosti si pripravujem reziu Bergmana v Prahe. Je pravdou ze rezirujem viac alebo len v divadle. Faktom je, ze ja sa citim viac divadelnym hercom a tvorcom ako inym.

11:45:48 - otázka od: Juraj Baca Dobry den pan profesor Huba, byt hercom bolo od malicka mojim nedostupnym snom a az minuly rok som si uvedomil, ze staci iba maly krocik, aby sa mi tento sen splnil.Chystam sa podat si prihlasku na vasu katedru hereckej tvorby, hned ako to bude mozne. Myslite si, ze je nieco co by ste mi ako buducemu uchadzacovi mohli odporucit? Do prijmacich pohovorov ostava este vela casu a ja by som si rad co najviac pripravil. Dakujem velmi pekne za odpoved a zaroven dufam, ze sa coskoro stanem Vasim ziakom. Juraj No odporucit mozem dobre si to rozmysliet. Je to dost narocne a zavisle povolanie.

11:50:53 - otázka od: bubu Dobrý deň. Ako človeka pracujúceho vo VŠMÚ a SND zároveň sa vás spýtam - akú si myslíte, že majú študenti VŠMÚ po dokončení štúdia reálnu percentuálnu šancu, že sa naozaj stanú profesionálnymi hercami a neskončia niekde za pultom v McDonalde? Sucastou hercovej kariery je aj otazka prilezistostí a stastia. Dovolte malu statistiku.Na VSMU sa hlasi kazdorocne okolo 300 - 350 zaujemcov o studium herectva. Z nich prijmeme 12 - 15 z ktorych dokonci 7-8 a z nich sa v zivote uplatnia 1-2. Predstava o nasom povolani vsak vznika na zaklade osudu tych "uplatnenych". vacsina osudov hercov je nenaplnenych a nezavideniahodnych. Ale kazdopadne si zasluzia uctu kazdeho z nas, ktorym bol osud a stastena naklonena priaznivejsie.

11:51:36 - otázka od: Marcela Dobrý deň.Videla som Vás hrať v mnohých dobrých úlohách. Máte vysnívanú rolu, ktorú by ste si radi zahrali? Prajem všetko dobré a ešte nejakú tu peknú rolu. Mam ale som povercivy... dakujem za priazen.

11:53:43 - otázka od: Východniar Prajem pekný deň, s akými pocitmi si spomínate na vaše 3 ročné pôsobenie v štátnom divadle v Košiciach v rokoch 1964-67? S ohladom na tu skutocnost, ze zo spominanych 3 rokov som 2 stravil v nemocnici su to spomienky mimoriadne mile a myslim, ze ten cas sa v rozhodujucej miere podpisal na mojom uvazovani. Mozno predovsetkym v tom, ze som za tie 2 roky v nemocnici som precital to co by som inak nikdy neprecital.

11:54:44 - otázka od: vlado Dobry den.Pracovali ste niekedy tazko? Myslim manualne.Dakujemm za odpoved. Myslim, ze ano. Napr. sam som si omietol dom, mojou jednou z najoblubenejsich cinnosti je rubanie dreva a tesim sa aj zo zahrady, z ktorej ma uz pomerne casto bolia krize.

11:55:55 - otázka od: Lubka Dobry den. Pisali ste, ze milujete kone. Mate moznost si aj mimo natacania zajazdit? Mal som aj mam, ale zial mi cas teraz nedovoli tuto moznost vyuzivat. Ale velmi sa tesim, ze to zmenim a moznosti byt na konoch zacnem vyuzivat.

11:58:12 - otázka od: Jano Pán Huba,venujete sa nejakému športu ak máte čas,alebo akému športu fandíte. Fandil som aj fandim volejbalu. Bolo obdobie, ked som ho hral zavodne. Dakujem za zaujem, ktory ste prejavili o moju pracu, tiez vam vsetkym zelam stastie, ktore osud doprial mne, totiz mat radost a tesit sa z prace, ktoru vykonavam a ktora ma zivi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu