Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Raper Suvereno bol online: Prezradil toho naozaj veľa!

Suvereno je online. Zobraziť galériu (4)
Suvereno je online.

BRATISLAVA - Hiphoper Suvereno si počas svojej hudobnej kariéry prešiel kadečím. A dnes o svojom búrlivom živote napísal knihu s názvom Premena, Mením seba - mením svet.

SUVE, známy aj ako SuveReno alebo EL SUVERENO, sa k hip hopu dostal v roku 1996, keď mu učaroval svojimi rytmami, životným štýlom a slobodným spôsobom vyjadrovania. Začal počúvať piesne a zbierať všetky dostupné albumy hlavne z kontinentu za veľkou mlákou. Počas štúdia na strednej škole začal tvoriť prvé texty, štúdiové nahrávky a vznikla kapela 2H POZITIV. 

Prešiel si obdobím divokých žúrov, drogových excesov, neviazaným striedaním partneriek, až kým sa nespamätal a nezačal pracovať na svojej premene. A teraz o svojom búrlivom spôsobe života napísal mimoriadne úprimnú knihu s názvom Premena a podtitulom Mením seba - mením svet. 


Suverenovu knihu Premena s podtitulom Mením seba - mením svet nájdete v internetovom kníhkupectve iPark>>


 

Viac o téme: Suvereno
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

16.03.2016 12:55 - otázka od Katka
Ahoj Suve, DAKUJEM za tvoju tvorbu :) je pre mna velmi inspirativna, celkovo aj Tvoj zivot. Mam taku otazku, ze ako si kompenzujes nedostatok slnka, ak je vonku dlho sivo :) a este co by si chcel v zivote este uskutocnit, stihnut, aky je este Tvoj sen (ak mas) :o) Zelam krasny den a vela vedomych okamihov!
ahoj Katka, dakujem krasne) nedostatok Slnka si kompenzujem napriklad nosenim zltej ci oranzovej farby, vytvorenim vacsieho tepla domova, viac sviecok, vykurovadla atd..skratka aktivovanim toho vnutorneho slnka vo mne. A co sa tyka planov, snov a zamerov - tak je toho este velmi vela. Idem ale postupne krok po kroku. Tento rok je to spominany novy album plus filmovy dokument do kin a tiez cestovatelske plany. Cez to vsetko si vsak naplno uzivam samotnu Cestu k tymto metam. Byt stastny a kracat nou s radostou! To je to najdolezitejsie - vtedy clovek nemoze ist zle ♥
16.03.2016 12:49 - otázka od Bugy
Zdravím! Myslíš ši, že člověk by za svým cílem měl vytrvale jít a bojovat? Nebo by měl prostě v některý moment tuto cestu vzdát? Jsem na cestě už dlouho a cíl není ani v dohlednu. Mám dojem, že čím více se snažím, tak tím ten cíl je dál :-(
Neblazni Bugy, nikdy sa nevzdat! To je zaklad, na to nezapominej prosim. Tie stavy mas preto, ze sa prilis sustredis na ciel a neuzivas si samotnu Cestu. Ale prave ta Cesta je cielom! CESTA = srdce, CIEL = rozum. Musis zist o dve patra nizsie smerom do srdca. Zatim si dost v hlave a to ta cini nespokojnym...
16.03.2016 12:44 - otázka od fero
nazdar, chcem sa ta opytat, ze aky mas nazor na Mariana Kotlebu a koho si volil. Dakujem
ahoj, volil som zmenuseba, tak ako kazdy jeden den v roku :) u Kotlebu s niekorymi vecami vyslovene suhlasim, pre niektorych nazoroch je to pofiderne. Zostavam v strede a vytvaram si vlastny usudok.
16.03.2016 12:40 - otázka od Miras
Hola Suve, kdy bude kniha v prodeji u nas v cz ?
od pondeli 21.3. sa bude expedovat do celych Ciech do knihkupectiev, dovtedy je mozne si ju objednat v predprodeji, napriklad cez. suvereno.sk
16.03.2016 12:38 - otázka od Martin Kováčik
Zdravím ťa, čo ťa viedlo k hudbe a kedy si s ňou začal? Prečo práve kniha? To by som od rapera nečakal.
Ahoj Mato. Uz pocas strednej skoly v roku 2000-2001 som zacal tvorit prve texty. Viedla ma tuzba po nesputanom sebavyjadreni. V skladbe Lotosovy kvet z roku 2012 som popisal svoj osobny pribeh Premeny a kedze som sa chcel k tejto teme vyjadrit obsiahlejsim sposobim, zvolil som preto kniznu formu. A co sa tyka oznacenia raper, tak sa tak pravdupovediac vobec necitim, takze asi preto napisat knihu mohlo byt pre niekoho necakane. Pre mna vsak uplne prirodzenou sucastou mojho vyvoja.
16.03.2016 12:32 - otázka od Franta
Ahoj SUVE, kdyby jsi měl vzkázat lidem jen jednu jedninou věc k tomu, aby se lidé probrali, tak co by to bylo?
ahoj Franto. PROBERTE SE A POCHOPTE, ZE VO VAS SAMYCH, V KAZDOM JEDNOM JE TA OBROVSKA MOC COKOLVEK ZMENIT VO SVOJ TUZOBNY OBRAZ.
16.03.2016 12:29 - otázka od Dejv
Ahoj Suve, v prvom rade by som ti chcel vyjadriť veľkú poklonu za tvoju knihu je úžasná a má potenciál ľudom otvoriť oči, ďakujem za príjemné čítanie avšak od tvojho posledného hudobného počinu už uplinul nejaký ten čas vieš nám povedať nejaké čerstvé info ohľadom nového albumu, ktorý chystáš? Neplánuješ osloviť Vladisa? Vaše spoločné veci sú legendárne a naozaj mi chýbajú
ahoj. Dakujem velmi pekne. To si moc vazim! Ano, pracujem momentalne na novom albume, ktory chcem vypustit v novembri 2016. Ako vysla kniha, som teraz hladny po hudbe a velmi sa tesim z celeho procesu. Postupne pride i na spoluprace a ci Vladis, to je zatial otazne. Pohravam sa aj s takou myslienkou. Uvidime. Kazdopadne sa viac zameriavam na interpretov z inych hudobnych zanrov ;)
16.03.2016 12:26 - otázka od Zduteľ
pozdravujem ťa, mal si česť pracovať aj extravagantným Danom Nekonečným, je to aj v reálnom živote taký bohém a nevyspytateľný týpek ako sa javí aj na verejnosti?
ahoj, je to zvlastne, ale este som sa s nim nestretol osobne. Cela spolupraca vznikla online. S tych nasich dlhosiahlych telefonickych rozhovorov nasvedcuje vsetko, ze je presne taky, ako na verejnosti :) Rad sa vsak presvedcim nazivo uz konecne. Vdaka za pripomienku. Cez weekend smerujem znova do Prahy, a budem ho kontaktovat.
16.03.2016 12:23 - otázka od Nenávisteľ
Mohol by si ty trápoško prestať kaziť vzduch so svojou rapavou "hudbou"? A zober so sebou aj všetkých svojich súkmeňovcov P.S. je veľmi trápne to čo robíš ty a tvoji kamoši nazývať rapom alebo hiphopom, pretože ty absolútne nemáš pojem o tom ako má vyzerať raper. Vypočuj si N.W.A. a uč sa! :-*
N.W.A., Das Efx, Public Enemy, Dead Prez, KRS One, Onyx, DJ Koo Herc - to vsetko su moje korene, neboj sa ty nic, rap rad prenechavam odbornikom ako si ty)
16.03.2016 12:18 - otázka od Džana
Ahoj Suve, 1. mal si už niekedy sex s dvoma partnerkami naraz? 2. náš spoločný známy mi vravel, že keď si ešte chľastával, tak si dokázal ťahať aj 4-5 dní v kuse, je to pravda?
Ahoj. Ano, v minulosti bola taka skusenost. Aj jedna aj druha. Zvlastne momenty.
16.03.2016 12:16 - otázka od ajo
Ahoj, aký je tvoj názor na Tunguskú udalosť? Čo za hovadskú silu podľa teba mohlo niečo také spôsobiť? Existuje podľa teba predpoklad, že sa takéto incidenty budú opakovať?
ahoj Ajo, moc o nej nemam prehlad, cital som len par info z Teslovych spisov. Ale vdaka za tip. Najblizsi dokument, co si pustim bude o tejto katastrofe ;)
16.03.2016 12:13 - otázka od Drahuša
Zdravím Vás. Domnievam sa že vaša skladba Gigolo z albumu Kral vs Joker už bola značne za hranicou dobrého vkusu čo vy na to?
Dobry den. Tak to je velmi relativne individualne. Pre niekoho nevkus, pre niekoho dobrotka. Mam vo svojom okoli osobu, na ktoru by som v zivote nepovedal, ze sa jej take nieco moze pacit. A opak je pravdou. Je to jej najoblubenejsia skladba. Pre mna osobne je ten song vecou davnou minulou, ale niekedy sa na nom schuti zasmejem. Za hranicou dobreho vkusu su skladby, ktore som radsej ulozil do suplika a zapecatil :)
16.03.2016 12:09 - otázka od DJ Zoli
zdravím ťa Suve... mám nejakú vlastnú tvorbu, vlastný undergroundový rap z domácej kuchyne a zaujímal by ma názor niekoho o fachu, čo by si to najprv vypočul a povedal mi čo a ako predtým, než to vypustím do éteru... myslíš, že by som ti mohol poslať CDčko?
ahoj Zoli. posli na adresu, ktora je na stranke www.suvereno.sk - vypocujem vo chvilke volna)
16.03.2016 12:08 - otázka od Lucia
nosíš boxerky, trenírky alebo slipy?
na ostro
16.03.2016 12:07 - otázka od Pozorovateľ
cau El Suvereno cital som ze mas skusenosti s astralnymi cestovanim, mohol by si nam aspon v kocke objasnit o co islo?
ahoj, zatial velmi okrajovo. Ked nadobudnem viac poznania z tejto oblasti, tak rad pozdielam ;)
16.03.2016 12:06 - otázka od zdenka
ahoj, keby ťa zavolali robiť porotcu to speváckej talentovej show, prijal by si takúto ponuku?
ahoj Zdenka, zaujimava otazka, dakujem. Zalezi od vela faktorov. Jedine, co viem teraz isto, ze ani apriori NIE, ani apriori ANO. Som otvoreny comukolvek, len musi to prejst mojim vnutornym hodnotovym sitom...
16.03.2016 12:03 - otázka od Vyskoč
Nazdar. Často opisuješ ťažké obdobie v akom si sa pred pár rokmi ocitol. Robil si veci na ktoré teraz nie si hrdý a často uvádzaš citujem: Zažil som vlastné dno. Ak si sa teda odrazil od dna - teda suterénu, nemal by si mať umelecké meno skôr SUTERENO než SUVERENO prípadne FÉNIX alebo niečo podobné, pouvažuj nad tým kamarát môj. Prajem veľa šťastia a úspechov v ďalšej tvorbe.
Povod mojho umeleckeho mena vychadza zo slova suverenita, nezavislost, sloboda, nesputanost. To moju podstatu definuje omnoho viac.... Viac sa o tom docitas v prvej casti knihy ;)
16.03.2016 12:00 - otázka od Maťka
ahoj fešáčik, páčia sa ti bacuľky? cmuk
krasa nepozna hranice ;)
16.03.2016 11:59 - otázka od Mária Bitáková
Dobrý deň pán Lacko. Kľajete, pijete, žúrujete, užívate drogy, ste potetuvaný ako keby ste pol života strávili za mrežami,vo vašich pesničkách badať prostispoločenské prvky, myslíte si, že ľudia ako vy sú správnymi "idolmi" pre dnešnú mládež? Ďakujem a ostávam s pozdravom. Mária Bitáková
Dobry den, pouzili ste pritomny cas a to je nepravda. V case davnom minulom tomu tak mozno bolo. Dnes sa to otocilo. Prosim click na skladbu Osprostena mladez) Krasny den
16.03.2016 11:57 - otázka od Frankie
Sevas Suve. Zaujímalo by ma, či si počas natáčania klipu k Bláznovstvám dal dole Molnárku, čo ty huncút?
Ale kdezeee, iba latentna pusa na licko ))
16.03.2016 11:56 - otázka od Katka
Dobrý deň pán Suvereno. Ja už fakt nechápem čo vás k tomu viedlo že ste museli ukradnúť meno známemu tenistovi Lukášovi Lackovi a používate ho ako svoj nickname. Si myslíte že vás to urobí slávnejším? Dosť úbohé.
:D pozdravujem svojho menovca a rad si s nim zahram konecne particku, samozrejme travnaty povrch)
16.03.2016 11:54 - otázka od Hora
som ta videl v tielku minulé leto borec a veru žádná sláva - plecka úzké, ručičky chude - kerky ne sú šecko, treba aj do posilky sem tam zájsť, hiphoperi to majú byť porádne masy svalstva a ne nejakí šťúplici, si pozri nejaký americký viedoklip ako tam ty černí chlapci vypadajú, jaké sú to korby napratané...
na korby napratane s hlavou prazdnou vobec neaspirujem :) cvicim casto 5 tibetanov, joga, obcas hrazda, obcas stroje v posilke. Svoju predstavu o cviceni naplnam, tvoju mi nevnucuj. Treba hlavne silu mysle rozvijat priatelu, nastiv obcas mental gym)
16.03.2016 11:48 - otázka od nika
ahoj Suvereno, kedysi si spolupracoval aj s Bacilom, prečo si sa teda v nedávanej "vojne slovenským rapperov", ktorú začali Rakby (na ktorého strane bol samozrejme aj Bacil) s Rytmusom pridal na Rytmusovu stranu? To sa Patrika tak bojíš?
ahoj Nika. poprosim ta teraz hned si klikni na moju skladbu CARODEJ, nech napravime tvoje nepresnosti :)
16.03.2016 11:47 - otázka od PhDr. Csala
Dobrý deň p. Lacko. Ste mladý, uvedomelý človek, ktorý sa vo svojich skladbách snaží načať aj relatívne zložité spoločenské témy. Ako teda vnímate vládnu koalíciou, ktorá na Slovensku v týchto dňoch vzniká? Myslíte si, že tento čudný zlepenec ideovo dosť protichodných strán vydrží nasledujúce 4 roky? Prajem pekný deň.
Dobry den. Dakujem za spravu. Pred chvilou som Vam odpovedal asi na desat riadkov a "nedopatrenim" sa mi to vymazalo :) Asi to tak malo byt a k tejto teme preto moja odpoved nebude zverejnena. Beriem to ako znamenie. Prajem carokrasny apoliticky den :)
16.03.2016 11:36 - otázka od Tukan
Zdarec stary, je vseobecne zname ze nemas dobre osobne vztahy s Grimasom a ze pricionou vasho sporu vraj bola zena. Ako je to medzi vami teraz uz sa spolu bavite alebo su vase vztahy na obde mrazu.
Starky, to bude isto nejaky forik :D pozdravujem ta - nech si, kto si. S Grimom sa mame stale najradsej))
16.03.2016 11:35 - otázka od paťa
ahoj Suvereno... otvorene priznávaš, že si v minulosti užíval drogy a to sa mi páči, že si ochotný ísť s kožou na trh... čo si dával - trávu, piko či nebodaj aj háčko? fúkal si do nosa či si si aj šlahal do kábla? mňa môj bývalý tiež nemotal na biele a rada by som sa z toho po dvoch rokoch dostala... vieš poradiť nejakú cestu proste ako prekonať tú hnusnú túžbu po droge? ďakujem Paťa
ahoj Pata... ako som to popisal v knihe. Islo o tzv. weekendove drogy (ziadna narkomania ani injekcie) Tych ciest ako to prekonat je mnoho, vedel by som ti poradit najlepsie osobne. Treba vsak najprv splnit prvy klucovy a najzasadnejsi predpoklad: MUSI CLOVEK CHCIET!
16.03.2016 11:32 - otázka od Eugen
Ahoj Luky. Ty veľmi dobre vieš, kto bol prvý na SK rapovej scéne, kto to na pódiách dával ešte v časoch, keď si ty bol prakticky ešte dieťa, teda napr. MC Erik, Liba z D-Nightu, Bogieman a spol.. Oni boli prví, oni vydláždili cestu pre ostatných, no v žiadnej tvojej skladbe som nezaregistroval, že by si im vzdal hold. Prečo Luky, kde je úcta k priekopníkom žánru v SK?
Ahoj priatelu. Moje poznatky o prvych priekopnikoch hip hopu u nas su znacne odlisne a dost sa rozpajaju z tvojimi. A co sa tyka vzdania respektu, tak to v mojej starsej tvorbe rozhodne nechyba, ibaze nie menovite, ale vo vseobecnosti.
16.03.2016 11:29 - otázka od Adrián
Ako reagovali rodičia resp. rodina , na tvoju voľbu hudby. A ako to vnímajú teraz?.
Spociatku nedovercivo. Nechapal tomu zanru, vobec sa s nim totiz predtym nestretli. Trvalo preto dlhe roky, kym to pridu na chut. No a s mojou Premenou nielen osobnostnou, ale i hudobnou sa zacal menit i nas vztah. Dnes je to velmi prijemne, vyladene, harmonicke. Podporuju ma a fandia mi, za co si im nesmierne vdacny))
16.03.2016 11:26 - otázka od Maestro, Bratislava
Servis Aký máš momentálne vzťah k Slovanu? Či už ŠK alebo HC? Sleduješ výsledky alebo aj skočíš občas kuknúť nejaký zápas? Diki :)
Nazdarek. Slovan su moje korene, usmevne spomienky z davnej minulosti. Priznam sa vsak, ze to uz dlhsiu dobu vobec nesledujem. Sem-tam zavadim o nejaku info. To je vsetko. Rad si vsak casto zaspominam na stare casy a niektore prihody z tohto obdobia su dokonca popisane v mojej knihe ;)
16.03.2016 11:24 - otázka od Michael
Nazdar Suve ;) Aké máš tetovania? Trošku ich popíš, vždy sú vidieť iba tak z diaľky :)
Na celom pravom rukave mam zakladny vesmirny motiv, ktory je doplneny o symboly: kvet zivota, caduceus (7 cakier), rovnoramenny kriz s napisom TU A TERAZ, yin-yang atd,...pokracujem v dokonceni v najblizsich tyzdnoch a potom pustim na lavy rukav. Ten bude zas pre zmenu postaveny na prirodnych mitovoch.
16.03.2016 11:21 - otázka od Milan
Ahoj Suve. Mám prečítanú tvoju knihu a aj napočúvanú snaď celú tvorbu. No a teraz nechcem nijak rýpať ale zaujíma alebo skôr nejde mi do hlavy jedna vec. Všimol som si že nosíš značku Najk minimálne pri teniskách a moja otázka znie že či toto nijak neriešiš alebo tak. Ide o to že v takýchto spoločnostiach tá výroba funguje určitým spôsobom ktorý nie je zrovna najľudskejší a preto sa tomu čudujem keďže ty si radikálne proti týraniu zvierat, chudobe a podobným veciam čo je samozrejme super. Naozaj to neber ako rýpanie a píšem toto dosť narýchlo keďže už idem spať a tak si nevšímaj ani gramatiku, vynechané čiarky a tak :D a ďakujem za všetko čo robíš. Nech sa darí :)
ahoj Milane, diky za otazku, nie je to rypanie) Strucne, vobec to nejak neriesim. Mam tenisky tohto typu zauzivane uz asi 15 rokov. Nepatral som nikdy po ich povode, pretoze vo svojom case patram po uplne inom poznani. Avsak je mozne, ze si genezu vzniku a pozadie tejto znacky niekedy v buducnosti vyhladam ;) Vdaka za podnet
16.03.2016 11:18 - otázka od Džony
Zdravím! Si jeden z mála slovenských raperov, ktorých texty majú zmysel, nejakú myšlienku, psolstvo. A to si na tebe vážim. Mohol by si dať nejaký song s Majkom Spiritom, doplnený o vokály Sama Tomečka. To by bola fakt bomba!
Dakujem pekne Dzony. Pracujem na novom albume, takze je to prudko mozne :) Diky za podnet
16.03.2016 11:17 - otázka od Michal
Ahoj SUVE, chcel by som sa opýtať, ako vnímaš Ježiša Krista? Je podľa teba bohom? Čo si myslíš, že je po smrti, resp. čo sa stane s našou dušou? Stači v kratkosti. Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobre, nech sa darí :) S pozdravom Michal
ahoj Miso, vnimam ho ako bohocloveka. To znamena, cloveka s velmi vysokym stupnom urovne Vedomia. Odpoved na to. kam tym podla mna mieris. Inak by som vsak povedal, ze nielen on, ale vsetci sme bohmi v zarodku. Sme individualizovane castice Bozskeho zdroja. Kazdy z nas ma v sebe bozsku podstatu a prisli sme si sem na nu spomenut... A po smrti? Tazko to vtesnat do par viet, ale znova sa rodime, dusa berie na seba inu telesnu schranku, aby naberala skusenosti v tejto odvekej KOZMICKEJ HRE. Zjednocuje sa na zaklade tohto poznania opat s Bozskym Zdrojom.
16.03.2016 11:11 - otázka od kiko
Zdravim,to je pekne,ze si prestal drogovat a chlastat,len ma zaujima,ako pracujes,lebo hudbou aku produkujes sa isto uzivit neda...ake mas vzdelanie?
Som za to kazdy den vdacny, ze ma zivi to, co ma bavi, cize umenie a k tomu patri aj hudba... akademicke vzdelanie gymnazium maturita, vysoke skoly som nedokoncil. Venujem sa preto intenzivnemu SAMOVZDELAVANIU.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu