Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Expertka vo výučbe jazykov bola ONLINE: Katalin Deák vysvetlila, ako na deti s angličtinou

Katalin Deák
Katalin Deák (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Hovorí sa, koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Kedy však nastáva ten správny čas na to, aby sme začali s výučbou iného svetového jazyka? Ako vzdelávať naše deti jednoducho a efektívne? Na to všetko odpovedala Katalin Deák, slovenská expertka v tejto oblasti, ktorá sa od roku 2005 venuje špeciálnej forme vyučovania angličtiny v centre Helen Doron v Bratislave.

Katalin Deák je majiteľkou vyučovacieho centra Helen Doron v bratislavskom Ružinove, ktoré spolu s manželom otvorili v septembri 2005 ako prvé takéto centrum na Slovensku. V minulosti pracovala ako lektorka anglického jazyka na Akadémii vzdelávania v Galante, kde zároveň zastávala pozíciu školskej psychologičky. Už od roku 2006 je aj národnou franchisorkou Helen Doron Early English pre Slovensko. Na vaše otázky odpovedala v online rozhovore takto:

Viac o téme: Katalin DeákHelen Doron school
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

04.09.2015 11:05 - otázka od Nová Kasa
Dobrý deň Je nejaká možnosť ísť s vami na kávu?
:)
04.09.2015 11:05 - otázka od MIT
Zdravím! Ak niekto sa chce naučiť cudzí jazyk, tak to zvládne cez Internet úplne v pohode, na to nepotrebuje žiadnu školu a učiteľa. Poprípade zájde do krajiny, v ktorej sa rozpráva rečou, ktorú sa učí. Samozrejme, že tu reč bude stále len imitovať, rozprávať ako „ native speaker” dokáže len ten, kto sa v danej krajine narodil a žije tam. V USA malé deti nikto neučí cudzie reči, považujú to za zbytočnú a neprimeranú záťaž pre dieťa. To čo robíte vy je len biznis a zmysel toho malý, nemyslíte?
Myslím si, že to má veľký zmysel a rodičia detí, ktorí začnú rozprávať anglicky a spontánne reagujú na angličtinu sú veľmi spokojní, každý má nárok na svoj vlastný názor.
04.09.2015 11:02 - otázka od Miso
dobry den Co znamena nadanie na jazyk ? Dcera sa uci anglicky od skolky 11 rokov ale hovorit anglicky nevie. Ako je to mozne ?
Určite vie hovoriť po anglicky na určitej úrovni, konzultujte to s jej lektorom, učiteľkou, tá najviac vie, čo to dieťa ovláda a kde má medzery.
04.09.2015 11:01 - otázka od Jozef
Dobry den, co by ste mi poradili? Vzdy som mal v skole problem ucit sa cudzi jazyk. Mozno to je nejaka mozgova porucha, ale vsetko som sa vedel naucit, len jazyk nie. Bol som aj v zahranici na jazykovom pobyte a nepomohlo. Rozumiet, rozumiem ale mam problem komunikovat v cudzom jazyku. Mali ste uz aj takyto pripad, da sa to nejako riesit? V dnesnej dobe mi to sposobuje dost problemy, ze sa neviem naucit.Vopred dakujem za radu.
Keď už aj rozumiete, ale máte problém komunikovať, tak to asi súvisí s frekvenciou využívanie jazyka. Odporúčam vám kurz konverzácie one to one alebo iný skupinový konverzačný kurz v malých skupinách, kde je dostatok priestoru na rozprávanie.
04.09.2015 10:59 - otázka od barbora
Dobrý deň Katalin, mám na Vás otázku, ako ísť na jazyk keď má človek sluchové postihnutie. Veľmi by som sa chcela naučiť angličtinu , alebo nemčinu. Nakoľko mám sluchové postihnutie, neviem sa naučiť jazyk. Poradili by ste mi ?
Žiaľ, s týmto skúsenosť nemám, takže vám neviem poradiť.
04.09.2015 10:58 - otázka od Slavka
Dobrý deň, zaujímalo by ma, aký je Váš názor na výučbu Callanovou metódou. Ďakujem
Mnohým Callanova metóda vyhovuje a veľa sa naučia, ja sama by som to chcela vyskúšať. Je to určené hlavne pre dospelých.
04.09.2015 10:54 - otázka od edita
mojho syna anglictina vobec nebavi. zapisala som ho aj v skolke, ale nechodi tam rad a vobec , mam pocit, ze ma voci tomu odpor. ja sama si vsak uvedomujem, ze bez jazyka je dnes clovek strateny a v dobe, ked bude moj syn dopsely bude uz aj jeden jazyk malo. ako ho donutit, tak aby nemal pocit, ze ho nutim.. snad mi rozumiete:)
Skúste sa prihlásiť do Helen Doron centra, tam urobíme všetko pre to, aby deti vnímali angličtinu ako zábavu. Môžete sa prísť pozrieť aj na ukážkovú hodinu.
04.09.2015 10:53 - otázka od juraj
zdravim, aky cudzi jazyk sa podla Vas stane dalsim svetovym? kedysi, ako vieme, to bola rustina, teraz je to anglictina. aky bude dalsi? dakujem.
Mnohí hovoria, že čínština bude ďalším svetovým jazykom, čo pre nás Európanov bude dosť veľká výzva.
04.09.2015 10:51 - otázka od Andrea Ciglerová
Deti chodia do kurzov Helen Doron už 5 rokov.Sme spokojní,aleneviem či pre tretiačku v škole jevhodný kurz PAUL Wards World.
Myslím si, že PAUL Wards World je vhodná alternatíva pre tretiačku spolu s pracovným zošitom na doplnenie, čo obsahuje viac gramatický cvičení.
04.09.2015 10:50 - otázka od Miso
dobry den Mam 47 rokov,mam sancu sa este naucit anglicky ?
Áno, určite máte šancu. Treba si vybrať vhodný kurz, bude to trvať dlhšie a vyžaduje si to viac úsilia z vašej strany, ale hlavne odporúčame, aby ste sa obklopili angličtinou, teda čítať noviny, počúvať rádio alebo pozerať filmy.
04.09.2015 10:47 - otázka od Zuzana
Dajme tomu, že na navštevovanie jazykového kurzu nemám čas. Myslíte si, že človek sa dokáže naučiť dobre komunikovať v cudzom jazyku aj ako samouk? Poznáte také prípady? Alebo to takto ide oveľa pomalšie?... Je podľa vás domáce online vyučovanie na diaľku efektívne?
Ak má niekto nadanie na jazyky, je schopný sa sám naučiť aj niekoľko jazykov. Treba si vyskúšať, či vám online vyučovanie vyhovuje a potom to môže byť efektívne.
04.09.2015 10:46 - otázka od Max
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či dieťa nemá v hlavičke zmätok, ak obaja z rodičov hovoria iným jazykom a navyše svojho potomka učia aj slovensky. Nie je to pre dieťa zaťažujúce? Ďakujem.
Ak rodičia dodržiavajú systém jeden rodič - jeden jazyk, nemalo by to byť pre dieťa zaťažujúce. Osobne poznám príklady rodín, kde sa deti učia naraz tri jazyky.
04.09.2015 10:42 - otázka od andrejka
co si myslite o tom ak sa rodic-slovak rozprava doma s dietatom anglicky? uznavate to?
Držím mu palce, je to odhodlanie na celý život, určite je dôležité, aby bol rodič plynulý v tom jazyku, ktorý používa v kontakte s dieťaťom. Je dôležité, aby v tom bol systematický.
04.09.2015 10:40 - otázka od Juraj
prosim objasnite v com spociva metoda helen doron ? dakujem
Učíme metódou materinského jazyka, učíme spôsobom, ako si dieťa prirodzene osvojuje svoj materinský jazyk, využívame hlavné princípy: - každodenný kontakt s cieľovým jazykom (pravidelné počúvanie našich CD) - pozitívne posilňovanie (dieťa vždy chválime, čím podporujeme pozitívnu motiváciu k učeniu) - učíme deti v malých skupinách od štyroch do osem detí, čím dieťa dostáva dostatok individuálnej pozornosti - robíme z učenia zábavu
04.09.2015 10:36 - otázka od michalka
a co pisanie? ucite starsie deti, ktore chodia do skoly aj pisanie po anglicky , a gramatiku?vediet slovika je sice pekne, ale pospajat ich potom do vety, dat spravny cas a pod je uz predsa len tazsie
Máme kurzy aj pre staršie deti, pre školákov aj tínedžerov do 19 rokov, s deťmi samozrejme preberáme aj gramatiku a písanie, dôraz je na tom, aby to bolo vždy zábavným a zaujímavým spôsobom, aby to nebolo drilovanie. U starších detí podporujeme domáce počúvanie. Ak sa s nami deti učia dlhšiu dobu a majú pravidelné domáce počúvanie našich CD nahrávok, tak vnímajú gramatiku intuitívne. Cítia jazyk.
04.09.2015 10:32 - otázka od mirka
kdesi som sa docitala, ze mate aj rozne aplikácie pre deti. Moj syn je maniak do vsetkych technologii aj ked ma len tri roky. Co sa tam moze naucit?
Máme aplikáciu Fun with Flupe a Helen Doron Read. Fun with Flupe je zadarmo, deti sa učia základnú slovnú zásobu v angličtine, je to zábavné a interaktívne. Helen Doron Read si môžete tiež stiahnuť zadarmo, sú to 3 e-knižky, ktoré sú voľne dostupné. Keď sa vám to zapáči, môžete si stiahnuť aj ďalšie úrovne. Helen Doron Read učí deti čítať po anglicky, znova interaktívnym spôsobom. Začína od veľmi jednoduchej úrovne slov, jednoduchých viet, až po celé rozprávky. Je to určené pre deti od 4 do 9 rokov.
04.09.2015 10:27 - otázka od katka
Prijemny den, zaujimalo by ma, ak zapisem dcerku na Vas kurz, kolko sa potom este budem musiet s nou doma ucit?
Doma sa s deťmi nemusíte učiť, ale žiadame rodičov, aby im púšťali naše CD nahrávky 2x denne v pozadí, kým sa dieťa hrá alebo vykonáva nejakú pokojnú činnosť. Navyše máme aj DVD s rozprávkami, čo tiež upevňuje vedomosti získané na hodine.
04.09.2015 10:26 - otázka od anita
Dobry den, na svojej stranke uvadzate, ze pracujete uz s detickami od troch mesiacov. Celkom tomu nerozumiem. Ako moze doslova batola vnimat cudzi jazyk?
Zamyslime sa nad tým, ako môže batoľa vnímať slovenčinu? Dieťa, keď sa narodí, počuje a vníma jazyk, ktorým rozprávajú okolo neho. Keď sa s ním rozprávate len po slovensky, bude reagovať na slovenčinu, keď sa s ním rozprávate aj po anglicky, dieťa bude chápať aj angličtinu. Máme know how a vypracovaný pedagogický systém na to, ako učiť batoľatá. Na hodinách to prebieha aktuálne tak, že mamičky s deťmi na kurzoch angličtinu pod vedením certifikovanej lektorky spievajú, recitujú riekanky a robia rôzne riadené aktivity na rozvíjanie schopností dieťaťa, pričom základný komunikačný jazyk na kurzoch je angličtina. Takto si dieťa osvojí dva jazyky naraz, je to obrovská výhoda.
04.09.2015 10:22 - otázka od Renáta
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať jednu vec: vyše 30 rokov sa učím angličtinu a stále sa neviem poriadne dohovoriť. A hlavne vôbec nerozumiem Angličanom. Pesničky v angličtine sú pre mňa ako vrece neidentifikovateľných slov a slabík. A pritom som sa sama naučila sama taliansky, španielsky, dohovorím sa rusky a vedela by som sa naučiť aj nemčinu. Len tá angličtina je pre mňa nezrozumiteľná. V práci chodím tiež na kurz, ale je to stále dookola: gramatika, texty o ničom.... Ďakujem Vám za odpoveď. Príjemný deň.
Musíte si vybrať správnu školu, správny kurz, ktorý vám bude vyhovovať a kde sa viac zameriavajú na konverzáciu a skúsiť, čo sa týka pesničiek, stiahnuť si texty z internetu a postupne precvičovať porozumenie. Tiež je veľmi dobré pozerať filmy v pôvodnom znení s titulkami.
04.09.2015 10:17 - otázka od Kovacova
Dobry den pani Katalin. Ja by som sa rada spytala, ze ci mi viete poradit ako vzdelavat deti aj v inych jazykoch, ako napr. v nemcine. Uvedomujem si, ze anglictina je vo svete praktickejsia, ale v ramci Europy aj nemcina nie je na zahodenie. Dakujem za vasu odpoved a prajem pekny den ;)
Hlavne by ste to mali robiť hravým a zábavným spôsobom, nenútiť dieťa do učenia, ale pozitívne ho motivovať a hlavne zaistiť čo najviac kontaktov s tou nemčinou, cez počúvanie pesničiek a pozeranie rozprávok v nemčine.
04.09.2015 10:15 - otázka od Kristina
Zdravim, ste aj v Trnave? Kde zistim, v akom meste ste a ceny kurzov?
Zoznam našich centier nájdete na našej webovej stránke www.helendoron.sk, v sekcií kontakty sú vymenované jednotlivé mestá, kde fungujeme. K Trnave najbližšie máme centrá v Galante a Dunajskej Strede alebo v Nitre. Na ceny sa môžete informovať priamo v centre. V Trnave práve hľadáme obchodných partnerov alebo nadšených angličtinárov.
04.09.2015 10:12 - otázka od Matka
Dobry den, moje dieta ma 3 roky a vobec nerozprava. Pocula som nazory, ze napriek tomu ho mam zapisat na anglicitinu. Co je na tom pravdy?
Keď vaše dieťa má tri roky a vôbec nerozpráva, tak by som odporúčala najprv navštíviť odborníka na detskú reč - logopéda. Keby malo dieťa 2 až 2,5 roka a nerozprávalo, pokojne by ste mohli zapísať aj na kurz angličtiny. Aj na našich kurzoch robíme také aktivity, ktoré pozitívne povzbudzujú deti k rozprávaniu.
04.09.2015 10:09 - otázka od Dominika
ako zistim, ze moje dieta je jazykovo nadane, ja som do jazykov uplne lava, tak sa bojim, ze to zdedil aj syn
Prvá moja rada je, aby ste to nikdy nespomínali pre dieťaťom, aby ste mu nevkladali túto myšlienku do hlavy, že to po vás môže zdediť. Ďalšie odporúčanie je, začať s ním chodiť na kurz angličtiny čím skôr. Ak si správne vyberiete kurz, dieťa bude z toho nadšené, nebude to vnímať ako formálne učenie sa, ale ako zábavnú činnosť, ktorá ho motivuje k ďalším úspechom. Učíme zábavným spôsobom, využívame veľa pohybu, veľa názorných pomôcok, kartové hry - pre deti je to naozaj zábava. Popri kurzoch angličtiny, deti od nás dostanú učebné materiály na domáce počúvanie, to nám zaistí, že dieťa má každodenný kontakt s angličtinou, nenúteným spôsobom si zapamätá pesničky, frázy, výrazy v angličtine, osvojí si správnu výslovnosť. Na hodinách sa potom cíti istejšie a rýchlejšie napreduje v angličtine. Keď dieťa zacíti úspech, získa ďalšiu pozitívnu motiváciu.
04.09.2015 10:04 - otázka od Lucy
Videla som pani Doron v televizii, je to velmi zaujimava zena. Co vam inspirovalo venovat sa tejto metode na Slovensku?
Mala som šancu vyskúšať metódu ako lektorka Helen Doron. Mám vyštudovanú psychológiu a anglický jazyk a všetko, čo som sa naučila na učiteľskom školení Helen Doron ma presvedčilo, že to má veľký zmysel pre deti. Videla som výsledky na vlastné oči a to ma motivovalo k tomu, aby sme priniesli Helen Doron metódu na Slovensko.
04.09.2015 10:01 - otázka od Karol
Dobry den, aky je podla vas najvhodnejsi vek na ucenie sa jazykov? Naozaj je dobre zacat uz u babatiek?
Podľa odborných štúdií deti zhruba do troch rokov (širšie do 6 rokov) si osvojujú svoj materinský jazyk. Keď dieťa vyrastá v dvojjazyčnej rodine, od narodenia sa mu prihovárajú v dvoch jazykoch a takto prirodzene sa naučí rozumieť a komunikovať v dvoch jazykoch. Úplne prirodzene bez námahy. Kurzy Helen Doron ponúkajú deťom a rodičom systém, ktorý ich vedie v angličtine úplne prirodzeným spôsobom. Dieťa si neuvedomuje, že sa učí druhý jazyk, jednoducho to nasáva, ak je mu ten jazyk ponúkaný systematicky a správnym spôsobom.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu