Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ekonóm Róbert Auxt zo Siete o rizikách z pádu Číny: Hrozí, že budú drahšie hypotéky

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Tohto týždňový vývoj na finančných trhoch zaskočil celý svet. Nákazy, ktorá sa šíri z Číny môže mať dopad aj na Slovensko. Čo čaká slovenských podnikateľov, ako im pomôcť a dotkne sa situácia aj obyčajných ľudí? Pýtajte sa vedúceho pracovnej skupiny národné hospodárstvo strany Sieť Róberta Auxta. Na vaše otázky odpovie vo štvrtok 27. Augusta od 10:00.

Viac o téme: SieťOnlinerozhovorRóbert auxt
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

27.08.2015 11:39 - otázka od Rado
Co si myslite o kauzach za Meciarovej vlady, Dzurindovej, Radicovej alebo Ficovej? Preco ani jedna vlada nebola schopna prijat zakon o hmotnej zodpovednosti s nahradou skody? www.obcanias.szm.sk
Snažím sa sústrediť na prítomnosť a budúcnosť ostatné prenechávam historikom. Momentálne Sieť tvrdo presadzuje, aby v budúcnosti bola hmotná zodpovednosť uvedená do praxe a tým sa predišlo budúcim kauzám.
27.08.2015 11:34 - otázka od Miroslav
Dobrý deň. Myslíte si, že po novelizácii zákona o bankách v súvislosti so znížením poplatkov účtov si to budú banky refundovať formou zníženia úrokových sadzieb svojich vkladových a sporiacich produktov, prípadne mierným zvýšením úverových sadzieb svojich produktov? Ďakujem.
Dobrý deň, áno je veľmi pravdepodobné, že banky si tieto poplatky budú refundovať na iných aktivitách. Ilúzia, že niečo môže byť zadarmo, alebo za umelo nízke ceny je silná zbraň v politike, ale na konci dňa tento účet niekto zaplatiť bude musieť.
27.08.2015 11:29 - otázka od Antonia
Dobry den, zaujimalo by ma ako sa bude vyvijat situacia na realitnom trhu co sa tyka cien nehnutelnosti vs. dostupnost hypotek a v akej maximalnej vyske budu banky ochotne tieto poskytnut. Dakujem.
Dobrý deň, v krátkodobom horizonte nepredpokladám nič dramatické. V prípade ak by došlo k problémom v globálnej ekonomike tak banky začnú zvyšovať rizikovú prirážku na hypotékach a taktiež pritvrdzovať podmienky a tým znižovať dostupnosť hypotekárnych pôžičiek. Takýto vývoj by mal negatívny vplyv na ceny nehnuteľností.
27.08.2015 11:23 - otázka od tiborsa
Dobry den ,nevyhlasila cinska vlada nejake stop na exportne dotacie cinskych firiem?Pocul som ,ze dostavali volakedy 40 perc.dotacie na export.
Dobrý deň, Čína väčšinou oficiálne popiera priame dotácie na svoj export, (čo však asi nie vždy bola pravda - prípad solárne panely), či došlo k ich výraznému zníženiu neviem potvrdiť, keďže nemám takúto informáciu, ale na druhej strane Čína devalvovala svoju menu, čo určite pomôže čínskemu exportu.
27.08.2015 11:16 - otázka od RADOVAN KLIMO
Dobry den,chcel by som sa spytat,ci to bude mat dlhodobejsie nasledky na podielove fondy,pretoze tie poslednych par dni stale padaju a uz sa dostali do minusu cize do straty a bojim sa stratim vela penazi,ci je lepsie podielove fondy zrusit a vybrat peniaze.Dakujem.
Dobrý deň, podstatné je nerobiť paniku. Pri investovaní do rizikových titulov sa takéto veci stávajú. Situácia sa relatívne stabilizovala na trhoch v USA a EÚ. Dokonca je možné predpokladať aj korekciu smerom nahor, čo môže predstavovať možnosť na výber aspoň časti peňazí. Ak si šporíte napríklad na dôchodok tak by bolo dobré zvážiť diverzifikáciu vášho portfólia do menej rizikových aktív, ako sú dlhopisy, alebo termínované úložky v bankách, pokiaľ sa situácia v Číne nezlepší.
27.08.2015 11:10 - otázka od Vladimíra
Dobrý deň, bude to mať vplyv na vývoj fondov v bankách? Poklesnú naše úspory ktoré máme uložené na rôznych fondoch? Ďakujem
Dobrý deň, panika z Číny sa už bohužiaľ dotkla negatívne viacerých fondov v bankách, ale zatiaľ by som žiadnu paniku nerobil, pokiaľ nemáte portfólio čo má vysokú expozíciu na Áziu, alebo komodity. Doporučoval by som možno diverzifikáciu do defenzívnejších titulov a fondov, keďže situácia v Číne je pomerne veľmi vážna.
27.08.2015 11:05 - otázka od Tamara
Dobry den prajem, mame investície v akciovom fonde KBC Equity Fond Centrál Európe. Chcela by som sa opýtať, ci by nebolo vyhodnejsie ich vybrať. Ďakujem sa odpoved.
Dobrý deň, určite by som kontaktoval svojho bankára a zhodnotil situáciu. Momentálne sa situácia na trhoch v USA a EÚ ukľudnila a môže dôjsť dokonca ku korekcii smerom nahor. Na druhej strane ak si šporíte napríklad na dôchodok tak sú akcie a equity fondy momentálne príliš rizikové a možno by bolo vhodné diverzifikovať vaše portfólio do aktív, ktoré sú viac trhovo neutrálne.
27.08.2015 11:00 - otázka od Veronika
Dotkne sa čínsky prepad ceny slovenských nehnuteľností? Predpokladáte zmenu v ponukách hypoték pre mladých ľudí?
Dobrý deň, v krátkodobom horizonte bude dopad na ceny nehnuteľností na Slovensku minimálny, až nulový. V prípade problémov, môže dôjsť k zvýšeniu rizikovej prirážky zo strany bánk. Banky a regulátor môžu taktiež sprísniť podmienky na hypotéky. Tieto faktory by sa vedeli následné premietnuť do cien. V prípade veľkých problémov v globálnej ekonomike a zvýšenej nezamestnanosti nemôžeme vylúčiť aj výraznejšiu korekciu podobnú, ako sme videli v roku 2008.
27.08.2015 10:55 - otázka od spiderik
Dobrý deň, je možné že ak by vypukla kríza, malo by to vplyv aj na úroky hypotek v slovenských bankách? Alebo je táto "kríza" len nafúknutá bublina ktorú rozpútali špekulanti na burzách?
Dobrý deň, z krátkodobého hľadiska je takéto riziko minimálne, až nulové. V prípade ak dôjde k problémom v ekonomike tak si banky dajú automaticky vyššie rizikové prirážky na hypotéky (môže to byť aj rádovo pár percent v prípade nepriaznivého vývoja) na druhej strane ECB začne pumpovať peniaze na trh, čo zrejme utlmí prípadné prudké zvýšenie úrokov. Čo môže nastať je to, že banky budú prefinancovávať len 70-80 percent z ceny nehnuteľnosti. Táto kríza bude zrejme aj o bublinách (viď premrštené valuácie a Shillerov index v USA), ale aj o konci exponenciálneho rastu v Číne, ktorá už nemôže byť ťahaná cez verejné investície a jej ekonomika je zadĺžená na 280 per cent HDP (v roku 2007 to bolo len 121 per cent).
27.08.2015 10:49 - otázka od Roman Uhlárik
Dobrý deň, chcem sa spýtať či môžeme očakávať krízu ako bola pred 5 rokmi? ALebo či bude mať táto kríza dopad na cenu zlata a striebra nakoľko som zainvestoval do kúpy fyzického striebra pred rokom, cena žial klesla o 2 doláre za uncu. Chcem sa spýtať na Váš osobný názor či je možno že to zase vystrelí cenu zlata a striebra hore tak ako tomu bolo pred 5 rokmi keď zo 17,90 to strelilo na 48 dolarov za uncu. Ďakujem pekne na Váš názor ku cene zlata a striebra. S pozdravom Roman Uhlárik
Dobrý deň, z môjho pohľadu je dnešná situácia ešte viac riziková ako v roku 2007-2008 a to z dôvodu, že svetovú ekonomiku vtedy stabilizovala primárne Čína cez masívne investície a fiškálne stimuly. Dnes je to práve Čína čo má problém. Z top 5 najväčších bánk sú 4 čínske. Celkové zadĺženie Číny sa zvýšilo z 127% HDP na 280% v súčasnosti - Čína rástla na dlh. Ak dôjde k ešte výraznejšiemu spomaleniu ekonomiky v Číne (čo naznačujú aj komodity, alebo výpočty na základe syntetického HDP) tak tu môžeme mať veľmi vážny problém. Z môjho pohľadu je zaujímavé zlato a v prípade ak niekto chce trochu špekulovať tak striebro je tiež potenciálne zaujímavá kúpa pri najnižších cenách od roku 2009. Väčšinu portfólia by som momentálne držal cash s expozíciou cez deriváty na zlato, prípadne short na premyslené komodity. Zaujímavý moment môže nastať pri rope WTI/Brent, ktorá už nemôže veľmi kde klesnúť a už teraz ohrozuje fiškálnu stabilitu krajín OPEC tu by som zvážil dlhodobé opcie v prípade, že sa zníži volatilita.
27.08.2015 10:39 - otázka od Uff
Dobrý deň prajem, táto otázka je možno (isto) pre vás jednoduchá a možno by sa dala aj vygoogliť, ale chcel by som sa opýtať, čo vlastne znamená zoslabenie eura? Niečo ako mena na Zimbabwe (alebo kde?) milión ich meny je niečo ako 2€ tuším nie? Možno sa nad tým pousmejete, ale o to radšej, že som Vám spríjemnil deň :D Prepáčte za zvláštnu otázku ale zaujíma ma to, prajem pekný deň! :)
Pekný deň prajem, jednoducho povedané, že oslabuje voči iným referenčným menám. Čo znamená, že cena tovaru a služieb ktoré sú importované a kupované v inej mene je vyššia.
27.08.2015 10:32 - otázka od Michal
Dobry den, chcel by som sa opytat, ci je vyhodne momentalne investovat do podielovych fondov na obdobie cca. 5 rokov. Ďakujem
Záleží o aký typ podielového fondu ide. Ak je to fond čo má expozíciu na komodity, alebo Áziu tak určite nie. V prípade ak ide o dobre diverzifikovaný fond s trhovo neutrálnou stratégiu tak to môže byť dobrá voľba za predpokladu, že nás čakajú deflačné tlaky.
27.08.2015 10:28 - otázka od Milos
Dobry den. Vela ludi vratane mna ma investovane peniaze do podielovych fondoch ktore za posledne 2 tyzdne zaznamenali obrovsky prepad.Je bezpecnejsie peniaze vytiahnut a vyrovnat sa so stratou alebo ponechat s tym ze casom sa vsetko upokoji a dostane clovek aspon to co investoval.Dakujem
Dobrý deň, predpokladám, že trhy v USA a EÚ môžu mať korekciu smerom nahor v najbližších dňoch. Preto by som likvidáciu a realizáciu straty ešte zvážil. Celkovo nás čaká obdobie volatility ceny sa hýbu v oboch smeroch. Samozrejme za predpokladu, že si šporíte na dôchodok, alebo iný účel by som momentálne nedržal v portfóliu akcie a skôr sa priklonil k dlhopisom, alebo zlatu.
27.08.2015 10:22 - otázka od ives
p.Robert je to správne ked stratégia hospodárstva štátu sa orientuje na automob.priemysel pritom sa zaberá najúrodnejšia pôda, tieto spoločnosti sú nenormálne zvýhodňované voči iným firmám atd.zisky idu takmer všetky preč ja tvrdím,že nie takto nemôže predsa postupovať ani ten čo má tri ľudové-dakujem
Dobrý deň, problém je v tom, že Slovensko nemá momentálne alternatívu, čo samozrejme neznamená, že štát by sa svojou hospodárskou politikou nemal snažiť o diverzifikáciu hospodárstva. V prípade, že nás čaká kríza v rozmeroch z roku 2008 tak automobilový priemysel bude mať problémy čo sa samozrejme nevyhne ani Slovensku. Smutný je aj fakt, že malý a stredný podnikateľ na Slovensku je likvidovaný cez reguláciu, korupciu a vysoké odvodov zaťaženie, ak chce úver tak banka zvažuje, lebo je nezaujímavý, ak chce dotáciu tak nemá za sebou lobing. Pričom malé a stredné podniky na Slovensku tvoria až 99 percent všetkých subjektov im štát nevie vytvoriť podmienky na normálne fungovanie. Ak má byť Slovensko úspešné tak musí diverzifikovať svoje hospodárstvo smerom k domácim malým a stredným podnikateľom.
27.08.2015 10:14 - otázka od Miroslav
Aké komodity by ste teraz nakúpili a akých by ste sa zbavili ? Ako by ste si zostavili portfólio ? Ďakujem za odpoveď .
Z môjho pohľadu je zaujímavé zlato a v prípade ak niekto chce trochu špekulovať tak striebro je tiež potenciálne zaujímavá kúpa pri najnižších cenách od roku 2009. Väčšinu portfólia by som momentálne držal cash s expozíciou cez deriváty na zlato, prípadne short na premyslené komodity. Zaujímavý moment môže nastať pri rope WTI/Brent, ktorá už nemôže veľmi kde klesnúť a už teraz ohrozuje fiškálnu stabilitu krajín OPEC tu by som zvážil dlhodobé opcie v prípade, že sa zníži volatilita.
27.08.2015 10:06 - otázka od Hox
Tak ako to vypadá pán Auxt? Na obrázku sa smejte čakajú nás teda svetlejšie časy?
Dobrý deň, osobne si myslím si že je lepšie byť v živote optimista ako pesimista :D Slovensko má dnes relatívne silnú ekonomiku, ktorá vďaka nízkym cenám ropy na svetových trhoch, nízkych úrokových mierach ECB, stále relatívne lacnej pracovnej sily dokáže rásť relatívne dlho rásť za predpokladu, že svetové hospodárstvo sa nedostane do vážnych problémov ako tomu bolo v roku 2008. Posledné čísla z Číny naznačujú, že ekonomické spomalenie má dopad aj na nemeckú priemyselnú produkciu, čo sa môže znamenať aj spomalenie pre Slovenský priemysel.
27.08.2015 10:05 - otázka od Tomáš
Dobrý deň, žijem v Košiciach a keď nerátam ľudí zamestnaných v US Steel, tak 80% ľudí na východe pracuje za cca 350 eur mesačne bez ohľadu či je finančná situácia vo svete stabilizovaná, alebo nie. Tak mi prosím povedzte radšej svoj názor, či sa oplatí nakupovať teraz akcie komodít z cca 10 ročného hľadiska, alebo ešte počkať a je predpoklad, že ešte budú klesať. Ďakujem.
Dobrý deň, momentálne by som veľmi zvážil nákup komodít, kedže podľa všetkého sa finančné problémy len začali prejavovať a väčšina komodít zrejme ešte klesne asi len s výnimkou zlata, ktoré je na nízkej úrovni a posledné dni sa posilnilo.
27.08.2015 09:57 - otázka od Veronika
Má sa báť Slovensko novej krízy? =)))
Dobrý deň, Slovensko má dnes relatívne silnú ekonomiku, ktorá vďaka nízkym cenám ropy na svetových trhoch, nízkych úrokových mierach ECB, stále relatívne lacnej pracovnej sily dokáže rásť relatívne dlho rásť za predpokladu, že svetové hospodárstvo sa nedostane do vážnych problémov ako tomu bolo v roku 2008. Posledné čísla z Číny naznačujú, že ekonomické spomalenie má dopad aj na nemeckú priemyselnú produkciu, čo sa môže znamenať aj spomalenie pre Slovenský priemysel.
27.08.2015 09:57 - otázka od maria
Konecne, po 4 rokoch o skonceni vysokej skoly som si nasla pracu, kde som dostala zmluvu s vyhodami, dovtedy som pracovala na dohodu. Som vedena ako SZCO a mam moznost este celkom zaujimaveho privyrobenia popri praci v oblasti poistovnictva. Ide len o to, ze tlacia do zivnosti. Oplati sa vobec zivnost v dnesnej dobe pri tychto zakonoch?
Ak Vám mám pravdu povedať tak SZČO je dnes nevýhodné hlavne pre relatívne nízko zárobkové osoby s nízkym obratom hlavne z dôvodu relatívne vysokých odvodov aj v prípade ak v daný rok nemáte vysoký príjem. Dodatočne je so SZČO spojená administratíva, čo sú dodatočné náklady. Ak ste už vedená, ako SZČO tak by to pre Vás nemal byť veľký rozdiel.
27.08.2015 09:47 - otázka od Miro
Dobrý deň, je lepšie ponechať svoje úspory v mene euro alebo vymeniť napr. za české koruny, prípadne investovať do zlata? Vďaka
Paradoxne dnes môžeme vidieť, že euro posilnilo oproti väčšine menových párov. Za predpokladu, že sa investor neobáva Brexitu, alebo Grexitu je euro zo strednodobého obdobia vhodnou investíciou. Na druhej strane je dobre mať svoje portfólio aj prípadne v inej mene, ktorá je ľahko konvertibilná (napríklad švajčiarsky frank, alebo danska krone). Z môjho pohľadu je zlato dobrou voľbou hlavne z pohľadu, že jeho cena je na relatívne nízkej úrovni 1,125 a v prípade prepuknutia problémov je dobrý predpoklad, že jeho cena pôjde smerom nahor. Samotná Čína posledné mesiace skupuje zlato, aby diverzifikovala svoje rezervy.
27.08.2015 09:39 - otázka od Jan
tak ma sa Slovensko bat?
Dobrý deň, Slovensko má dnes relatívne silnú ekonomiku, ktorá vďaka nízkym cenám ropy na svetových trhoch, nízkych úrokových mierach ECB, stále relatívne lacnej pracovnej sily dokáže rásť relatívne dlho rásť za predpokladu, že svetové hospodárstvo sa nedostane do vážnych problémov ako tomu bolo v roku 2008. Posledné čísla z Číny naznačujú, že ekonomické spomalenie má dopad aj na nemeckú priemyselnú produkciu, čo sa môže znamenať aj spomalenie pre Slovenský priemysel.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu