Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Takýto experiment u nás ešte nikto nespravil. Až Nocadeň! Sú online dnes od 10:00!

Nocadeň
Nocadeň (Zdroj: Jaro „Jaris“ Vaľko)

Pred tým, než skupina Nocadeň predstaví oficiálny videoklip k pesničke V nás, pripravili hudobníci menší experiment. Natočili štyri videá, v každom z nich účinkuje jeden člen. Fanúšikovia tak môžu sledovať ako jednotliví členovia kapely prežívajú túto skladbu.

„Každý si mal vybrať pasáž z pesničky, ktorá je podľa neho najsilnejšia. Každý si vybral niečo iné a zanechal tam svoj odkaz,“  objasňuje Rasťo Kopina zámer kapely. Takisto je zaujímavé sledovať, že pesničku Nocadeň spieva niekto iný ako pôvodný spevák. Pre mnohých fanúšikov je to nezvyk. „U brata to bolo veľmi prirodzené, až som nachvíľu uveril, že je spevákom kapely,“ priznáva líder košickej formácie.

Videá odkazujú na prvé video, ktoré k pesničke vzniklo a opäť ich vyrobili chalani z kreatívneho štúdia Woont.  „Sú to alternatívne videá a ľudia na nich reagujú veľmi dobre,“ hodnotí Rasťo Kopina.

Skupina tiež tento experiment využila aj na to, aby ukázala jednotlivých členov kapely v samostatných videách. Vidieť, že skupina vníma zmeny, ktoré nastali na hudobnom trhu, má nápady a dáva o sebe vedieť viac ako v posledných rokoch. „Momentálne kompletizujeme album a máme určitú ideu o tom, ako ho chceme predstaviť ľuďom. Sme plní sily a entuziazmu.“ odhaľuje spevák Nocadeň.

Skupinu Nocadeň založili bratia Rasťo (spev) a Robo Kopinovci (gitara) v roku 1997. V kapele účinkujú aj basgitarista Boris Mihálik a bubeník Peter Gufrovič. V roku 1998 vydali singel so skladbami Láva a Áno-nie. Debutový album vyšiel v marci 2000. O rok neskôr nasledovala štúdiová nahrávka Slová už nevravia nič. Odvtedy ešte vydali albumy Katarzia (2003), Nestrieľajte do labutí (2006) a zatiaľ posledný počin Ikony (2008). V roku 2012 vystúpili v košickom divadle pri príležitosti osláv 15 rokov od založenia skupiny. Na svojom konte má skupina úspešné single Steny, Organizmy, Slová už nevravia nič, Miska s mliekom, Nestrieľajte do labutí, Tvoj mono hlas, Buď hviezda, Umriem pri tvojich nohách, Voľným pádom.

Od posledného albumu vydala skupina single Keď skončí táto noc, Bdiem či spím?, Možno a V nás.

Redakciu informoval Edo Kopček z agentúry Bee Production

Nocadeň – V nás (Robo Kopina)

Nocadeň – V nás (Boris Mihálik)

Nocadeň – V nás (Peter Gufrovič)

Nocadeň – V nás (Rasťo Kopina)

-relamná správa-

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

11.12.2014 11:14 - otázka od Fantom
keby sa mohli vratit v case, ktoru svoju piesen by vymazali zo sveta a preco?
Robo: Rozosmial si ma :-D Za seba môžem povedať, že takáto pieseň nie je. Možno by som chcel niektorým pesničkám zmeniť aranžmám, tempo... ale vymazať zo sveta by som nechcel ani jednu. Za tým si stojím :-) Rasťo: Hehehe, máme natočené jedno pamätné demo, ktoré sme nahralii po noci strávenej v nevykúrenej izbe... hrali sme o polovicu pomalšie, ako sme mali... tak asi to :-)
11.12.2014 11:04 - otázka od miki
kedy vás budeme počuť z rádia? inak držím palce, som dlhoročný fanúšik a teším sa na novú platňu:)
Robo: Je pravdou, že je nás z rádií počuť oveľa menej ako kedysi, ale ako sa spieva v jednej z našich starších skladieb, tak dúfame, že "raz sa to všetko zmení" :-D Rasťo: Máš sa na čo tešiť... fakt si na novej platni dávame záležať, bude to skutočne pecka.
11.12.2014 11:00 - otázka od Darina
Ahoj Rasto. Roky vyzeras stale rovnako, vobec nestarnes. Ako sa udrziavas vo forme? Chystate turne?
Ďakujem za kompliment :) Ako som už písal, som dlhoročný vegetarian, veľa športujem a niečo bude aj v génoch :) Turné samozrejme chystáme.
11.12.2014 10:56 - otázka od Renáta
Ahoj Rasto, Chcem ta v prvom rade s manzelom srdecne pozdravit. Pises uzasne texty. Co ta k tomu inspiruje?
Väčšinou sú to veci, ktoré aj reálne zažijem... pridám trocha mystiky, niečo prikrášlim a je to :) Najradšej píšem v noci a nadránom... vtedy ku mne najčastejšie chodí múza ;)
11.12.2014 10:52 - otázka od Katarína
Ahojte chlapci, možno sa pýtam priskoro, ale dúfam, že chystáte aj turné :) Želám Vám požehnané Vianoce a úspešný štart do Nového roku. Osobne sa teším a netrpezlivo očakávam Vaše nové CD, ste obohatením slovenskej hudby, a dovolím si podotknúť, aj môjho života. Každá pieseň má dušu, radosť počúvať. Veľa šťastia chlapci ♥
Rasťo: Katka,ďakujeme. Áno, radi by sme novú platňu podporili aj takto. Chystáme rôzne prekvapenia, tak nám drž palce aj naďalej, nech sa to podarí Robo: Samozrejme, že chceme nové pesničky predstaviť aj naživo. Dúfam, že sa budú ľuďom na koncertoch páčiť tak, ako nám, keď si ich zatiaľ hrávame iba pre seba v skúšobni :-) ...a ďakujem za Tvoje prianie.
11.12.2014 10:49 - otázka od Domča
Aka hudba vas inspiruje? Co radi pocuvate? Vasi dlhorocní hudobní favoriti?
Rasťo: Postupne sa vraciam aj k starším kapelám a interpretom, ktorých som kedysi počúval. Tears for Fears, Peter Gabriel, David Bowie, Duran Duran... z tych novších je to napr. kapela Foals, alebo Interpol. Robo: Kedysi som som kapely spoznával hlavne z vysielania MTV. Mal som tam niekoľko svojich obľúbených relácií. To bolo však už dávnejšie. Teraz hudbu opäť viacej počúvam, ako ju "pozerám" :-D Mám rád Spotify a playlist "The Indie Mix". Takže teraz sa to obrátilo. Najprv musím pesničku počuť, a až potom chcem vidieť klip :-D Za seba môžem povedať, že nie som ortodoxným fanúšikom jednej jedinej kapely. Skôr mi ide o to, že ma musí na kapele niečo zaujať. Niekedy to môže byť hoci aj zaujímavý zvuk gitary alebo bicích ;-)
11.12.2014 10:39 - otázka od Monca
Caute, chcela by som sa opytat, ktora pesnicka okrem ,, V nas'' je vasa oblubena? ;)
Robo: Jednou z mojich najobľúbenejších pesničiek je skladba "Dávno". Som pyšný na to, že sa nám ju podarilo nahrať. Určite to nie je rádiová vec, ale veľmi radi sme ju hrávali na koncertoch. Je tak krásne komplikovaná, ale zároveň pekne plynie. Tu mi niečo napadlo :-) Aj keď sme doteraz ešte nenahrali žiadnu typickú vianočnú pesničku, tak v tejto sa sa Vianoce spomínajú hneď v prvom verši - "Dávno už od minulých Vianoc..." :-D Rasťo: Za seba môžem povedať, že ich je určite viacej. Napríklad "Umriem pri tvojich nohach", kde spievam so sláčikovým orchestrom je môj osobný top favorit... no a na tejto novej platni, ktorú chystáme to sú určite skladby "Havran" a "Papierové kone".
11.12.2014 10:31 - otázka od Monika
Ako vyzerajú vaše vianoce? Kde, s kým a ako ich trávite?
Rasťo: V tomto som úplný mainstream. Takže štedrovečerná večera, darčeky, rozprávka, umyť zuby a spať :-D Robo: Doobeda pomáhame mame s prípravou večere, potom si z platne pustíme "Tichú noc", ktorú spieva Darina Laščiaková, a potom nasleduje Karel Gott a jeho "Vánoce ve zlaté Praze". Toto musí byť každý rok :-D Tento hudobný podmaz je súčasťou štedrej večere, potom sa rozbalia darčeky, pozrie sa niečo v telke a... Vianoce máme za sebou ;-)
11.12.2014 10:26 - otázka od Peter /mofo/ LM
Chalani pozdravujem Vás :) Chcem Vám len zapriať aby Vám čo najskôr vyšlo tak dlho očakávané CD a DVD a hlavne ay Vás hrali vo všetkých rádiách ! Vaša hudba je na Slovensku nedocenená a to je veľká škoda :( Možno sa to zmení ? P.S. A prajem všetkýcm členom Nocadeň krásne Vianoce a Šťastný /hudobný/ nový rok 2015. Peter /mofo/ LM
Rasťo: Peťo, ďakujeme veľmi pekne. Robíme pre to maximum, čo je v našich silách. Možem ťa ubezpečiť, že si našu novú platňu zamiluješ a povieš si, že sa oplatilo počkať. Robo: Ďakujem za Tvoje vianočné a novoročné prianie. ...a ak nás nedocenili doteraz, tak nás snáď docenia práve teraz :-D Niektoré veci si vyžadujú čas a trpezlivosť. Čas už prešiel a byť trpezliví sme sa už naučili ;-)
11.12.2014 10:22 - otázka od Emma
Super napad s tymi videami chlapci ;) Kedy bude album?
Rasťo: Ďakujeme Album plánujeme vydať začiatkom budúceho roka... Robo: Na albume postupne pracujeme už niekoľko rokov a za seba môžem povedať, že by som chcel, aby bol tento album najlepší, aký sa nám doteraz podarilo nahrať. Vrátili sme sa k pôvodnému postupu, to znamená, že sme na pesničkách intenzívne pracovali spolu všetci štyria v skúšobni. Osobný príspevok každého člena kapely pomohol rozvinúť a posunúť môj pôvodný nápad. Tentokrát mal pri aranžovaní dosť veľké slovo náš bubeník Peťo, ktorý nás veľakrát usmerňoval a stal sa z neho niečo také ako "futbalový tréner" :-D Takže do štúdia sme išli dobre pripravení.
11.12.2014 10:10 - otázka od Patricia
Rasto, je pravda ze ste s bratom dlhorocni vegetariani? Co pocas vianocnych sviatkov jete?
Rasťo: Áno, už dlhých 26 rokov. Robo: Som vegetariánom už od svojich 19 rokov. S tým "nápadom" prišiel môj brat a postupne sme sa pridali celá rodina. Bolo to obdobie začiatku 90-tych rokov, kedy sa aj o takomto spôsobe stravovania začalo viacej rozprávať. Videl niekoľko dokumentov a to potvrdilo moje rozhodnutie, že mäsožravcom už nebudem. Spočiatku bolo treba treba dosť často odpovedať na podpichovačné otázky typu: "To sa budeš pásť? :-)", ale postupom času sa aj u nás na Slovensku vegetariánstvo stalo úplne bežným. Čo ma však dosť často rozosmeje je to, ak niekto povie, že je vegetarián a zároveň povie, že je iba kuracie mäso alebo ryby :-D Kurča ani ryby podľa mňa zeleninou nie sú ;-)
11.12.2014 10:02 - otázka od Verča
Ahojte,na Vianoce sa už prichystávate?darčeky nakúpené alebo patríte medzi tých čo kupujú na poslednú chvíľu? :-)
Čauko, kedže nerád nakupujem, tá akcia musí byť rýchla... takže všetko si dobre premyslím a idem na istotu :)

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu