Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kandidát na rektora STU v Bratislave bol ONLINE!

Kandidát na rektora Slovenskej technickej univerzity Alojz Kopáčik odpovedá na otázky čitateľov. Zobraziť galériu (2)
Kandidát na rektora Slovenskej technickej univerzity Alojz Kopáčik odpovedá na otázky čitateľov. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave si bude po štvorročnom období spomedzi štyroch kandidátov voliť nového rektora. Jedným z uchádzačov na tento post je aj profesor Alojz Kopáčik, súčasný dekan Stavebnej fakulty STU, ktorý odpovedal na vaše otázky týkajúce sa školstva a jeho osemročných skúseností vo funkcii dekana.

Profesor Alojz Kopáčik po vysokoškolskom štúdiu geodézie na svojej alma mater okrem doktorandského štúdia pracoval aj pre Duslo, š. p. Šaľa. V roku 1999 sa stal prodekanom SvF STU Bratislava a od roku 2007 na fakulte pôsobí ako dekan. Od roku 2005 je členom Geodetickej komisie prestížnej Bavorskej akadémie vied a v roku 2012 prijal členstvo poradného grémia pre Dopravný generel SR, ktoré trvá dodnes. 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

27.11.2014 10:39 - otázka od jana lichá
Dobrý deň, v prípade, že sa stanete rektorom budete sa zaoberať problémom nadmerného zaťaženia študentov architektúry? Spia 3 hodiny denne a počet úloh neustále pribúda? Je zarážajúce, že vedenie tejto fakulty si nevšíma žiadne signály, ktoré idú z radov študentov (veľký odpad, nie preto že by to nevedeli ale fyzicky ani psychicky to nezvládajú) a o výsmešných otázkach v anonymných dotazníkoch typu počet hodín strávených športovaním nehovoriac.
Ak rektor dostane takýto podnet, musí ho riešiť. Určite by som sa stretol so študentmi a po ich vypočutí by som zaujal stanovisko. Ak ste študentmi SvF budem to riešiť okamžite, kontaktujte ma na fakulte.
27.11.2014 10:39 - otázka od Drzim vam palce
Nemám otázku, len chcem podporiť tohto kandidáta aspoň slovne! Poznám ho len z chodieb fakulty som študent ale zaujímam sa o dianie na SvF a chcem povedať, že podľa môjho názoru robil veľmi veľa krokov vpred! A nielen študentom ale aj fakulte neskutočne pomohol!
Ďakujem.
27.11.2014 10:39 - otázka od študent11
Prečo sú na stavebnej fakulte niektorí vyučujúci ktorí, sú slabo kvalifikovaní a úroveň predmetov nespĺňa to čo som čakal. Prístup niektorých učiteľov na skúške je asi taký že ,, hádaj na čo myslím,,. Máte v pláne to ešte zmeniť pokiaľ ste dekanom ?
Máte možnosť hodnotiť anonymne úroveň každého predmetu. Na fakulte máme zásadu, záporné hodnotenia musia byť prediskutované s pedagógom a prijaté opatrenia na ich odstránenie. Opakujúce rieši s učiteľom prodekan a dekan, až následne môže byť učiteľ „stiahnutý“ z pedagogického procesu. Stalo sa to za môjho pôsobenia vo funkcii 2x.
27.11.2014 10:39 - otázka od zuzka
Dobry den, mam pocit, ze ostatne roky zaujem o studium na STU klesa (prosim, opravte ma ak sa mylim), co robi, resp. planuje robit STU pre to, aby sa zvysil zaujem studentov o STU? Aky mate nazor na akreditovane odbory na stavebnej fakulte? Nemyslite, ze by potrebovali poriadne prekopat?
Pokles záujmu o štúdium na STU je pravdou, súvisí však z veľkej miery poklesom demografickým (menší počet narodených detí pred 20-imi) rokmi a menší počet maturantov. Naša fakulta robí mnoho pre nábor študentov, vyše 20 rôznych aktivít, a investuje do náboru niekoľko tisíc eur ročne. Skladba ŠP sa mení v súčasnej akreditácii, či bude vyhovovať vašim predstavám neviem posúdiť.
27.11.2014 10:38 - otázka od Hlúpy Jano
Nemyslíte ,že Sr trebia viacej fachmanov z fachschulle na rozdiel od tisícov zbytočných Ing.,ktorí nemaju uplatnenie na trhu SR na rozdiel od kovoobrabačov,zvaračov a iných profesií ?
Určite je potrebné zabezpečiť všetky profesie dostatkom ľudí. Na toto ale nemám vplyv ani z pozície dekana ani z inej.
27.11.2014 10:38 - otázka od malcon
dobry den, aky je vas nazor na profesorov v sucastnom skolstve? nemate pocit ze ludi, ktori sa stavaju profesormi je uz prehnane vela a mali by sa uplatnit nove pravidla na ziskanie tohto titulu? Ked sa pozriem na katedry vasej fakulty tak takmer na kazdej je vyse 5 profesorov. Zacina to vyzerat tak ze profesorom sa stane kazdy kto vyucuje potrebny cas bez ohladu na svoje zasluhy. Ano plne si uvedomujem ze aj oni musia ist pred komisiu a obhajit svoje prace. Ale mam pocit ze slovensku patri prva priecka v Europe v pocte profesorov na obyvatelov.
Mýlite sa v počtoch, fakulta má v celoslovenskom meradle priemerný počet profesorov. Je málo katedier, kde máme 3 profesorov nie to ešte 5. Čo sa týka ich kvality môžeme diskutovať a určite by som si vedel predstaviť na fakulte viac špičkových kvalitných ľudí na všetkých postoch, včítane študentov.
27.11.2014 10:38 - otázka od manok
Dobrý deň, Preferujete posilnenie jednotlivých fakúlt v rámci STU. Nie je to v nadväznosti na Vašeprpedchádzajúce odpovede kontraproduktívne a zastaralé? Vo svete je tendencia vzájomného prelínania, spolupráce a aj transferu know-how do praxe prostrednícrvom aj multidisciplinarity... Ďakuej za reakciu.
Nespomínam vo svojom programe posilnenie fakúlt, naopak hovorím o centralizácii niektorých výkonov a servisných činností, ktoré by mohli v budúcnosti viesť k posilneniu ústavov a utlmeniu pozícií fakultných. Toto však vyžaduje dlhodobí vývoj a diskusiu.
27.11.2014 10:38 - otázka od Juraj Široký
Dobrý den prajem kandidatovi. Ako sa pozerate zekonomického hladiska na projekt "reštrukturalizácie" závazkov fi.Doprastav, kde sa použila metoda kratenia zavazkov všetkým subkontraktorom a súdna ochrana veritela. Bolo to optimálne riešenie,alebo riešenie pre majitela Dorastavu,iba ?Dakujem za názor.
Tento celospoločenský problém je riešiteľný zmenou legislatívy. Žiaľ nevidím ochotu túto legislatívnu zmenu pripraviť a prijať v našej spoločnosti.
27.11.2014 10:38 - otázka od študentka
Pán dekan, odpovedáte len na otázky, ktoré sa Vám hodia? Inak by ste odpovedali na všetky otázky, aj tie, ktoré nie sú pre Vás možno práve príjemné, ale potrebujú odpoveď. Dovolím si konštatovať, že som Vás vnímala ako človeka s pevným charakterom, ale posledné udalosti v rámci Vašej predvolebnej kampane z Vás robia človeka bez chrbtovej kosti a nekompromisného agresora. Ak by ste sa stali rektorom, bolo by to na škodu celej školy.
Mrzí ma zmena vášho názoru a dúfam, že vyplýva z neinformovanosti. Nezmenil som svoje správanie sa v poslednú dobu. Ak to tak vnímate som k dispozícii na diskusiu na túto tému kedykoľvek.
27.11.2014 10:37 - otázka od Jozo
Porovnate si platy nevedeckych pracovnikov na vsetkych fakultach pri nastupe do funkcie?Ako je mozne, ze su take priepastne rozdiely na jedn. fakultach. Dakujem.
Určite, v súčasnosti nemám podrobné podklady. V novej pozícii ich určite bude mať, potom sa budem vedieť k veci vyjadriť.
27.11.2014 10:37 - otázka od Vanda
Prijemny dobry den pan profesor. Prajem Vam vela uspechov pri volbach rektora, drzim palce a posielam pozdrav z juznej pologule.
Som rád, že nás čítajú aj moji bývalí študenti, Vanda pozdravujem na N. Zéland.
27.11.2014 10:37 - otázka od Vlado
Aký je váš názor na vzhľad SvF STU ?
Odpoveď vyššie.
27.11.2014 10:37 - otázka od Veronika
Dobry den! Chcela by som sa opytat, co by ste zmenili na stavebnej fakulte?
Zriadil by som ústavy, obnovil by som budovy bloku A a B, dokončil by som rekonštrukciu a obnovu laboratórií na Trnávke, ....
27.11.2014 10:37 - otázka od Peter
Dobrý deň pán Profesor, chcel by som sa opýtať, v čom vidíte najväčší problém slovenského vysokého školstva? Ako chcete tento problém riešiť na STU? Ďakujem za Vašu odpoveď. Prajem pekný zvyšok dňa.
Je ich niekoľko. Myslím si, že optimalizácia počtu vysokých škôl a študentov na jednotlivých ŠP by výrazným spôsobom pomohla tým školám, ktoré fungujú zmysluplne.
27.11.2014 10:37 - otázka od Brano
Ako vnímate vzhľad stavebnej fakulty, ako jej súčastný dekan ?
Odpoveď vyššie.
27.11.2014 10:36 - otázka od Tibor
Dobrý deň, čo si myslíte o podnikaní zamestnancov školstva s využitím školského vybavenia? ĎAKUJEM.
Ak je to v rámci podnikateľskej činnosti univerzity je to v poriadku, dokonca zákon o vysokých školách uvádza ako tretí zdroj príjmu VŠ príjmy z podnikateľskej činnosti. Ak sa využíva majetok školy na podnikanie cez iné právnické osoby bez súhlasu školy, je to v rozpore s legislatívou a treba to postihovať.
27.11.2014 10:36 - otázka od Andrej
Dobrý deň, som rád, že som mohol študovať na STU-SVF. Z praxe však viem, že v študentských laviciach chýba veľa prednášok od ľudí z praxe čo je na európskych školách samozrejmosťou aj v rámci nepovinných prednášok, ktoré univerzity organizujú či už s projektantmi, alebo s ľudmi z biznisu. Plánujete podobnú činnosť aj u Vás?
Máme takéto prednášky aj v pozícii hosťujúcich profesorov z radov úspešných architektov a manažérov veľkých stavebných spoločností. V nových ŠP predložených na akreditáciu bude viac voliteľných predmetov. Pripravujeme série prednášok ľudí z praxe aj zo zahraničia.
27.11.2014 10:36 - otázka od Miša
Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať na stravovanie na škole. Jedáleň ste síce prerobili, ale ako problém vnímam tú nekonečnú radu, ktorú si tam človek musí vystáť a chodí tam aj veľa ľudí, ktorí nie sú zo stavebnej fakulty. Plánujete s tým niečo robiť? ako veľké mínus vnímam tiež to, že ste zatvorili ten klub vzadu, kde bolo aj oveľa lepšie jedlo. ďakujem
Súhlasím s vami, dnes zasadala stravovacia komisia fakulty, tieto problémy rieši trvale a pravidelne, žiaľ málo úspešne. Jedáleň je preťažená študentmi 4 fakúlt, je jediná v centre. Snažíme sa to riešiť napríklad aj rozložením prestávky na obed na širší časový interval úpravou rozvrhu. Vieme však toto aplikovať len pre našich študentov a nie pre študentov ostatných fakúlt. Klub sa rekonštruuje, bude otvorený v januári 2015. Mal by byť krajší „mladší“, bližší ponukou aj prostredím študentom.
27.11.2014 10:35 - otázka od Ladislav
Pán profesor prečo sa zrútil most v Kurimanoch ?
Posudzuje to mnoho expertov, v každom prípade to bolo zlyhanie ľudí na viacerých pozíciách. V súčasnosti platná legislatíva je nastavená tak, že tomu nemohla zabrániť. Toto by mal nový stavebný zákon ošetrovať kvalitnejšie. SKSI a iné profesijné organizácie na tento nežiadúci a nebezpečný stav poukazovali dlhodobo a opakovane, žiaľ neboli vypočuté.
27.11.2014 10:35 - otázka od studentka
Dobrý deň pán profesor, sledujem Vašu predvolebnú kampaň a veľmi mi v nej rezonuje, čo ma priznám sa aj ruší ako pozorovateľa vašich vyjadrení, často spomínate naprávanie vzťahov. Všeobecne Vo Vašich vyjadreniach často hovoríte o vzťahoch a potrebe ich vylepšovania. Vychádzate z osobných skúseností?Myslím tým, že vzťahy na Vašej fakulte sú tak zlé? A preto si myslíte, že tomu tak musí byť aj na iných pracoviskách STU? Ďakujem za odpoveď.
Práve naopak. Na fakulte fungujeme podľa pravidiel, ktoré sú otvorené, akceptované a korektné. Nie vždy som toto zažíval v pozíciách mimo fakulty na STU. Dovolím si pripomenúť, že som 8 rokov bol dekanom, a 7 rokov prodekanom a tak som sa zúčastňoval práce mnohých grémií v „centre“. Na našej fakulte všeobecne prevláda názor, že v „centre“ sa robí „vyššia politika“. Toto by som rád zmenil a intonoval základné povahové črty a princípy vlastné akademickej pôde.
27.11.2014 10:35 - otázka od Študetka
Dobrý deň, aké je postavenie žien u Vás na fakulte? Čo si myslíte o ženách vo vyšších pozíciách? Neobmedzujú ich v práci materské povinnosti? Prajem veľa šťastia pri voľbe.
Poznám veľmi veľa úspešných žien, aj v stavebníctve aj v školstve. Nemajú to ľahké a preto im vždy fandím. Skĺbenie materských povinností s prácou je možné, vyžaduje si to však dobré rodinné zázemie. Aj pre nás je príjemné mať vo svojom aj pracovnom okolí dámy.
27.11.2014 10:35 - otázka od Igor
Dobrý deň, ako budúcemu rektorovi sa Vám páči vzhľad SvF STU?
Nepáči, projekty sú hotové, nie sú peniaze. Čo sa dalo sme umiestnili do rôznych projektov ESF. Na novej budove budú grafiti odstránené v rámci iniciatívy magistrátu a aktivistov v týchto dňoch.
27.11.2014 10:35 - otázka od anders
dobry den, aky je vas nazor na doktorantov, ktori maju na starosti vyucovanie na cviceniach? Nemyslite si ze studenti, ktori maju ako vyucujecoho doktoranta, su znevyhodneni oproti studentom, ktorych vyucuju odborni asistenti/asistenti?
Je to asi tak, na druhej strane máme aj veľmi dobrých doktorandov. Snažíme sa pôsobiť na garantov predmetov a vedúcich katedier, aby využívali služby doktorandov v pedagogickom procese s mierou, limitujeme počtom hodín max.4 v týždni/na doktoranda.
27.11.2014 10:34 - otázka od Dominik
Prečo študenti STU SvF, nemali volno ani 31.10. ani 3.11.? Všetky ostatne školy v BA mali.
Na fakulte máme už niekoľko rokov dohodu so Združením študentov SvF, že voľno dostávajú študenti na druhý deň po Beánii.
26.11.2014 10:59 - otázka od študentka
Dobrý deň, chcem sa opýtať, prečo išla Stavebná fakulta STU pod Vašim vedením tak výrazne dolu s rozpočtom a či mienite takto zdecimovať aj celú univerzitu.
Rozpočet sa tvorí z dvoch základných ukazovateľov, počet študentov a publikačné a grantové výkony. Klesal počet študentov a grantov, najmä zahraničných na fakulte. V oboch oblastiach sme veľmi veľa investovali, propagovali aj motivovali. Klesol aj počet zahraničných platiacich študentov, čo sa snažíme novými zmluvami napr. s Tureckom.
26.11.2014 10:56 - otázka od Miro
Dobrý deň. Chcem sa spýtať či plánujete "sfunkčniť" kreditový systém tak, aby bolo možné absolvovať časť štúdia na iných univerzitách bez toho, aby študenti boli postihnutí sankciami zo strany STU (neuznávanie predmetov vyštudovaných na iných VŠ, z čoho následne plynie prekročenie štandardnej dĺžky štúdia a platenie školného)? Tento problém sa týka hlavne Stavebnej fakulty, ktorej ste v súčasnosti dekanom a počas vašeho funkčného obdobia neprišlo k žiadnej zmene.
Problémy s uznávaním kreditov zo zahraničia súvisia s povinnými predmetmi, ktoré študent musí absolvovať, aby mu mohol byť udelený titul. Ak sa niekto dostal do sklzu kvôli štúdiu v zahraničí sme vždy odpúšťali školné.
26.11.2014 10:55 - otázka od Veronika
Dobrý deň, prečo škola prijíma toľkých študentov, keď väčšia polovica absolventov má problém s hľadaním práce v odbore? Je to len kvôli tomu, aby škola získala peniaze? ďakujem za odpoveď
Toto asi nie je prípad STU, naši absolventi majú úspešnosť nad 95%.
26.11.2014 10:54 - otázka od Janka
Dobrý deň, prečo už nekandidujete na post dekana SvF? Ide o kariérny rast?
Nemôžem, legislatíva to neumožňuje.
26.11.2014 10:53 - otázka od natalia
dobrý deň, akými konkrétnymi krokmi by ste zo svojej prípadnej budúcej pozície ako rektor dokázali prispieť k zlepšeniu školstva ako takého? ďakujem
Som veľmi rád, že sa podarilo napr. rektorom technických univerzít docieliť povinnú maturitu z matematiky. Takéto kroky by mali byť častejšie realizované aj v iných problémových oblastiach, napr. vysoký počet nezamestnaných absolventov niektorých univerzít, resp. študijných programov, alebo administratívne veľmi zaťažujúca akreditácia, nezávislosť akreditačnej komisie, umožnenie medzinárodnej akreditácie, našich univerzít a mnohé ďalšie, zmena metodiky rozdeľovania dotačných prostriedkov, apod. Je toho veľmi veľa a bude to beh na dlhé trate, žiaľ.
26.11.2014 10:48 - otázka od Bilak
Dobry den, Spolupracovali ste s STB?
Nie, ani nemám vedomosť o tom, že by som bol niekým kontaktovaný v tomto duchu.
26.11.2014 10:48 - otázka od milan
Pán profesor, aký je Váš názor na privysokú produkciu vysokoškolsky vzdelaných ľudí pri pohľade na zarážajúce čísla nezamestnanosti mladých? Ovplyvnili by ste z pozície rektora počty študentov prijímaných pre jednotlivé odbory, z ktorých je štatisticky najmenšia možnosť získať prácu v odbore? ďakujem!
Rektor vie tieto veci ovplyvňovať len na svojej univerzite, aj to v obmedzenej miere, nakoľko táto právomoc je daná fakultám. Na druhej strane určite áno a vystupoval by som na všetkých fórach, počnúc rektorskou konferenciu, médiami a centrálnou štátnou správou, aby sa to zmenilo. Považujem to za mrhanie s verejnými financiami.
26.11.2014 10:45 - otázka od Jana
Ste za to, aby STU spolupracovala so zahranicnymi vysokymi skolami a univerzitami? Ak ano, preco?
Samozrejme, akademický sektor sa nemôže uzatvoriť nikdy v rámci jedného národa, štátu. Ak sa to niekedy v histórii stalo, či už pričinením akademikov alebo nie, vždy to viedlo k potláčaniu základných princípov ľudskosti a demokracie. Druhou stránkou je porovnávanie si výsledkov, preberanie skúseností, spoločný výskum, atď.
26.11.2014 10:42 - otázka od Miroo
Kde su podla vas silne a kde slabe stranky STU?
Silné STU je vlajková loď SR v oblasti technického vzdelávania. Výrazne si posilní pozíciu v oblasti výskumu dobudovaním vedeckých parkov a iných teraz bežiacich projektov. Má obrovský potenciál - personálny, vedomostný, výskumný. Slabé Nie optimálne nastavené vnútorné mechanizmy chodu univerzity. Nie optimálne využívanie majetku. Nie dostatočné personálne zabezpečenie novobudovaných laboratórií.
26.11.2014 10:39 - otázka od Milan
Ak by ste sa stali rektorom, co by ste vo svojej funkcii urobili ako prve?
Stretol by som sa v úzkom kruhu s dekanmi fakúlt univerzity. Dohodli by sme si pravidlá vnútorného chodu univerzity, klímu, ktorú chceme mať a v ktorej chceme pracovať. Vyžadoval by som však ich implementáciu potom na všetkých úrovniach a po celú dobu nového funkčného obdobia. Snažil by som sa zmeniť a najmä zvýšiť vzájomný pocit dôvery medzi funkcionármi univerzity, najmä dekanmi, rektorom. Vhodná klíma, dobré vzťahy vytvárajú prirodzene efekt kolegiality a zvýšenie výkonu, akceptovanie správnych rozhodnutí a snahu sa na takýchto rozhodnutiach aj participovať.
26.11.2014 10:35 - otázka od Alexandra
Ste za spoplatnenie vysokého školstva? Aky je vas nazor na tuto problematiku?
Nie, na druhej strane by sme mali výrazne otvoriť naše univerzity zahraničným študentom, ktorí by priniesli aj finančný efekt. Ak spoplatniť, tak iba tam, kde by univerzity prijímali študentov pre veľký záujem nad rámec smerných čísiel. Smernými číslami by mal štát definovať svoju potrebu a ochotu túto potrebu aj financovať. Nad tento rámec ale nechať priestor na absolvovanie štúdia, avšak za peniaze vlastné a nie občanov.
26.11.2014 10:31 - otázka od Marek
Ak vas zvolia za rektora, co planujete dalej s univerzitou?
Prvom rade zintenzívnim komunikáciu, nastavím inú vnútornú klímu a budem sa snažiť zefektívniť chod univerzity, tu vidím veľké rezervy. Bude treba úspešne dokončiť veľké rozbehnuté projekty vedeckých parkov, a mnohé ďalšie. Rozhodne spustím diskusiu a budúcej štruktúre univerzity optimalizácie podporných činností fungovania a komunikácie dekanátov a rektorátu. Pokúsim sa o rozhodovanie viac konsenzom ako direktívou. Vniesť do rozhodovacieho procesu viac diskusie a vzájomného rešpektovania rozdieľných názorov. Podporiť rast mladých, nastaviť motivačné nástroje tak, aby pôsobili motivačne pre širšiu skupinu ľudí, aby ich motivovali ku vyššej kvalite.
26.11.2014 10:25 - otázka od Iveta
Ake su vase najväcsie vedecke uspechy?
Som geodet, väčšinou sa venujem aplikovanému výskumu a to vývoju automatizovaných meracích systémov na meranie posunov a deformácií. Tento rok sme implementovali AMS na meranie bratislavských mostov, ktorý bol prezentovaný aj v médiách. Moji doktorandi systém dopracovali do podoby, že dnes vieme na smartfóne pozrieť aktuálny stav systému, výsledky merania a aktuálny stav v tomto prípade mostov. Žiaľ nenašli sa financie na jeho trvalú inštaláciu na všetky mosty, môj kolektív ho odskúšal na Moste SNP, Moste Apollo a na lávke pre peších cez Moravu pri Devínskej n.Vsi. Ponúkame rozšírenie systému na teraz rekonštruovaný Starý most alebo Prístavný most a most Lafranconi. Najviac si cením však pozvanie do komunity akademikov Bavorska kde som už niekoľko rokov členom korešpondentom Bavorskej akadémie vied pre oblasť geodézie.
26.11.2014 10:18 - otázka od kktik
Dobry den, aky najvacsi uplatok ste vzali za prijatie studenta na skolu?
Už som odpovedal, nevzal som. Rozhodnutie o prijatí na fakultu prináleží prijímacej komisii, ktorá na svoje zasadnutie dostane zoznam študentov zoradených podľa počtu získaných bodov v prijímacom konaní. Prijímacia komisia iba potvrdí hranicu, resp. počet študentov, ktorí sú prijatí na daný študijný program. Obvykle je táto hranica nastavená smernými číslami, ktoré sa definujú dopredu rok a schvaľujú v grémiách fakulty a univerzity. Do týchto zoznamov sme nikdy nezasahovali a sú zverejnené deň po ukončení prijímacieho pokračovania, v minulosti sa tieto zoznamy zverejňovali na dverách fakulty, dnes na stránke určenej pre uchádzačov.
26.11.2014 10:13 - otázka od Viktor Poláček
Dobry den,na koho sa mam obratit,ked som s kolegom objavil fyzikalny zakon(termodynamika) Jedna sa o velmi predstiznu,,vec"-hlavne ked vieme ze taketo objavy vysoko buduju uroven vysokych skol.Jav mame overeny a popisany s vecnym dokazom. Dakujem Vam za poradenie!
Spojte sa s katedrou fyziky na niektorej fakulte alebo univerzite, na našej fakulte ja vedúcou katedry p. doc. J. Lukovičová, kontakt na ňu nájdete na web stránke STU alebo fakulty, www.svf.stuba.sk .
26.11.2014 10:11 - otázka od Andrej
Stretli ste sa počas svojho pôsobenia v pozícii prodekana alebo dekana s tým, žeby Vám niekto ponúkal úplatok, prípadne ste boli svedkom takéhoto konania medzi svojimi kolegami?
Nestretol, dôvod je asi ten, že o mne sa asi vo všeobecnosti vie, že takýto spôsob komunikácie vôbec nepripúšťam a razantne zastavujem ihneď v zárodku. Takže sa asi nikto ani nepokúša. O konaní tohoto druhu u kolegov neviem, ak by som vedel a mal dôkazne podložené, konal by som rázne.
26.11.2014 10:08 - otázka od zlata
Pán prof.Kopáčik,aký osud čaká bazén na Vašej doterajšej fakulte,ďakujem.Teším sa na vaše odpovede, a ak budú o.k.,tak držím Vám palce,aby Ste zvíťazili.Srdečne zdravím,veľa šťastia,ale hlavne profesionality,Z.K.
Pre tento akademický rok sme dokázali nastaviť využitie bazénu našimi študentami a externými užívateľmi (nájomcami) tak, aby sme to finančne utiahli. Dúfam, že sa to podarí aj v nasledujúcom období nastupujúcim kolegom vo vedení fakulty. Treba preto všetko urobiť.
26.11.2014 10:05 - otázka od Veronika
Dobrý deň prajem,myslíte si že práve vy to budete?a prečo by ste to mali byť práve Vy?
Dobrý deň prajem všetkým a ďakujem za otázky. K otázke, ponúkam podstatne viac komunikácie s celou akademickou obcou, ponúkam program osobnej zodpovednosti za rozhodnutia, inú vnútornú firemnú klímu. myslím si, že je potrebné aktivizovať vnútorné zdroje a potenciál univerzity vo vyššej miera v oblasti personálnej, podpora mladých, v oblasti vytvárania vhodného prostredia pre študentov a aj v oblasti využívania napr. majetku univerzity.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu