Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ján Berky - Mrenica bude online v piatok o 10:00!

Ján Berky Zobraziť galériu (3)
Ján Berky

Orchester „Diabolské husle“ bol založený v roku 1991. Hlavnú zásluhu na jeho vzniku má popredný slovenský huslista a skladateľ - Ján Berky-Mrenica st., ktorý je aj zároveň hlavným tvorcom folklórnej časti repertoáru tohto telesa.

V roku 1997 pán Berky-Mrenica st., zo zdravotných dôvodov prenechal umelecké vedenie telesa svojmu synovi – Jánovi Berky-Mrenicovi ml., ktorý pokračuje v umeleckých úspechoch svojho otca. Diabolské husle sú pojmom, ktorý niekoľko desaťročí znamenal a stále znamená to najlepšie v oblasti ľudovej kultúry a folklórnej interpretácie na Slovensku.

Pri príležitosti nedožitých 75.narodením Jána Berkyho – Mrenicu staršieho pripravili Diabolské husle unikátny multižánrový koncert, v ktorom sa striedajú prvky folklóru, opery, šansónu a jazzu. Na koncerte vystúpia Jana Hubinská, Marián Čekovský, operní speváci Jana Bernátová, Otokar Klein, Dušan Jarjabek, ako aj Ivan „King“ Vereš, Józef Merstein Jochymzcyk, Jana orlická a hudobníci Milan Godla, Juraj Burian, Jozef Ferko, Juraj Griglák a Martin Valihora. Koncert sa uskutoční 18.novembra o 19.00 v Majestic Music Club na Karpatskej ulici 2 v Bratislave. Vstupenky nájdete na Predredaj.sk. V piatok, 14.novembra bude Ján Berky – Mrenica ml. online a vy sa už teraz môžete pýtať na všetko, čo vás zaujíma.

 

-reklamná správa-  

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

14.11.2014 10:44 - otázka od Karol
Prečo je problém uživiť sa na Slovensku hudbou a udržať pokope niekoľko rokov kapelu v tom istom zložení?
Udržať sa na scéne je pomerne veľmi ťažké. Zloženie samozrejme, si myslím, nie je dôležité. Existujú na Slovensku kapely, ktoré nesú len názov a obsadenie už dávno neplatí. Vždy je dôležité meno, ktoré to predáva. Príklad: Maťko Ďurinda - Tublatanka, Janko Lehotský, Modus, Miro Žbirka, Limit, ...
14.11.2014 10:42 - otázka od Monika
Dobrý deň, aký je Váš názor na hip-hopovú scénu?
Dávam si vždycky otázku: Čo som za mojich 25 rokov hudobnej kariéry urobil pre slovenský HIP HOP ??? Dve pesničky za ktoré keby som mohol tak si ich vymažem s hudobnej pamäte. Lebo hudba a poézia sa dá spojiť len v tej hudbe musí byť obsiahnutá aj melódia. Ďakujem.
14.11.2014 10:31 - otázka od Katka
Dobrý deň, budeme Vás môcť vidieť na živo tento rok aj niekde inde ako v Bratislave?
Myslím si, že áno. i keď je teraz obdobie firemných večierkov. Uvidíme ako dopadne v každej obci a meste predvolebný a povolebný chaos a potom sa budeme môcť venovať a riešiť možnosti vystupovania v mestách.
14.11.2014 10:28 - otázka od Maros
Dobry den, aky je Vas nazor na to, ze na Slovensku sa dostavaju na vysoke posty ludia ako Marian Kotleba?
DAkeby povedal v jednej TV relácii pán Labuda: " radosť vládnuť tomuto národu" nepochopil som to dodnes, že človek typu pána Kotlebu sa dostane na takú vysokú funkciu aj so svojím teamom.
14.11.2014 10:27 - otázka od Romana
Dobrý deň, venuje sa hudbe aj celá Vaša rodina?
V určitom zmysle áno. I keď manželka povolaním učiteľka v materskej škole svojou dlhoročnou praxou pomaly stráca hlas, ale spev a folklór má stále rada. Dcéra spieva popri svojich rôznych aktivitách a skôr by som povedal, že sa začína venovať vážnejšie maľovaniu a fotografovaniu. kto má záujem, tak 28.11. v súkromnom centre Hypokrates bude mať výstavu. Srdečne všetkých pozývam.
14.11.2014 10:25 - otázka od Vlasto
Dobar dan, neskusali ste oslovit na spolupracu napr. Gorana Bregovica?
Skúšal som, ale nenašli sme v tom čase dostatok finančných prostriedkov na spoluprácu.
14.11.2014 10:25 - otázka od Zdenka
Dobrý deň, čo by ste poradili mladým umelcom? Ako sa dá tak dlho udržať v hudobnom biznise?
Cvičiť, cvičiť, cvičiť ...a hľadať dobrého managera už v začiatkoch.
14.11.2014 10:24 - otázka od Ja
Dobry den, koho z kapely mate najradsej? Mate s nim najblizsi vztah?
Nemám s nikým najbližší vzťah, ak neberiem do úvahy rodinu, huslistu Jozefu, ale ten to má ešte ťažšie ako ostatní. Som náročný a prípravu vyžadujem od každého rovnakú. Ak nie je niečo v poriadku dám mu to patrične najavo. Som dosť impulzívny a vyžadujem od kolegov rovnaké nasadenie aké dávam do toho ja a to je niekedy veľmi ťažké.
14.11.2014 10:23 - otázka od Zuzana
Prajem pekný deň, ako by ste porovnal Vaše detstvo a vzťah detí k hudbe vtedy so súčasnosťou? Ďakujem.
ja som vyrastal v prostredí, kde hudba bola na dennom poriadku. Ako zámocké dieťa v rusoveckom kaštiely v pôsobisku SĽUKU. To znamená, že hudbu som vnímal od útleho detstva a nakoľko otec bol profesionálny muzikant, musel denno denne cvičiť ako každý profesionál. Ako od 4. rokoch hrám a otravujem éter mojím hraním je hudba mojou stálou súčasťou života.
14.11.2014 10:21 - otázka od Andrej
Dobrý deň, aký je Váš najobľúbenejší slovenský interpret/autor?
Veľmi ťažká otázka. Nechcem nikoho vyzdvihnúť, ani pohaniť, ale neurazí ma poctivo urobená pesnička. Mám množstvo veľmi dobrých priateľov z popovej aj jazzovej scény a tak isto naše vzťahy sa snažím pretaviť do spolupráce čo bude zase opäť 18.11 v MMC v Bratislave. (Marián Čekovský, Martin Valihora, Juraj Burian, Juraj Griglak, ...)
14.11.2014 10:18 - otázka od Braňo
Dobrý deň, plánujete aj nejaký nový album prípadne DVD záznam z koncertu?
Nové albumy máme dva z roku 2014. jedno je Diabolské husle v opere, kde sa splnil môj sen a mal som možnosť nahrať snáď s kĺudným svedomím poviem - najťažší žáner, ktorý ja tak považujem, t.j. operné árie s vynikajúcimi slovenskými opernými spevákmi. Bol to Klein, J. Fogašová, J. Bernáthová, D. Jarjabek. Na albume sú skaldby veľkých operných a piesňových tvorcov, ktoré sme nahrali v štandardnom cimbalovkovom obsadení. Druhý album sme nahrali spoločne s poĺským interpretom, predstaviteľom sinthi jazz: Józef Merštejn - Jochymczyik. Tieto dva albumy aj s týmito interpretmi (okrem J. Fogašovej, ktorá má pracovné povinnosti v SND) môžete zažiť aj s krstom týchto CD 18.11.2014 v MMC v Bratislave.
14.11.2014 10:12 - otázka od Natalia
Dobrý deň, kedy ste začali s hudbou? Živili ste sa od začiatku ako hudobník alebo ste robili aj iné zamestnanie?
Začal som hrať na husle ako štvorročný. A od štidentských čias sa snažím fušovať hudobníkom do remesla až do súčasnosti. Nakoľko som boss v kapele, tak musím samozrejme riešiť aj veci, aby chod súboru bol čo najlepší. Dúfam, že príchodom managera Lucie Marečekovej a za pomoci mojej dcéry Sašky sa naša hudobná produkcia dostane častejšie medzi ľud.
14.11.2014 10:11 - otázka od Martin
Zdravím, ako ste spokojný so životom na Slovensku? Neplánujete vyraziť niekam do zahraničia?
Mám už taký vek, že obdobie, keď som bol mladý, slobodný, bezdetný som nevyužil možnosť ostať mimo Slovensko. Asi to svedčí o tom, že budem citovať môjho otca a jeho slávnu vetu: " Očovskú trávu nevymení za nič na svete" Ja mám túto krajinu rád i keď si viem život v tejto krajine predstaviť aj lepšie.
14.11.2014 10:09 - otázka od Misa
Dobrý deň, akú hudbu počúvate doma?
Každú a v poslednom čase stále viac klasickú hudbu. Asi som už vo veku, keď ma populárna hudba zvlášť slovenská sklamala a nenachádzam tam hodnotu a v prvomrade čo pesničku robí pesničkou - melódiu. (česť výnimkám)
14.11.2014 10:08 - otázka od Maros
Dobry den, da sa na Slovensku hudbou uzivit?
zatiaľ áno, ale je to stále ťažšie, nakoľko výrobcovia rôznych klávesových samohrajúcich prístrojoch vytláčajú pravú hudbu živú na perifériu. A čo je najviac smutné, má to u publika, zvlášť u starších ľudí značný úspech, k čomu dopomáhajú 2 nemenované TV stanice. Ak niekomu nevadí falošný spev na playback a dokonca odvaha pred ľuďmi na koncerte za vstupné vystupovať na podklad a divákom to nevadí, v tom prípade je to ešte smutnejšie.
14.11.2014 10:05 - otázka od Maria
Zdravim Vas Berky, s ktorym hudobnikom by ste si chceli zahrat? Taky Vas nesplneny sen.
Strašne veľa ich je... Napríklad: B. Lagrenne. Z huslistov pán Šporcl, čo je možno aj reálne, ak sa stane náhoda.
14.11.2014 10:04 - otázka od Jozef
Dobrý deň, hráte aj na nejaký iný hudobný nástroj okrem huslí?
V súčasnosti sa mi podarilo vymyslieť nový inštrument, ktorý ešte nemá názov. Volám ho violončelohusle. Znie o 2 oktávy nižšie ako klasické husle. Samozrejme ovládam violu vrátane kľúča, kontrabas slabšie vrátane basového kľúča. Klavír používam pri práci, ale neodporúčam na verejnú produkciu ...
14.11.2014 10:02 - otázka od Klara
Dobry den, neplanujete vydat knihu o Vasej kariere?
zatiaľ sa necítim byť tak starý, aby som písal memoáre
14.11.2014 10:02 - otázka od Jano
Dobrý deň, kedy Vás môžeme najbližšie vidieť vystupovať?
18.11 v MMC v Bratislave
14.11.2014 10:02 - otázka od Maco
taves bachtale
podobne
14.11.2014 10:01 - otázka od Peter Kovac
Dobrý deň, pán Mrenica ako s odstupom času hodnotíte odchod členov dh okolo p. Šarkoziho. Nepovažujete to zradu, predsa len ste ich isto veľa naučil a ako sa pozeráte na ich súčasnú umeleckú cestu. Držím Vám palce. Od Vás sa isto nedočkáme žiadnych "diabolských Vianoc".
Ako každé teleso, ktoré prichádza na hudobnú scénu sa v názoroch odlišuje...kapely sa schádzajú a rozchádzajú. Nie je nutnosť zachovať kapelu za každú cenu aj keď to nejde. V súčasnej dobe spolupracujem s veľmi mladým teamom. používanie značky Diaboľské husle sa samozrejme v čase vianočných sviatkov snažím vynechávať. Myslím si, že meno Berky Mrenica je ešte stále zárukou (kvalitnej) hudby.
14.11.2014 09:58 - otázka od Mato
Zdravim, v poslednych rokoch o Diabolskych husliach velmi nepocut. V mediach sa skor pise o ciganskych diabloch. Necitite krivdu ze vam ukradli vase obecenstvo a repertoar?
Nie som zástancom medializácie za každú cenu, ... Mňa teší, že hrajú veci, ktoré hrali aj so mnou, čo svedčí, že môj názor a chápanie hudby bolo správne
14.11.2014 09:56 - otázka od Veronika
Dobrý deň prajem,ja by som sa chcela opýtať že aký máte vzťah z manželmi Silviou a Ernestom Sarkoziovými?A neplánujete s nimi spoluprácu?
Vsťah žiaden a neplánujeme s nimi spoluprácu. Zatiaľ nedospel čas...
14.11.2014 09:54 - otázka od šníder juraj
Som Očova aTeba aj otca som poznal.Bol spolužiakom môjho otca na ZŠ. Neplánuješ vystúpenie aj v jeho rodnej obci S pozdravom
Veľmi rád,ale to odo mňa nezáleží....Ak nás Očovej budú radi počuť, tak prídeme .

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu