Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európa je pod snehom, hlásia prvé obete

Návaly snehu vo Veľkej Británii Zobraziť galériu (3)
Návaly snehu vo Veľkej Británii (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Návaly snehu a teploty hlboko po nulou hlási takmer celá Európa vrátane oblastí, kde sú takto nízke teploty koncom novembra skôr raritou. Sneh a mráz spôsobujú vážne problémy na európskych letiskách, ako aj na cestách, kde si zľadovatený povrch a husté sneženie vyžiadalo po celom kontinente desiatky vážnych havárií. Prvých šesť obetí momentálnych mrazov hlási Moskva.

Husté sneženie včera ochromilo prevádzku na varšavskom letisku Fryderyka Chopina. Oneskorilo sa, resp. zrušilo viacero letov, sneh musia z ranveja odpratávať každých 15 minút. Aj keď sú podľa oficiálnych informácií všetky cesty v Poľsku prejazdné, motoristi musia počítať s veľkými problémami. V okolí Varšavy čakajú autá v zápche už vyše 20 hodín, komunikáciu blokujú kamióny. 

Na jednej z nemeckých diaľnic sa včera prevrátil kamión vezúci stovku živých ošípaných. Štyri zvieratá na mieste zahynuli, ďalších 21 museli utratiť. Vodič nákladného auta utrpel ťažké zranenia. Veľké obmedzenia hlási letisko vo Frankufte nad Mohanom, kde museli zrušiť viac ako 200 letov. Na niektorých lietadlách sa dokonca tvoril ľad, čo spôsobilo ešte väčšie časové straty. 

Prvých šesť zamrznutých hlási ruská metropola Moskva, kde teplota v týchto dňoch klesá až na mínus 20 stupňov Celzia. Mnoho ľudí muselo byť hospitalizovaných s omrzlinami. Ruskí meteorológovia očakávajú, že nastávajúca ruská zima bude najchladnejšia za mnoho rokov.

Zimné počasie sužuje aj Veľkú Britániu. Na cestách pribúda sneh, mráz na ostrovoch komplikuje cestnú, železničnú i leteckú dopravu. Fujavice a arktické podmienky predpovedajú britskí meteorológovia aj pre zvyšok týždňa. Úplne zatvorené ostáva už druhý deň medzinárodné letisko v škótskom Edinburghu. Problémy hlásia aj niektoré londýnske letiská.

Sneh potrápil, ale najmä prekvapil a potešil obyvateľov Španielska a Portugalska, pod bielou prikrývkou sa ocitla takmer celá horná polovica Pyrenejského poloostrova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu