Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podivné balíky v nákladných lietadlách vystrašili svet

Nákladne lietadlo spoločnosti UPS
Nákladne lietadlo spoločnosti UPS

NEW YORK/LONDÝN - Nález podozrivých balíkov na palubách niekoľkých nákladných lietadiel spoločnosti United Parcel Service (UPS) vyvolal obrovský rozruch a vyžiadal si mimoriadne bezpečnostné prehliadky lietadiel nákladnej prepravy v Spojených štátoch, v Británii a na Blízkom východe.

Prvé podozrivé zariadenie sa našlo v piatok ráno na letisku East Midlands asi 260 kilometrov severne od Londýnu na palube lietadla smerujúceho z Jemenu do Chicaga. Bola to náplň do atramentovej tlačiarne, ktorá ale vyzerala tak, že je v nej zabudované výbušné zariadenie (viedli z nej drôty a vo vnútri sa nachádzal biely prášok). Pyrotechnici a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) neskôr potvrdili, že v balíku neboli žiadne výbušné látky. Napriek tomu sú nákladné letiská na Blízkom východe, v USA a Británii v najvyššej bezpečnostnej pohotovosti, pričom osobná preprava prebieha bez problémov.

Pátraciu akciu vyvolal podľa americkej CNN tip od zdroja z tajnej služby. Údajne mali z Jemenu odoslať dva podozrivé balíky, v ktorých sa mohli nachádzať bomby. V médiách sa objavili špekulácie, že mohlo ísť o bezpečnostné cvičenie, ktorého cieľom bolo odhaliť pripravenosť v prípade reálneho teroristického útoku.

Podozrivé balíky sa našli aj v ďalších dvoch nákladných lietadlách spoločnosti UPS. Jeden bol súčasťou nákladu stroja kontrolovaného na letisku vo Philadelphii, druhý podozrivý balík hlásili z letiska Newark v New Jersey. Úrady preverujú tiež podozrivý náklad dvoch kamiónov spoločnosti UPS v New Yorku. Podozrivý balík odhalila aj prehliadka v lietadle spoločnosti FedEx v Dubaji, pričom aj tento stroj smeroval z Jemenu do Spojených štátov. Všetky podozrivé balíky napriek tomu, že sa prítomnosť výbušnín nepotvrdila, zaslali na laboratórnu expertízu.

FBI medzitým informovala, že všetky podozrivé zásielky smerovali na adresu "náboženských inštitúcií" v Chicagu. Vyšetrovatelia dodali, že malo ísť o objekty miestnej židovskej obce. FBI preto zaslala do všetkých židovských synagóg v Chicagu varovanie. Ku prípadu podozrivých zásielok sa v piatok na špeciálnej tlačovej besede v Bielom dome vyjadril aj americký prezident Barack Obama. V tejto súvislosti potvrdil, že jeho vláda ešte zvýši spoluprácu s jemenskou vládou v boji proti teroristom. Tí sa podľa neho začali v poslednom období sústreďovať práve v Jemene odkiaľ pochádzali všetky podozrivé balíky.

Spoločnosti UPS a FedEx v reakcii na bezpečnostnú pohotovosť pozastavili svoje lety z Jemenu. Americké a britské tajné služby momentálne preverujú spojitosť incidentu s jemenskou pobočkou medzinárodnej teroristickej organizácie al-Kájda. Do vyšetrovania sa zapojila aj vláda v Jemene.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu