Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trest za útok na rómsku rodinu: 20 až 22 rokov!

Neonacisti pred súdom
Neonacisti pred súdom

OSTRAVA – Výnimočné tresty uložil súd štvorici extrémistov za minuloročný podpaľačský útok na dom rómskej rodiny v moravskom Vítkove. Súd ich uznal vinnými z pokusu o vraždu a poškodzovania cudzej veci v spolupáchateľstve.

Všetci si majú trest odpykať vo väznici so zvýšenou ostrahou a majú zaplatiť mnohomiliónové odškodné. David Vaculík, Ivo Müller a Jaromír Lukeš majú ísť do väzenia na 22 rokov, Václav Cojocaru na 20.

Troch ľudí požiar vážne poranil, najvážnejšie vtedy ani nie dvojročnú Natáliu. Prípad dnes ale zrejme neskončí. Očakáva sa totiž, že obžalovaní, ich právnici či štátna zástupkyňa sa odvolajú. Štátna zástupkyňa požadovala pre troch súdených za pokus o rasovo motivovanú vraždu výnimočné tresty. Obhajcovia naopak chceli miernejšie tresty za všeobecné ohrozenie alebo ublíženie na zdraví a poškodzovanie cudzej veci. Advokát Vaculíka žiadal zvabenie viny.

Podľa obžaloby štyria mladíci na dom obývaný deväťčlennou rómsku rodinou zaútočili v noci na 19. apríla 2009. Traja z nich do okien hodili tri zápalné fľaše, štvrtý čakal v aute. Podľa obžaloby ich čin súvisel so zviditeľnením extrémistických skupín a tiež so 120. výročím narodenia Adolfa Hitlera.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu