Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecký minister: Varovania hrajú teroristom do karát

Thomas de Maiziere
Thomas de Maiziere (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere v stredu kritizoval aktuálne varovania pred hroziacimi teroristickými útokmi v Európe, ktoré podľa neho pomáhajú teroristom šíriť strach.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk takto reagoval na zverejnené informácie o údajnom teroristickom pláne, ktorý sa mal týkať aj Nemecka. Podľa ministra v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by krajina čelila bezprostrednej hrozbe.

"My to všetko berieme veľmi vážne. Ale sprievodná hudba na verejnosti je taktiež čosi, čo teroristi používajú, pretože chcú práve šíriť strach," povedal de Maziere v narážke na medializované informácie, hoci ich podľa vlastných slov nepovažuje za nepodložené. Minister zároveň odmietol tvrdenia, že súvisiace výstrahy zo strany Spojených štátov, Británie, Kuvajtu či Austrálie sú ozajstnými varovaniami, v ktorých tieto krajiny vyzývajú svojich občanov, aby necestovali do Európy. Vlády podľa neho vydali iba "cestovné upozornenia", čo je "veľký rozdiel".

De Maziere ešte v pondelok vyhlásil, že nemá "žiadne konkrétne údaje", ktoré by poukazovali na bezprostrednú hrozbu útokov. Hrozba, že teroristi udrú, podľa neho existuje už mnohé roky a v týchto dňoch nie je o nič vyššia ako zvyčajne. Minister reagoval aj na informácie, ktoré priniesli niektoré americké denníky, že hrozba útoku sa týka predovšetkým nemeckej metropoly Berlín.

Najnovšie varovania súvisia s medializovanými informáciami o teroristickom pláne, ktorý sa údajne podarilo odhaliť európskym tajným službám. Podľa konkrétnejších správ mali útoky pripomínať udalosti v Mumbaji z novembra 2008, keď skupina útočníkov na viacerých miestach zabila alebo zranila stovky ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu