Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do kín mieri film o Facebooku, jeho majiteľovi údajne nelichotí

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

NEW YORK - Do amerických kín mieri film o Facebooku, ktorý má na celom svete viac ako pol miliardy užívateľov. Film The Social Network (Sociálna sieť) jej zakladateľa, majiteľa a teraz miliardára Marka Zuckerberga údajne nepopisuje v príliš priaznivom svetle.

Dnes má svetovú premiéru na Newyorskom filmovom festivale. Do širokej distribúcie v USA vstúpi na začiatku októbra. Dielo režíroval David Fincher, ktorý vzbudil pozornosť napríklad svojimi snímkami Sedem či Klub bitkárov, scenár spracoval Aaron Sorkin.

Opisuje okolnosti vzniku Facebooku aj následné obvinenia, že sa Zuckerberg ku svojim spolupracovníkom a kamarátom nezachoval najlepšie, keď niektorých údajne podviedol a iných okradol. Podľa Sorkina tak príbeh nemá ďaleko ku gréckej tragédii. Zuckerberg, ktorého vo filme stvárnil Jesse Eisenberg, by údajne mohol byť moderným Richardom III.

"Dajte mu hrb a konskú nohu a ste celkom blízko," povedal časopisu Wired Sorkin. Fincher zase s nadsázkou poznamenal, že sa mu podarilo na základe komédií pre teenagerov vytvoriť variáciu na preslávený film Občan Kane od Orsona Wellsa opisujúci neľútostný vzostup tlačového magnáta. Film vychádza z knihy Bena Mezricha „Náhodní miliardári“, ktorý sa osobne venuje zakladateľom Facebooku a okolnostiam jeho vzniku.

Ako kniha, tak film nemajú oficiálne posvätenie firmy, aj keď sa s ňou tvorcovia filmu snažili spolupracovať. "Príbeh predstavený vo filme nezodpovedá realite. Ide o portrét vytvorený tak, aby prilákal ľudí do kina, a nie aby rozprával, ako to presne bolo," uviedol Facebook vo vyhlásení. Jeho zakladateľ je podľa informácií v americkej tlači vo filme stvárnený ako spoločensky neistý a trochu čudný študent Harvardskej univerzity, ktorý chcel preniknúť do tamojších elitných klubov. Nakoniec sa mu vďaka Facebooku podarilo oveľa viac.

Film s mottom "nezískate 500 miliónov priateľov, bez toho aby ste si neurobili niekoľko nepriateľov", sa snaží ukázať, že sa to nezaobišlo bez problematických krokov. Sám Zuckerberg, ktorý v súčasnosti disponuje majetkom v hodnote 6,9 miliardy dolárov, preto údajne z filmu nie je nadšený. "Prial by som si, aby o mne nikto netočil film, kým som nažive," povedal v nedávnom rozhovore.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu