Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Polícia zlikvidovala tábor 250 Rómov pri Miláne

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianska polícia včera na predmestí Milána zlikvidovala nadivoko postavený rómsky tábor, v ktorom bolo asi 250 ľudí. Oznámila to agentúra AFP. Citovala zástupcu starostu Riccarda De Corata, podľa ktorého sa obyvatelia tábora dopúšťali zločinov a násilností.

"Nevytvorilo sa žiadne napätie, ľudia odišli bez toho, aby robili ťažkosti," citovala AFP hovorcu polície. Obec im ponúkla útulok vo svojich zariadeniach, ale prijalo to len asi dvadsať žien a detí.

Tábor bol na súkromnom pozemku. Tvorilo ho 64 chatrčí a 35 stanov. Všetky zbúrali.

De Corato povedal, že od roku 2007 bolo v meste zlikvidovaných 315 takýchto ilegálnych táborov. To podľa neho umožnilo zadržať prílev nelegálnych rómskych prisťahovalcov, ktorých počet sa z 10 tisíc znížil na 1 200.

V Ríme v pondelok jeho starosta Gianni Alemanno oznámil, že radnica začne likvidovať asi 200 malých nelegálnych táborov rozsiatych po meste. Týždenne to vraj budú tri až štyri.

Rím má v pláne postaviť 10 až 12 úradmi kontrolovaných táborov, kde by našlo útočisko tých 6000 až 7000 kočovníkov, ktorí podľa sčítania v meste sú. Humanitárne organizácie odhadujú ich počet na viac než 14 tisíc.

Do eliminovania ilegálnych rómskych a kočovníckych táborov sa v posledných týždňoch pustilo zvýšenou mierou Francúzsko. Sprevádza to repatriáciami nelegálnych rómskych prisťahovalcov do Rumunska a Bulharska, zdôvodňovanými bezpečnostnými hľadiskami.

K spoločnému úsiliu o riešenie problematiky nelegálneho prisťahovalectva a pohybu menšín, ako sú Rómovia, po krajinách Európskej únie dnes v Ríme únii vyzval taliansky prezident Giorgio Napolitano. Po rokovaní s fínskou prezidentkou Tarjou Halonenovou povedal, že únia čelí "osobitne vážnemu problému, ktorý si vyžaduje spoločné riešenie".

Halonenová povedala, že zdieľa Napolitanovo znepokojenie, a vyhlásila, že EÚ by nemala byť "pevnosťou", ale "bezpečným miestom stretávania sa".

Nikto z nich sa nezmienil o polemike, ktorú vyvolalo rozhodnutie francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho zakročiť proti nelegálnym rómskym prisťahovalcom. Francúzsko uvádza, že jeho postup je v súlade s únijným zákonodarstvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu