Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Po výbuchu plošiny pátrajú po úniku ropy

Po výbuchu sa rozbehli záchranné akcie Zobraziť galériu (3)
Po výbuchu sa rozbehli záchranné akcie

Aktualizované

WASHINGTON - V Mexickom zálive vybuchla a začala horieť ďalšia ropná plošina. Všetkých 13 robotníkov, ktorí boli v čase explózie na zariadení, výbuch prežilo. Americká pobrežná stráž opravila pôvodnú správu, že sa od plošiny rozšíril asi 1,5 kilometra dlhý ropný povlak na hladine mora. Žiadne znečistenie zatiaľ nebolo spozorované.

Nešťastie sa stalo asi 300 kilometrov západne od miesta, kde tento rok po výbuchu ťažobnej plošiny spoločnosti BP vytekala tri mesiace ropa z poškodeného vrtu do mora a spôsobila najhoršiu civilnú ropnú haváriu v dejinách.

Mariner Energy, ktorá zariadenie prevádzkovala, oznámila, že plošina nebola v čase výbuchu v prevádzke a všetkých 13 pracovníkov tu vykonávalo údržbárske práce. Lietadlo spoločnosti, ktoré zo vzduchu sleduje miesto nešťastia, údajne zatiaľ neobjavilo žiadne stopy po úniku ropy alebo zemného plynu do mora, uviedol server CNN.

Pobrežná stráž neskôr upravila svoje skoršie vyhlásenie, že sa od horiaceho zariadenia šíri ropná škvrna. Správu o unikajúci surovine podľa stráže poskytla samotná spoločnosť Mariner Energy. Miesto havárie zostáva však pod kontrolou, lode a lietadlá v okolí pátrajú po možnom ropnom úniku.

Médiá upozorňujú na značné rozdiely medzi súčasným výbuchom a aprílovou explóziou plošiny spoločnosti BP. Zariadenie firmy Mariner Energy ťažilo ropu a zemný plyn z hĺbky 105 metrov, plošina BP vyhĺbila vrt v hĺbke 1,5 kilometrov. Teraz vybuchnutá plošina navyše už bola dlhší čas v prevádzke, zatiaľ čo pri aprílovej katastrofe explodovalo ťažobné zariadenia krátko potom, čo ukončilo hĺbenie vrtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu