Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Exriaditeľ chcel z Temelínu vyniesť urán

Jadrová elektráreň Temelín
Jadrová elektráreň Temelín

BRATISLAVA/PRAHA - Alarm sa spustil na vrátnici jadrovej elektrárne v Temelíne. Jej bývalý šéf, František Hezoučký (68), sa pokúšal vyniesť z areálu časť palivovej tyče používanej v reaktore. Hezoučký tvrdí, že ju len chcel ukázať študentom.

Muž, ktorý je považovaný za jedného z najväčších jadrových expertov v krajine, išiel pred niekoľkými týždňami na bežnú kontrolu ku svojmu bývalému závodnému lekárovi v areáli elektrárne. Išiel k nemu aj s aktovkou, do ktorej si v Temelíne vložil časť jadrového palivového článku. Konkrétne dve pelety, teda súčasti ozajstnej palivovej tyče používanej v reaktore. Informoval o tom dnes portál idnes.cz.

Pri vynášaní materiálu z elektrárne detekčné rámy spustili alarm. Vynášať rádioaktívny materiál z elektrárne je totiž prísne zakázané a pod prísnym dohľadom je aj akákoľvek manipulácia s jadrovými a uránovými látkami.

Bývalý šéf elektrárne sa bráni, že mal pri sebe materiál len preto, že ho chcel ukázať študentom, ktorých učí. Ak by sa ukázalo, že porušil zákon, hrozilo by mu až päť rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu