Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf BP na odchode, po úniku ropy má dostať 11,8 milióna

Tony Howard
Tony Howard (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Výkonný riaditeľ ťažobného koncernu BP Tony Hayward (53) firmu opustí s odstupným minimálne 11,8 milióna libier. Napísal to britský denník The Times. O Haywardovej rezignácii sa už v britských médiách špekuluje niekoľko dní, firma sama ale zatiaľ všetko na túto tému odmietala.

Povráva sa, že Haywarda nahradí Robert Dudley, ktorý za BP dohliada na likvidáciu škôd po úniku ropy. BP je za haváriou ropnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive. Únik ropy spôsobil najväčšiu ekologickú katastrofu v dejinách Spojených štátov.

Britské médiá cez víkend tiež informovali, že správna rada BP na pondelok zvolala schôdzku, na ktorej sa bude okrem iného zaoberať Haywardovou budúcnosťou. V minulých dňoch Hayward údajne so zvyškom riadiaceho tímu rokoval o podmienkach svojho odchodu, vrátane kompenzácie.

Suma 11,8 milióna libier, o ktorej sa Hayward údajne dohodol, zahŕňa hotovosť, aj príspevky na penziu. The Times tvrdia, že Hayward sa vzdá 546 tisícov akciových opcií a dvoch miliónov akcií, ktoré dostával v rámci plánu dlhodobých stimulov. Hodnota týchto cenných papierov sa teraz pohybuje okolo ôsmich miliónov libier.

Hovorca BP správu o prerokovanej sume označil za fámy a zopakoval, že Hayward zostáva šéfom BP a má podporu širšieho vedenia. Zdroje blízke BP ale podľa agentúry Reuters tvrdia, že BP chce, aby Hayward rezignoval. Správnej rade vadí, ako Hayward firmu viedol odvtedy, ako začali problémy v Mexickom zálive. Rezignáciu by vraj mohli oznámiť do dvoch dní.

Dudley už mal vedenie BP pred tromi rokmi nadosah, vtedy ale správna rada vo výberovom konaní dala prednosť práve Haywardovi. Dudley sa pohybuje v sektore ťažby ropy niekoľko rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu