Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Som oplzlý pedofil, povedal kňaz, ktorý zneužíval deti

John Sidney Denham
John Sidney Denham

CANBERRA - Na takmer 20 rokov väzenia dnes odsúdil súd v Austrálii katolíckeho kňaza, ktorý v 60. až 80. rokoch sexuálne zneužil 25 detí. Niektorí z nich mali vtedy len päť rokov. Informoval o tom britský spravodajský server BBC.

John Sidney Denham (67) na súde priznal vinu v sérii obvinení týkajúcich sa sexuálneho násilia na deťoch, ktorého sa dopustil ako učiteľ a kňaz v rokoch 1968 až 1986 na niekoľkých školách v Novom Južnom Walese. Za zločiny, zahŕňajúce aj sexuálne obťažovanie a znásilnenie chlapcov vo veku od 5 do 16 rokov, bol odsúdený na 19 rokov a desať mesiacov väzenia. Odpykať si musí najmenej 13 rokov a desať mesiacov, potom môže požiadať o prepustenie.

Podľa súdu jeho konanie "prispelo ku kultúre strachu a skazenosti", a to predovšetkým na jednej zo škôl, ktorá včas nezasiahla, a zločiny tak dlho zostali nepotrestané. Server denníka The Sydney Morning Herald uviedol, že obvinenia proti Denhamovi vzniesli až pred dvoma rokmi.

"Útoky sa dotkli mnohých detí, často vyžadovali výrazné plánovanie, boli opakovane sadistické a celkovo vytrvalé," povedala podľa BBC sudkyňa Helen Symeová. Denham sa obetiam a ich rodinám ospravedlnil a povedal, že nie je "nič než oplzlý pedofil, ktorý využil situáciu".

So škandálmi sexuálneho zneužívania detí kňazmi sa intenzívne cirkev potýka od začiatku roka. Desiatky prípadov v posledných mesiacoch odhalili v mnohých európskych krajinách, vrátane Nemecka, odkiaľ pochádza súčasný pápež. Udalosti staré aj niekoľko desaťročí vyplávali na povrch aj v Írsku, Rakúsku, Švajčiarsku, Holandsku alebo v Taliansku. Veľa ich vyšlo najavo aj v Spojených štátoch.

Postihnutí a ich rodiny rozsudok austrálskeho súdu privítali. Niektorí však poznamenali, že katolícka cirkev by mala za udalosť niesť zodpovednosť.

Pápež Benedikt XVI sa pri svojej návšteve v Austrálii v júli 2008 s niektorými obeťami zneužívania zo strany kléru stretol a verejne sa za prečiny ospravedlnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu