Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA kritizovali SR v správe o ľudských právach na 25 stranách

USA vytýkali Slovensku napríklad aj zhromaždenia Slovenskej Pospolitosti
USA vytýkali Slovensku napríklad aj zhromaždenia Slovenskej Pospolitosti

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických vo štvrtok vydalo svoju najnovšiu Správu o ľudských právach (Human Rights Report), v ktorej zhodnotilo stav dodržiavania ľudských práv vo svete v roku 2009. Medzi kritizovanými krajinami bolo aj Slovensko, ktorému vo svojej správe úrad venoval takmer 25 strán.

Ako ministerstvo v úvode na margo Slovenska uviedlo, vláda rešpektuje ľudské práva svojich občanov, avšak niektoré oblasti sú stále problémové. Medzi ne aj naďalej patrí údajné zlé zaobchádzanie s rómskymi podozrivými; dĺžka predbežného zadržiavania; obmedzovanie slobody vierovyznania; obavy týkajúce sa integrity súdnictva, korupcie vo vláde, na úrovni samospráv a v zdravotníctve; ale aj násilie páchané na ženách a deťoch či spoločenská diskriminácia a násilie páchanie na Rómoch a príslušníkoch iných menšín.

Medzi konkrétnymi prípadmi, ktoré si ministerstvo zahraničia USA všimlo, je zvolenie Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu aj napriek jeho možným osobným kontaktom s osobou podozrivou z organizovanej trestnej činnosti. Takisto spomína aj preradenie sudkyne Anny Benešovej na súd nižšieho stupňa, čo sa malo údajne stať pre jej nesúhlas rozhodnúť v prospech Harabina súdiaceho sa s denníkom SME, a ďalšie disciplinárne konania proti sudcom kritizujúcich Harabina a stav súdnictva v krajine.

Americké ministerstvo zahraničia vo svojej výročnej správe spomína aj nástenkový tender či predaj emisií.

V dokumente sa vyskytuje aj zmienka o verejnoprávnych médiách (STV, SRo a TASR), ktoré čiastočne financuje štát a na ich čele sú politickí nominanti. Ako ministerstvo píše, podľa niektorých správ vedenie STV vyvíjalo tlak na oddelenie spravodajstva, aby poskytovalo informácie o krokoch vlády vyznievajúce v jej prospech.

V správe sa píše aj o prípade z novembra, keď premiér Robert Fico využil svoje právo na odpoveď podľa tlačového zákona prijatého rok predtým. Premiéra Fica si americký úrad všimol aj v súvislosti s víťazstvom v súdnom spore proti týždenníku Trend. Do pozornosti ministerstva zahraničia sa dostala tiež jeho decembrová tlačová konferencia, na ktorej obviňoval médiá zo sprisahania proti nemu.

V súvislosti s médiami ministerstvo zaznamenalo aj prípad, keď súčasný predseda najvyššieho súdu Harabin v máji požiadal tri vydavateľstvá a rozhlasovú stanicu o mimosúdne vyrovnanie v celkovej výške 200 tisíc eur, čo vyvolalo obavy, či bývalý minister spravodlivosti nechcel namiesto očistenia svojho mena zastrašovať a vydierať médiá. Medzi žalobami proti médiám spomínanými v správe je aj septembrové víťazstvo šéfa ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara v súdnom spore proti týždenníku Plus 7 dní a žaloba premiéra Fica proti denníku SME.

Predsedu SNS Jána Slotu ministerstvo spomínalo v súvislosti s jeho diskriminačnými vyjadreniami o homosexuáloch, podľa ktorých je jeho strana "proti akémukoľvek podporovaniu týchto chorých vzťahov".

Slovenskú políciu úrad spomínal v súvislosti s prípadom z marca 2009, keď košickí policajti týrali rómskych chlapcov po tom, ako mali ukradnúť kabelku. Ministerstvo takisto spomenulo aj júnový protest počas návštevy čínskeho prezidenta Chua Ťin-tchaa v Bratislave.

V správe je zmienka aj o extrémistickej organizácii Slovenská pospolitosť, ktorá v auguste v Šarišských Michaľanoch zorganizovala zhromaždenie proti "rómskemu teroru", na čo Rómovia z okolitých domov ušli v strachu pred možnými násilnosťami zameranými proti nim.

Americké ministerstvo zahraničných vecí svoju správu pripravuje v spolupráci so svojimi diplomatickými zastupiteľstvami v jednotlivých krajinách a mimovládnymi a medzinárodnými organizáciami. Uceleným dokumentom sa následne zaoberá aj Kongres. USA sa touto formou rozhodli prispievať k zlepšovaniu stavu ľudských vo svete a formálne tak prevziať zodpovednosť za kritiku ich nedodržiavania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu