Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obhajcu pedofila Nováka vyškrtnú zo zoznamu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Obhajca Rudolf Fori požiadal o vymazanie z radov advokátov. Zastupoval na doživotie odsúdeného pedofila Antonína Nováka (43), ktorý v Česku znásilnil a zavraždil chlapca (9).

Pri procese vyhlásil, že by jeho mandant mal dostať trest smrti, keby to bolo možné. Podľa advokátskej komory nezastupoval dosatočne práva klienta.

Fori požiadal o vyškrtnutie zo zoznamu sám. Profesijné združenie advokátov viedlo už od augusta voči právnikovi kvôli jeho výrokom disciplinárne konanie. To teraz zastavili. Komora Foriho obvinila z porušenia Novákových práv. Zároveň uviedla, že nekonal svedomito a porušil povinnosť mlčanlivosti, keď ako obhajca poskytol rozhovory, v ktorých sa dištancoval od obhajoby svojho klienta spôsobom pre advokáta neprijateľným. Advokáti údajne musia hľadať poľahčujúce okolnosti aj v prípade, že s konaním obžalovaného právne a ľudsky nesúhlasia.

"V prípade, ak by existoval trest smrti, tak verím, že dostane trest smrti. To je môj názor," povedal právnik novinárom pri procese s Novákom. Potom tvrdil, že jeho slová skreslili. Niektoré servery totiž uviedli, že Novákov obhajca prekvapil vyhlásením, že by mu udelil trest smrti, keby mohol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu