Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maloletí bratia takmer umučili rovesníkov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Anglicko šokoval prípad dvoch bratov (10 a 11), ktorí vlani na jar v grófstve Yorkshire brutálne mučili dvoch rovesníkov a podľa svojej výpovede ich nezabili len preto, že ich už boleli ruky.

Obaja páchatelia, ktorí pochádzajú z rozvrátenej rodiny, vysvetlili svoje krutosti tým, že nemali čo robiť. Súd v Sheffielde oboch bratov dnes odsúdil k časovo neobmedzenému odňatiu slobody. Sudca zdôraznil, že budú zbavení slobody najmenej päť rokov. Potom sa bude rozhodovať o ich ďalšom osude.

Odborníci budú najmä zvažovať ich nebezpečenstvo pre okolie. Sudca ich konanie označil za "odpudivé a hrozné" a zdôraznil, že obaja predstavujú pre svoje okolie veľké riziko. Bratia napadli vlani 4. apríla v Edlingtone v južnom Yorkshire deväťročného a jedenásťročného chlapca. Vylákali ich na odľahlé miesto pri potoku pod zámienkou, že im ukážu mŕtvu líšku.

Najprv ich obrali o mobilné telefóny a peniaze a potom ich hodinu a pol mučili. Tĺkli im do hlavy tehlami a kameňmi, skákali im po hlave a genitáliách, nútili ich jesť bahno a zraňovali ich sklenenými črepmi. Staršiemu chlapci hodili na hlavu porcelánovú výlevku. Jednému z nich palicou prepichli ruku až na kosť a potom mu v rane uhasili cigaretu. Prinútili ich tiež sa vyzliecť a vykonávať sexuálne akty.

Celý prípad vyvoláva v Británii spomienku na vraždu dvojročného Jamesa Bulgera, ktorého v roku 1993 v Liverpoole uniesli a usmrtili dvaja desaťroční chlapci. Avšak tentoraz miera násilia na obetiach zrejme nemá v histórii britskej kriminalistiky obdobu, poznamenala stanica BBC. Britské médiá tiež tvrdia, že zločinu sa mohlo predísť, pretože obaja bratia boli "známe firmy". Často napádali rovesníkov aj dospelých a sociálni pracovníci sa nimi často zaoberali.

"Bolo to dlhotrvajúce, sadistické násilie, ktoré nemalo iný dôvod ako to, že vás naozaj bavilo ich zraňovať a ponižovať," vyhlásil dnes sudca po vynesení rozsudku. Bratia sa svojim obetiam pri mučení vyhrážali smrťou. Mladšiemu chlapcovi v jednej chvíli utiahli okolo krku slučku a pýtali sa ho, či už umiera. A keď sa ich kriminalisti pýtali, prečo s mučením prestali, povedali, že to bolo len preto, že ich už boleli ruky. Odišli domov a povedali obom obetiam, aby nikam nechodili, že sa ešte vrátia a "dokončia ich". Po ich odchode sa deväťročný chlapec opýtal staršieho kamaráta, ako na tom je.

"Nevidím a nemôžem sa hýbať. Choď, ja tu umriem," povedal mu. Mladší chlapec potom odišiel do mestečka pre pomoc. Keď bol starší chlapec nájdený, bol podchladený a lekár z nemocnice v Sheffielde povedal, že keby zostal bez pomoci dlhšie, svoje zranenia by neprežil. Po zadržaní obaja bratia svoj čin vysvetľovali tým, že sa nudili.

"Keďže nebolo čo robiť," povedal jeden z nich. Časť mučenia si dokonca natočili na ukradnutý mobil. Pred súdom bol premietaný asi dvadsaťsekundový záber zachytávajúci jedného chlapca na zemi zaliateho krvou. Obaja bratia po zadržaní ani pred súdom nedávali najavo citové reakcie, súcit s obeťami, ani výčitky svedomia.

Detská psychologička, ktorá ich vyšetrovala, povedala pred súdom, že najmä u mladšieho z bratov je riziko, že sa z neho stane "psychopatický zločinec". Jedinou výnimkou bola ale práve jeho reakcia, keď sa vo štvrtok na súde rozplakal pri popise pomerov u nich doma.

Podľa sociálnych pracovníkov obaja páchatelia vyrastali v "škodlivom" domácom prostredí, ktoré charakterizovali "rutinné agresie, násilie a chaos". Ich otec pred nimi brutálne napádal matku, ktorá mala spolu sedem detí.

Rodičia im tiež bežne púšťali extrémne násilné filmy. Podľa jednej príbuznej dávala matka deťom marihuanu do čaju, aby lepšie spali. Obaja bratia tiež pili alkohol a fajčili cigarety aj marihuanu, ktorú si otec pestoval v záhradke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu