Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Che Guevara sa skrýval u milenky v Československu

Che Guevara
Che Guevara (Zdroj: SITA)

PRAHA - Argentinsko-kubánsky revolucionár Ernesto Che Guevara sa na jar 1966 skrýval v Československu. Pod cudzím menom žil päť mesiacov vo vile v obci Ládví (okr. Benešov). Niekoľko týždňov tam strávil so svojou priateľkou, východonemeckou agentkou Tanjou. V Československu si tiež liečil astmu. Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Che Guevara sa ukrýval na jednom z konšpiračných miest, ktoré mala k dispozícii vtedajšia československá rozviedka. Oholil si fúzy, ostrihal vlasy a nosil silné okuliare, uviedol denník.

Vilu, v ktorej Che Guevara žil, štát predal v roku 1978. Súčasný majiteľ nemal ani tušenie, kto v jeho dome kedysi býval. Miestni si ale údajne na Kubánca pamätajú. Jeden z hlavných dôkazov o jeho pobyte v ČSSR poskytli jeho vlastné zápisky v knihe Poznámky z Prahy. Dôležité je aj svedectvo bývalého agenta kubánskej rozviedky, diplomata Joseho Luisa Ojalva, ktorý mal Che Guevarov utajený pobyt na starosti.

Indície sa prepojili vďaka informáciám zo zložky Che Guevarovej milenky Tamary Bunkeovej, známej pod prezývkou Tanja. Zväzok je v Archíve bezpečnostných zložiek.

Československá tajná služba Bunkeovú vycvičila, poskytla jej falošnú identitu a vyrobila cestovné pasy s nepravými vízami. Takzvanú inštruktáž Tanja absolvovala práve vo vile v Ládví.

Che Guevara odišiel z Československa 19. júla 1966 s uruguajským pasom na meno Ramón Benitez. Vlakom šiel z Prahy do Viedne, kde presadol na vlak do Ženevy, odtiaľ potom išiel do Zürichu. Potom odletel cez Moskvu do Havany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu