Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Padla Topolánkova vláda, parlament jej vyslovil nedôveru

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

PRAHA - Česká vláda neustála utorňajšie hlasovanie o vyslovení nedôvery v dolnej komore parlamentu, kde príslušný návrh podporilo 101 poslancov. Informujú o tom české médiá, podľa ktorých bola opozícia úspešná vďaka podpore dvoch nezávislých poslankýň a dvojici rebelujúcich poslancov vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS).

V hlasovaní 200-členného zhromaždenia tak dosiahla presne nadpolovičnú väčšinu, ktorá je potrebná na odvolanie vlády. Kabinet pravicového premiéra Mirka Topolánka tak musí odstúpiť v období, keď plní úlohy predsedníctva Európskej rady a pripravuje sa na aprílový summit EÚ-USA.

Utorňajšie hlasovanie bolo už piatym pokusom o vyslovenie nedôvery Topolánkovi a jeho vláde iniciovaným opozíciou. Opozičná Česká strana sociálno demokratická (ČSSD) a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) majú v Snemovni dokopy 97 poslancov, koalícia zložená z ODS, kresťansko-demokratickej KDU-ČSL a Strany zelených disponuje 96 kreslami. Ako uvádza spravodajský server iDNES.cz, proti vláde hlasovali aj poslankyne Věra Jakubková a Olga Zubová, ktoré nedávno vylúčili zo Strany zelených, a zástupcovia ODS Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý. Pred hlasovaním sa pritom špekulovalo o úmysloch viacerých ďalších poslancov. Najnovší návrh na vyslovenie nedôvery vláde podali po tom, ako jeden z Topolánkových poradcov údajne vyvíjal nátlak na verejnoprávnu Českú televíziu, aby neodvysielala kritickú reportáž o bývalom poslancovi ČSSD, ktorý v súčasnosti podporuje koalíciu.

Hlasovanie sa uskutočnilo po takmer štvorhodinovej rozprave za prítomnosti Topolánka. Ten sa po prekvapujúcom výsledku už len poďakoval tým, ktorí sa nepridali k opozícii. "Ďakujem všetkým, ktorí hlasovali za vládu. Toto hlasovanie však beriem a budem sa riadiť podľa ústavy," cituje premiéra iDNES.cz. Topolánek predtým varoval nezávislých poslancov, že by bolo "nezodpovedné" hlasovať proti vláde v období krízy, a odmietol myšlienku nástupu dočasnej vlády počas českého predsedníctva EÚ.

Opozičný líder Jiří Paroubek vyjadril záujem zostaviť vládu odborníkov, ktorá by mala podporu "naprieč politickým spektrom". Ako uviedol pred novinármi v snemovni, predčasné voľby by sa mohli konať na jeseň alebo na jar. Kancelária prezidenta Václava Klausa zatiaľ vydala iba stručné vyhlásenie, podľa ktorého je o hlasovaní informovaný a vyjadrovať sa k nemu považuje za "predčasné a nerozumné".

Podľa českej ústavy musí vláda po vyslovení nedôvery podať demisiu do rúk prezidenta. Jej pôsobenie však pokračuje až do vymenovania nového kabinetu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu