Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyšetrovanie útokov sprevádzajú násilnosti

(Zdroj: TASR)

BELFAST - Zadržanie bývalého prominentného člena Írskej republikánskej armády (IRA) Colina Duffyho v súvislosti s nedávnym zastrelením dvoch britských vojakov v Severnom Írsku sprevádzajú násilnosti. Radikálna mládež zaútočila kameňmi a zápalnými fľašami na policajné autá a stanicu v meste Lurgan, kde Duffyho a ďalších dvoch zadržaných vypočúvajú.

Duffy patril medzi radikálnych členov IRA, pričom s jej politickým krídlom Sinn Féin sa rozišiel potom, čo sa dohodla na zdieľaní moci s probritskými unionistami. Duffyho zadržali pre podozrenie, že sa podieľal na vražde dvoch britských vojakov, ktorých zastrelili minulú sobotu pred ich kasárňami v meste Massereene.

K útoku sa prihlásila skupina Pravá IRA. V pondelok došlo k ďalšiemu útoku - v meste Craigavon zastrelili policajného dôstojníka. Zodpovednosť za tento útok prevzala odštiepenecká skupina Pokračovanie IRA. Oba útoky vyvolali znepokojenie z obnovenia sektárskeho násilia medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku.

Polícia za oba útoky zadržala celkovo deväť ľudí. K odštiepeneckým frakciám IRA, akými sú napríklad Pravá IRA alebo Pokračovanie IRA, patrí celkovo asi 300 ľudí. Ako v nedeľu povedal severoírsky policajný šéf Hugh Orde, "disidentov, ktorí sú proti mierovému procesu je síce relatívne málo, no sú veľmi nebezpeční".

Radikálne skupiny podľa neho za posledných 18 mesiacov uskutočnili najmenej 25 pokusov o útok na políciu. Orde odmietol správy, podľa ktorých radikálni republikáni pripravujú útoky proti cieľom v Británii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu