Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Od začiatku roka zahynulo vo svete 26 novinárov

ŽENEVA - Od začiatku roka 2009 bolo vo svete zabitých alebo zavraždených už 26 novinárov, informovala v pondelok medzinárodná organizácia na ochranu novinárov Press Emblem Campaign (PEC). Podľa jej údajov ide pritom v porovnaní s rovnakým obdobím v predchádzajúcom roku o výrazný nárast, keďže v januári a februári 2008 o život prišlo 16 pracovníkov médií.

"Zabíjanie novinárov je jasne spojené so situáciou vnútorného konfliktu," povedal generálny tajomník mimovládnej organizácie Blaise Lempen vo vyhlásení. Obete si vyžiadala predovšetkým situácia v Pásme Gazy, kde zahynuli štyria novinári, pričom rovnaký počet ich prišiel o život v Pakistane.

Dvaja zomreli v Iraku, Mexiku, Nepále, Rusku, Somálsku, Srí Lanke a Venezuele, zatiaľ čo jednu obeť z mediálnej brandže hlásila Kolumbia, Keňa, Madagaskar a Filipíny. Organizácia PEC, ktorá v minulom roku zaznamenala celkovo 81 obetí z radov novinárov, vyzvala Radu Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC), aby sa zaoberala týmto podľa nej "globálnym problémom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu