Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Posádky jadrových ponoriek si neboli vedomé zrážky

PARÍŽ - Francúzska a britská posádka si vôbec neuvedomili, že ich jadrové ponorky sa zrazili, až kým ich v tejto súvislosti nekontaktovali ich vlády. V utorok to vyhlásil francúzsky minister obrany Hervé Morin. Francúzske námorníctvo 6. februára oznámilo, že ponorka Le Triomphant vrazila pod vodou do neznámeho objektu a Briti reagovali vyhlásením, že v tom istom čase mali tiež problém.

Ponorky sa zrazili v noci z 3. na 4. februára v Atlantickom oceáne. Britská HMS Vanguard a francúzska Le Triomphant sa pri incidente poškodili, neprišlo však k porušeniu nukleárnych častí.

"Bol to neuveriteľný incident," povedal Morin, pričom poukázal na mimoriadnu neodhaliteľnosť týchto ponoriek, ktoré sú skoro absolútne nehlučné, čo mohlo byť dôvodom kolízie. Obe ponorky sa vrátili na svoje základne - francúzska do Brestu a britská po istom čase do škótskej námornej základne Faslane.

Britskí experti potom prišli na kontrolu francúzskeho stroja a zistili, že došlo ku zrážke. Minister Morin opäť poprel tvrdenia, že námorníctvo sa snažilo incident utajiť. Prípad sa podľa neho vyšetruje.

Na palubách oboch plavidiel sa v čase incidentu nachádzalo 250 námorníkov. Každá z ponoriek je 150 metrov dlhá a 13 metrov široká a je schopná uniesť 48 nukleárnych hlavíc na maximálne 16 raketách.

Podľa expertov kolízia nemohla spôsobiť jadrový výbuch, no možný bol únik radiácie do oceánu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu