Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sv. Vatentína oslávil Al Capone - masakrou konkurentov!

Al Capone
Al Capone

CHICAGO - Oslava svätého Valentína v jednej z chicagských garáží sa 14. februára 1929 naozaj "vydarila" - na zemi zostalo ležať viac ako sto prázdnych nábojníc a sedem ľudských tiel. Originálny darček k sviatku zamilovaných poslal mafiánsky boss Al Capone svojmu konkurentovi Georgovi Moranovi, ten sa však na svoje šťastie na stretnutie nedostavil a o pár rokov si tak predĺžil život.

V dvadsiatych rokoch minulého storočia plynuli najväčšie zisky amerického podsvetia z nelegálneho predaja alkoholu. Inak tomu nebolo ani v Chicagu, kde vládol neľútostný mafiánsky boss Alphonse (Al) Capone. Syn prisťahovalcov z talianskeho Neapola sa z predavača cukroviniek vyšvihol na post kráľa organizovaného zločinu.

Zisky z pokútneho predaja alkoholu síce Caponovi utešene rástli, ale zároveň s nimi rástla aj konkurencia, ktorú predstavoval predovšetkým gang Georga "Bugsa" Morana. Moran si dokonca trúfol aj na muža číslo dva v Caponovom gangu Jacka McGurna, ktorý len zázrakom prežil útok Moranových strelcov. Odpoveď na Moranovu trúfalosť bola celkom v Caponovom štyle - chladnokrvná a nemilosrdná. A prišla na deň svätého Valentína.

Celú odvetnú operáciu riadil Jack McGurn, hoci ani ten sa na nej osobne nezúčastnil. Podľa plánu mal v jednej z garáží Moran prevziať náklad veľmi kvalitnej whisky za výhodnú cenu. Okolo pol jedenástej dopoludnia bolo na dohovorenom mieste päť členov Moranovho gangu, jeden ich priateľ a náhodný automechanik. Sám Moran sa oneskoril a keď videl, ako ku garáži prichádza policajné auto, schoval sa a utiekol.

Z auta vystúpili dvaja policajti a traja muži v civile - všetci Al Caponovi muži. Moranovi ľudia sa najprv domnievali, že ide o bežnú policajnú raziu, preto pokojne zložili zbrane a zoradili sa všetci s rukami za hlavou čelom k stene. To bola ale posledná vec, ktorú stačili vo svojom živote urobiť.

Keď utíchli výstrely, z garáže vyšli falošní policajti a pred nimi s rukami nad hlavou muži v civile. Obyvatelia okolitých domov, ktorí počuli streľbu, sa tak domnievali, že polícia chytila páchateľa a ďalších policajtov volať netreba. Keď na miesto prišla skutočná polícia, našla jediného človeka, ktorý ešte nejaký čas dýchal. Ten však vypovedať odmietol.

Sám Al Capone sa v tom čase slnil na Floride, ale Moran ho aj tak obvinil z toho, že má masaker na svedomí. Tým však porušil mafiánsky zákon omerty a v podsvetí stratil svoj vplyv. Okolo roku 1940 sa presťahoval do Ohia a špecializoval sa na lúpeže a falšovanie bankoviek. Niekoľko rokov strávil vo väzení, kde aj vo februári 1957 zomrel na rakovinu pľúc. Valentínský masaker síce Caponovi vyriešil problémy s konkurenciou, ale pritiahol pozornosť verejnosti a federálnych orgánov.

Polícia sa už dlho predtým snažila Capona dostať do väzenia, ale až s pomocou nastrčeného agenta z ministerstva financií sa podarilo zhromaždiť dôkazy o porušení zákona o dani z príjmu. Mafiána, ktorý sám zabil niekoľko ľudí a dal zlikvidovať desiatky ďalších, v roku 1931 odsúdili na 11 rokov za daňový únik.

Z väzenia sa síce dostal už v novembri 1939, ale to už bol v pokročilom štádiu syfilisu. V zúboženom stave potom dožíval na svojej usadlosti na Floride, kde v januári 1947 zomrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu