Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Livniová i Netanjahu tvrdia, že vo voľbách zvíťazili

Cipi Livniová
Cipi Livniová

JERUZALEM - Kadima izraelskej ministerky zahraničia Cipi Livniovej i opozičný líder strany Likud Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásili, že zvíťazili v parlamentných voľbách. Tie sa v krajine konali v utorok a ich oficiálne výsledky pritom zatiaľ nie sú známe.

Predbežné výsledky, ktoré odvysielali tri televízne kanály, zatiaľ naznačujú tesné víťazstvo Kadimy. Jej zástupcovia by na základe týchto údajov obsadili v 120-člennom Knessete 29 až 30 kresiel, zatiaľ čo opozičnému Likudu by pripadlo 27 až 28 mandátov.

"Cipi Livniová je nová premiérka, pretože Kadima sa umiestnila ako prvá," vyhlásila súčasná predsedníčka parlamentu Dalia Iciková z Livniovej strany. Napriek tomu, že podporovatelia Kadimy sa po zverejnení prieskumov radovali, ešte nie je celkom jasné, či sa práve Livniová stane novou predsedníčkou vlády.

Netanjahu totiž rovnako tvrdí, že víťazstvo patrí jemu. "Národný tábor vedený Likudom zvíťazil s jednoznačnou väčšinou," povedal opozičný líder svojim stúpencom v Tel Avive. "Som si istý, že budem schopný vytvoriť budúcu vládu," dodal. Tesné výsledky napovedajú, že Izrael čakajú týždne politických vyjednávaní a nestability.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu