Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na rokovaniach v Moskve má byť prítomná aj EÚ

Vladimír Putin
Vladimír Putin

MOSKVA - Na sobotňajších moskovských rokovaniach medzi ruským premiérom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinskou partnerkou Juliou Tymošenkovou, ktorých začiatok bol stanovený na pol druhú popoludní SEČ, sa zúčastní aj Alexej Miller, riaditeľ ruského plynárenského gigantu Gazprom, a šéf ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Oleh Dubyna.

Informovali o tom ruské tlačové agentúry. Európsku úniu má zastupovať eurokomisár pre energetiku Andris Piebalgs a Martin Říman, minister energetiky Českej republiky, ktorá v súčasnosti únii predsedá.

Tymošenková sa chystá presadzovať podmienky, ku ktorým patrí odmietanie sprostredkovateľov pri dodávkach plynu a vylúčenie akéhokoľvek predaja ukrajinských plynovodov. Zároveň pred cestou požiadala, aby Ukrajina počas vyjednávaní hovorila jedným hlasom. Premiérka Tymošenková a ukrajinský prezident Viktor Juščenko sa totiž v Kyjeve nevyjadrovali rovnako o podmienkach zmluvy o tranzite ruského plynu cez ich krajinu. Juščenko povedal, že problematika obnovenia dodávok plynu do Európy je spojená s dokončením zmluvy o dodávkach na Ukrajinu v roku 2009. "Problematika dodávok zemného plynu na Ukrajinu a problematika tranzitu sú vzájomne spojené a musí sa o nich diskutovať ako o jednom balíčku," uviedol úrad prezidenta. Tymošenková však uviedla, že tieto dve otázky nie sú spojené.

Gazprom sa vyjadril, že cena, ktorú by Ukrajina mala v roku 2009 platiť za ruský plyn, by mala byť na európskej úrovni 450 amerických dolárov (339,11 eur) za tisíc kubických metrov. Ukrajina, ktorá smeruje do najhoršej recesie za desaťročie, však tvrdí, že si môže dovoliť platiť iba 201 dolárov (151,47 eur). Zároveň si želá zvýšiť poplatky za tranzit ruského plynu do Európy. V roku 2008 Kyjev za tisíc kubických metrov plynu platil 179,5 dolárov (135,27 eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu