Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Falošný generál vymámil z moskovských podnikateľov milióny!

MOSKVA - Moskovská polícia zatkla podvodníka, ktorý sa vydával za generálmajora tajné služby FSB. Od moskovských podnikateľov tak vymámil najmenej 66 miliónov rubľov (skoro ::: miliónov korún) za sľuby, že bude chrániť ich podnikanie. Oznámil to dnes list Kommersant.

Nikolaja Malyškina (58) zatkli ešte 18. decembra v moskovskej reštaurácii Štít a meč neďaleko sídla tajnej služby FSB. Práve v tejto reštaurácii sa často stretával so svojimi obeťami.

Rodák z čuvašskej dediny Tyrlema v 80. rokoch pracoval ako kriminalista, kým prešiel na druhú stranu barikády. Prvý trest si odpykal za prekročenie právomocí a nezákonné držanie zbrane. Za mrežami sa ocitol ešte tri krát, než si vymyslel trik s generálskou uniformou a stal sa stálym návštevníkom kasín a banketov moskovskej elity.

Práve hýrenie v kasínach a drahých reštauráciách vyvolalo podozrenie polície, ktorá preverila, že žiadny generál Malyškin v zoznamoch pracovníkov FSB nefiguruje, na rozdiel od zoznamov recidivistov. Malyškin je zrejme aj dobrý psychológ, pretože si dokázal získať dôveru mnohých podnikateľov. „Časť obetí naďalej odmieta svedčiť a radšej sa zmierila s finančnými stratami,“ prezradil jeden z vyšetrovateľov.

V spise však figurujú aj tri prípady, keď obete prehovorili. Od majiteľa stavebnej firmy Malyškin prevzal 30 miliónov rubľov na predvolebnú kampaň kandidáta, údajne podporovaného vedením FSB. Za peniaze dostal sľub, že jeho podnikanie bude plne chránené.

Od ďalšieho zinkasoval pol milióna dolárov na údajnú „supertajnú jednotku FSB, ktorú kvôli utajeniu nemožno financovať z federálneho rozpočtu“. Ďalších 860 tisíc eur prevzal na „tajnú operáciu na severnom Kaukaze“.

V troch prípadoch si tak falošný generál prišiel na 66 miliónov rubľov. Podobných epizód však bolo podľa vyšetrovateľov najmenej 19.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu