Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Židovské útoky v Hebrone vraj pripomínajú pogrom

Ehud Olmert
Ehud Olmert

TEL AVIV - Odchádzajúci izraelský premiér Ehud Olmert prirovnal násilie židovských osadníkov proti Palestínčanom v Hebrone k protižidovským útokom v Európe pred a počas II. svetovej vojny. Na rokovaní vlády vyhlásil, že bol zahanbený po nedávnych incidentoch v tomto meste na Západnom Brehu a násilie podľa neho prerástlo do "pogromu".

Osadníci postrelili a zranili troch Palestínčanov a zapaľovali tamojšie budovy po tom, ako izraelské bezpečnostné jednotky vyhnali skupinu Židov z budovy, ktorú okupovali. Informovala o tom britská BBC. "Ako Žid som bol zahanbený scénami, keď Židia podpaľujú domy nevinných Arabov v Hebrone. Na opísanie scén, ktoré som videl, neexistuje iná definícia ako 'pogrom'," povedal členom svojej vlády podľa izraelského verejnoprávneho rozhlasu. "Sme synmi národa, ktorý vie, čo znamená pogrom a toto slovo používam po zrelej úvahe," dodal Olmert.

Izraelské bezpečnostné sily vo štvrtok vysťahovali približne 250 židovských osadníkov, ktorí nezákonne obývali dom v Hebrone na Západnom brehu Jordánu. Minister obrany Ehud Barak povedal, že armádu na vysťahovanie osadníkov nasadil po tom, ako zlyhali všetky pokusy presvedčiť ich, aby odišli pokojne. Židovskí osadníci nezákonne obývajúci dom v Hebrone odmietali príkaz izraelského Najvyššieho súdu, aby sa vysťahovali, pretože inak budú deložovaní. V prevažne Palestínčanmi obývanom Hebrone žije pomerne malá asi 600-členná židovská komunita.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu