Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Švajčiarsky prezident vyjadril uznanie za pokus zabiť Hitlera

Švajčiarsky prezident Pascal Couchepin
Švajčiarsky prezident Pascal Couchepin

BERN - Švajčiarsky prezident Pascal Couchepin v piatok vyjadril ľútosť, že sa jeho krajine pred 70 rokmi nepodarilo zachrániť študenta teológie Mauricea Bavauda pred popravou nacistami.

Dvadsaťpäťročný Švajčiar sa pokúsil zavraždiť Adolfa Hitlera 9. novembra 1938, len deň pred Krištáľovou nocou. V tú noc jednotky SA odvliekli približne 30-tisíc Židov do koncentračných táborov, desiatky ľudí zabili, okrem toho ničili a rabovali synagógy, židovské domy a obchody.

"Zdá sa, že predpovedal skazu, ktorú Hitler spôsobil celému svetu," uviedol Couchepin v oficiálnom vyhlásení. "Za to si zaslúži pamiatku a uznanie," dodal.

Teológ Peter Spinatsch, ktorý vedie kampaň za Bavaudovu rehabilitáciu, je s prezidentovým vyhlásením nespokojný. Vyjadrenie je len čiastočným úspechom kampane. "Čakal som, že sa ospravedlnia za ohavný čin švajčiarskej polície, ktorá v roku 1940 napísala pre Gestapo správu, na základe ktorej Bavauda ďalej vyšetrovali," povedal. Spinatsch tvrdí, že švajčiarski politici mohli ponúknuť na výmenu za Bavauda jedného z nemeckých špiónov, ktorých zatkli vo Švajčiarsku po vypuknutí vojny. Osemdesiaťjedenročný Adrian Bavaud dúfa, že čin jeho brata si jedného dňa vyslúži uznanie. "Švajčiarsko by malo byť hrdé na niekoho ako Maurice," myslí si.

Bavaud, rodák z mesta Neuchatel, považoval nacistického diktátora za nebezpečenstvo pre Švajčiarsko, kresťanstvo a ľudskosť. Zatkli ho niekoľko dní po neúspešnom pokuse o atentát. Príslušníci Gestapa ho mučili, kým sa nepriznal. Švajčiarsko, ktoré zachovalo počas druhej svetovej vojny neutralitu, nedokázalo zasiahnuť v prospech svojho občana. Bavauda popravili v máji 1941.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu