Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Únia dala Dánovi 100 tisíc eur na lyžovanie na ostrove bez snehu

KODAŇ – Európska únia poskytla 100 tisíc eur (3,1 miliónov korún) Dánovi na vybudovanie lyžiarskej dráhy na ostrove Bornholm v Baltickom mori, označovanému za "slnečný ostrov", kde sneží len zriedka a najvyšší vrchol má horko-ťažko 100 metrov. Píše o tom vo svojom dnešnom vydaní denník Ekstra Bladet.

"Nemyslel som si, že by (experti EÚ) podporili niečo tak bláznivé. Ale nakoľko peniaze uvoľnili, nie je dôvod tento projekt nerealizovať," povedal denníku šťastný príjemca finančného obnosu Ole Harild. Pred dvoma rokmi nemohol ísť so svojou priateľkou v zime lyžovať do zahraničia, a tak si povedal: „Prečo by sme si nemohli postaviť svoju vlastnú zjazdovku?“

Poslal žiadosť o subvenciu do EÚ, ale vôbec neveril tomu, že by mu Brusel mohol vyhovieť. Keď peniaze prišli, kúpil si stroj na značkovanie dráhy, snežné delo a 80 párov lyží a lyžiarok, ktoré chcel požičiavať. Snehové vločky, v Dánsku tak vzácne, však nie a nie padať. "Minulú zimu sme dráhu otvorili len na deň a pol," konštatoval Harild. Dúfa, že zima raz príde a to aj napriek nepochybnému otepľovaniu klímy.

Ekstra Bladet citoval aj niekoľko ďalších príkladov, keď únia poskytla Dánsku dotácie napríklad na súťaž o najlepší pokrm Baltického mora alebo na golfové ihrisko v kláštore. Ministerka poľnohospodárstva Eva Kjerová Hansenová, ktorej rezort zodpovedá za režim dotácií z EÚ denníku priznala, že kritériá na získanie podpory nie sú dosť prísne a sľúbila, že v budúcom roku sa zostria.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu