Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Polícia zakázala nacionalistický pochod v Kolíne

(Zdroj: SITA)

KOLÍN NAD RÝNOM - Nemecká polícia uviedla, že zakázala demonštráciu pravicovej nacionalistickej skupiny, ktorá chcela v nemeckom Kolíne nad Rýnom protestovať proti výstavbe mešity s dvoma 55 metrov vysokými minaretmi.

Podľa policajného hovorcu Burkharda Ricka bol pochod zrušený, pretože predstavoval ohrozenie bezpečnosti pre policajtov i pre obyvateľov. "Bezpečnosť obyvateľov mesta je najvyššou prioritou," zdôvodnil.

Nacionalisti chceli vyjadriť svoj nesúhlas s plánmi na výstavbu veľkej mešity v prevažne prisťahovaleckej štvrti Ehrenfeld a "islamizáciou" etnicky zmiešaného mesta. Pred slávnou kolínskou katedrálou sa zhromaždilo okolo 5 tisíc demonštrantov. Tisíce ďalších sa usilovali zablokovať ulice v snahe zabrániť pochodu ultrapravičiarov. Rick uviedol, že pre udržanie pokoja medzi oboma skupinami bolo do ulíc Kolína nasadených 3 tisíc príslušníkov bezpečnosti.

Demonštráciu zorganizovalo kolínske občianske hnutie "Pro Köln" v rámci druhého dňa trojdňovej protisislamizačnej konferencie, na ktorú pozvali aj nacionalistov z iných európskych krajín.

V Kolíne nad Rýnom, ktorý je považovaný za jedno z najtolerantnejších a najlepšie integrovaných veľkomiest Nemecka, žije okolo 120 tisíc moslimov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu